🕝 1 minuter
Sveriges näringsminister besöker Nykvarn - "Ett världsledande testcenter"
Publicerad 9 februari 2022 01:00
Uppdaterad 9 februari 2022 01:00

Foto: Creative Commons.

Idag tas det första spadtaget för Seels nya anläggning i Nykvarn som fokuserar på forskning och provning inom batteriteknik samt dynamisk provning av komponenter för tyngre fordon och farkoster.

Anläggningen i Nykvarn är av de första tre planerade anläggningar i Sverige och får besök av näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson vid det allra första spadtaget.

– Etableringen i Nykvarn är ytterligare ett steg i rätt riktning för att uppnå en fossilfri och hållbar transportsektor, vilket är nödvändigt för att klara den gröna omställningen och skapa nya jobb med bra villkor, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Illustration på Seels nya byggnad i Nykvarn. Foto/Illustration: Nykvarns kommun/Frisk Arkitektur AB

Seel som ägs av statliga forskningsinstitutet RISE och Chalmers tekniska högskola ska bidra till bland annat akademisk forskning av hög kvalitet och påskynda utvecklingen av framtidens elektrifierade transportmedel.

– I arbetet för klimatomställningen och transportsektorns elektrifiering har Seel mycket goda förutsättningar att bli ett världsledande testcenter, säger näringsminister.

I den nya anläggningen, som planeras att vara i drift 2023, kommer det att fokuseras främst på fordon, men även för elektrifierade fartyg, luftfartyg och arbetsmaskiner.

Dela artikeln