Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Södertäljes politiker agerar som döda fiskar – De flyter med strömmen

2022_02_09583AE8-3E8B-415E-9930-F051233B7D5B-scaled

Motståndspartierna dansade efter Boel Godner(S) pipa, då sekretessbelagd fastighetsförsäljning till kraftigt underpris genomfördes, i det tysta. 

Motståndspartierna med störst resurser blinkar inte ens, utan lyder blint, under Boel Godners piska. Man skulle kunna jämställa det med att de lyder under den hårda partipiskan, om de tillhörde samma parti -vilket det allt som oftast känns som.

Det är valår men bristen på debattartiklar, det nödtorftiga politiska motståndet och avsaknaden av politiskdebatt mellan partierna får mig att undra var motståndet är. 

”Skandal och övergrepp mot skattebetalarna”

Ofta får vi medborgare höra att beslut i Södertäljes kommunfullmäktige har tagits i en stor politisk enighet. I mina öron låter det som att motståndspartierna redan har gett upp, innan ens valåret har startat. 

Gemene man i Södertälje vet inte vem som leder Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Liberalerna. Det minsta partiet, Realistpartiet, gör mer väsen av sig.

Det svaga och dysfunktionella politiska motståndet i Södertälje är anledningen till att Boel Godners S-ledda majoritets övertramp gått obemärkt förbi.

En aktiv och stark opposition som verkligen hade brytt sig om skattebetalarnas pengar hade aldrig släppt igenom denna skandal och övergrepp mot skattebetalarna. Jag syftar naturligtvis på försäljningen av bostäderna i Hovsjö, till ett underpris. 

Oppositionen, förutom Vänsterpartiet, gick med på försäljningen i blindo. Utan att veta vad försäljningsavtalen innebar då allt var och fortfarande är sekretessbelagt.

Varför våra högavlönade politikerna kunde gå med på ett sådant förfarande utan att skrika sig hesa i kommunfullmäktige och i media, är en stor gåta. 

”Varför Boel Godner valde att förlora dessa hundratals miljoner på skattebetalarnas bekostnad, är en gåta.”

Södertäljeborna har förlorat minst 100 miljoner kronor eller mer på att kommunledningen valde att sälja Hovsjö till bröderna Månssons bolag. Månsbro fastigheter AB beter sig som vilket storbolag som helst, där pengar kommer i första hand, och i konsekvens därmed hyreshöjningar som följd.

Varför Boel Godner valde att förlora dessa hundratals miljoner på skattebetalarnas bekostnad, är en gåta. Skandalen uppmärksammades inte i kommunfullmäktige, där tystnad är mer regel än undantag.

”Motståndspartierna med deras okända ledare är tysta”

Ideologiskt kan man självklart vara för att sälja ut allmännyttan, men detta ska inte ske till vilket pris som helst. Försäljningar ska vara väl underbyggda, offentliga och ske till högstbjudande. 

När det väl kom till kritan, så var det den goda stämningen och ryggkliande i kommunfullmäktige som prioriterades istället för våra skattepengar och respekten för medborgerliga rättigheter i form av offentlighet vid försäljningar.

Motståndspartierna med deras okända ledare är tysta, de flyter med den starka strömmen, likt döda fiskar.

Skattebetalare

Granberg: – “Varför valde du ett lägre bud på fastigheterna Boel Godner (S) ?”

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 februari 2022 00:00

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna