🕝 1 minuter
Då kan Covid-19 sluta klassas som samhällsfarlig
Publicerad 2 februari 2022 01:00
Uppdaterad 2 februari 2022 01:00

Foto: Creative Commons.

Just nu pågår diskussioner mellan regeringen och Folkhälsomyndigheten om hur länge Covid-19 ska klassas som samhällsfarlig. Både forskare och läkare menar att Sverige ska sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Allt fler länder runt om i Europa väljer nu att slopar sina restriktioner och bland annat i England anser man att Covid ska klassas som en influensa.

Så sent som igår slopade Sveriges grannländer, Danmark och Norge, merparten av sina restriktioner och nu förs även samtal om Sverige ska följa efter.

Enligt professorn Magnus Gisslen på Sahlgrenska är sjukdomen inte längre en samhällsfara. Till TV4 säger Gisslen att de allra flesta som smittas med omikron bara blir lindrigt sjuka.

I en intervju i Express berättade Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att de behöver tid med att landa beslutet om att klassa Covid-19 som en samhällsfara.

– Vi jobbar hårt på det. Vi pratar mest dagar, veckor. Längre än så ska det inte behöva ta, säger Tegnell till Expressen.

Sveriges grannländer lättar rejält på restriktionerna

Dela artikeln