Företag i fokus:

Året börjar med dubbelseger för Södertelge Volleys damer

2022_02_SVBK.2

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Södertelge Volleybollklubbs damer A har börjat vårsäsongen såsom hösten avslutades – med två vunna matcher i rad och bibehållen serieledning.

Damlaget spelar i volleybollens Division 2, och när säsongen vände vid årsskiftet låg man i topp efter att ha vunnit samtliga matcher under hösten, varav alla utom en som fulla 3-poängare. I vår ska alla lag mötas på nytt.

Det började med att delar av Södertelges lag blev sjuka i corona, och de matcher som var planerade den 15e januari fick både skjutas upp till efterföljande helg.

Då hade dock Spårvägens lag drabbats av corona, så enbart en match kunde avgöras då.

– Vi började året riktigt bra med en 3-0-vinst borta mot Stjärnfall, som var det enda lag vi ”bara” fick två poäng mot i höstas efter en 3-2-match, säger lagets kapten Frida Alvarsson. De två första seten vann vi säkert, men i tredje set drog de ifrån direkt och ledde ett tag med 12- 5. Sen knappade vi igen sakta men säkert, och kunde till slut vinna med 25-22 vilket var riktigt skönt.

Den uppskjutna Spårvägen-matchen gick istället av stapeln nu i helgen och blev en av hela säsongens bästa och mest välspelade matcher.

Båda lagen hade ett riktigt bra och stabilt spel, i både försvar och anfall, och dessutom var det ett starkt publikstöd för båda lagen.

– Det mesta satt där det skulle i helgen, säger en av lagets centerspelare, Alice Jiewertz. Vi kämpade på alla bollar och anfallen satt där de skulle med få egna misstag. Det märks att vi har spelat ihop ett tag nu, för vi blir mer och mer samspelta.

Södertelges damlag startade upp på nytt i höstas efter ett antal år utan A-lag på damsidan. De leder just nu serien med sex matcher kvar att spela. Nästkommande matcher spelas redan på söndag mot Sthlms Vingar och Nyköping borta.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 februari 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors