🕝 1 minuter
Södertälje kommun krävs på 200.000 kronor på grund av diskriminering
Publicerad 9 februari 2022 01:00
Uppdaterad 9 februari 2022 01:00

Södertälje kommun. Foto: Alex Ataseven.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär nu att Södertälje kommun betalar 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till en rullstolsbunden elev på en förskola i Södertälje.

Detta efter att en vårdnadshavare anmälde förskolan till skolinspektionen och sedan DO, som väckte talan i domstol mot Södertälje kommun.

Bakgrunden till att förskolan i anmäldes var på grund av att inga anpassningar hade gjorts för att underlätta framkomligheten för en ung, rullstolsbunden, flicka.

– Människor med funktionsnedsättningar möter svårigheter i samhället under hela sin livstid, först som barn och därefter som vuxna, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett uttalande efter beslutet.

Det var i september 2017 som flickan, som på grund av en muskelsjukdom använder rullstol, började sin inskolning på förskolan kommunen, men någon anpassning fann då inte på plats.

Bland annat hade trösklar, trånga dörröppningar och otillgängliga handfat hindrat flickan från att leva som andra barn. Varken toalettrum eller toalettstol var anpassade, och någon tillpassning hade inte heller skett när barnet började vistas regelbundet på förskolan i februari 2018.

– Att i sin utbildningsmiljö inte tillförsäkras ens de anpassningar som behövs för att man ska kunna sköta sin hygien, är ett allvarligt problem, säger Lars Arrhenius.

DO som bedömde att Södertälje kommunen utsatt flickan för diskriminering startade ett tillsynsärende och tog saken till domstol.

Nu anses Södertälje kommun utsatt flickan för diskriminering när kommunen inte vidtog åtgärder för tillgänglighet.

DO begär nu att Södertälje kommunen ska betala 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Vidare framgår det att om kommunen motsätter sig begäran är det DO:s avsikt att lämna in en stämningsansökan mot kommunen.


Dela artikeln