Företag i fokus:

Premiär för Charlies dokumentär på SVT Play idag – ”Jag kan inte fatta”¨

2022_01_1D5DE1DB-A2EA-424C-9879-30F47EB3AEE3

Charlie Peterson. Foto: Privat / Alex Ataseven.

För en vecka sedan skrev Telgenytt om Södertäljebon Charlie Peterson som medverkar i dokumentären ”Street Tunes” på SVT Play. Nu är dagen kommen.

Idag släpps dokumentären ”Street Tunes” som följer Södertäljebon Charlie Peterssons resa genom Europa. I 26 dagar försörjer han sig enbart som gatumusikant.

I dokumentären tar Charlie reda på om detta är möjligt, samtidigt som han får chansen att leva ut drömmen om att resa iväg och leva på musiken. 

En dokumentär som han helt och hållet klippt och filmat själv.

Hur känns det att dokumentären äntligen sänds på SVT Play idag?

– Otroligt! Jag kan inte fatta att en sjuk idé filmad med en iPhone 8 har tagit mig hela vägen hit. Att stå här, 2,5 år efter att jag kastade mig ut och gjorde ”Street Tunes”, med att den har premiär på Sveriges största kanal och VOD är mer än jag någonsin kunde drömma om. 

Hur har responsen varit inför premiären ?

– Alla är väldigt hypade. Många som skriver och hör av sig efter att de sätt trailern och de intervjuerna jag gjort hitintills. Det riktiga mottagandet börjar väl idag när den faktiskt finns där ute för hela Sverige att se. 

Under hösten var du i Finland och filmade din första internationella långfilm som skådespelare och just nu spelar du även huvudrollen i kommande film ”Drama Kings”. 
Berätta gärna kort om det för läsarna. När tror du att den släpps?

– Jag får tyvärr inte berätta något mer om den internationella långfilmen än så länge, men jag tror de siktar på global premiär i höst. Drama Kings filmar jag just nu och den kommer ut väldigt sent denna år eller tidigt 2023.

LÄNK: Se dokumentären Street tunes på SVT Play

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 30 januari 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors