Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Aydins bankkonto stängdes utan förklaring – Banken: ”Kommer från en grupp uppifrån”

2022_01_B4E9A9E4-77B6-47A9-B6B4-2CF80E862CED

Aydin Melkemichel. Foto: Privat

I slutet på 2021 drabbades flera Södertäljebor med nedstängda bankkonton, utan förklaring och utan rättslig prövning.

En av dessa som drabbades är Aydin Melkemichel som tvingades att sälja sina fastigheter efter att banken beslutat att säga upp alla hans krediter.

September 2021 kom beskedet som en blixt från klarblå himmel. Företagslånen, bolånen och räntor, allt skulle lösas ut och betalas tillbaka senast den 31 december 2021, en minst sagt stressande situation.

– Alla mina företagskrediter blev uppsagda och jag var tvungen att leta ny bank, även mitt privata bolån sades upp. Ingen förklaring eller varning från banken om vad man anser blivit fel, Swedbank vägrade att hjälpa mig. Jag vet verkligen inte vad jag gjort för fel, säger Aydin Melkemichel till Telgenytt.

Aydins fastigheter som han tvingades att sälja efter bankens agerande. Foto: Google streetview.

Utan en förvarning eller en förklaring begärde banken tillbaka alla hans företagslån, bolån samt räntor. På tre månader ville banken att allt skulle betalas tillbaka.

På frågan om vad grunden är kunde banken inte ge en konkret anledning.

– De sa att de behövde en bättre kundkännedom och att jag är en risk för banken. Var är risken här och vad grundas beslutet på frågade jag ? Men det kunde dom inte svara på.

Kontorschefens svar var kortfattat; ”Vi kan inte besvara det, det kommer från en grupp uppifrån

Att komma i kontakt med ”gruppen uppifrån” för att få svar var en omöjlighet. Aydin tvingades nu till att leta sig vidare till andra banker, men där blev han nekad och fick han känslan av att han blivit rödmarkerad.

– Jag kontaktade flera banker och finansbolag som fick alla underlag som begärdes. De tyckte allt såg väldigt bra ut och sedan väntade jag i veckor, men det var helt tyst från bankernas sida, berättar han för Telgenytt.

Aydin mailade och försökte kontakta bankerna igen, men fick aldrig något svar. De sa varken ja eller nej och la ner det hela så småningom. Situationen resulterade i att Aydin Melkemichel tvingades till en tvångsförsäljning för att lösa ut krediterna som bankerna krävde tillbaka.

Fastighetsförsäljningen uppmärksammades i tidningen Fastighetsvärden där det framgick att bröderna Lars-Åke och Per-Axel Månssons passerade 2 miljarder kronor i fastighetsvärde. Där och då var det få som visste vad som utspelade sig bakom kulisserna och den verkligen anledningen till försäljningen.

– Först och främst fick vi inte den tiden vi hade behövt för en försäljning. Jag tvingades till det och jag tycker verkligen att vi sålde till ett underpris, men jag kan bara gratulera bröderna Månsson. I vanliga fall tar en försäljningen betydligt längre tid, men här gick det smidigt, säger Aydin.

Men det ofattbara slutade inte där.

Utöver att banken krävde tillbaka alla krediter och bröt avtalet, som skulle löpt ut 2026, utan grund tog de även betalt för räntan för de fyra år som kvarstod i avtalet.

– Jag sa det till Swedbank, jag har inte brutit avtalet, det är ni som sagt upp mig. Men de tog ändå betalt för räntan som kvarstod till 2026 efter att de löst in våra lån. Banken sa bara att de har rätt att göra såhär, berättar han.

Men Aydin Melkemichel är inte ensam om att vara drabbad. Bankerna ska med kort varsel sagt upp företags- och privatkonton och gett sina kunder månader att hitta ny bank. Kunder som varit i en och samma bank i decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring.

Aydin, som varit i en och samma bank i decennier, är en av få som väljer att tala ut om hur Swedbanks agerande påverkat honom negativt. Han kunde inte betala några räkningar alls vilket resulterade i flera betalningspåminnelser och inkassokrav. I månader utsattes han för påfrestningar i vardagen och gick runt med en ständig oro.

– Det var inte lätt, jag var oerhört stressad varje dag i flera månader. Jag var tvungen att hitta ny bank, lösa ut lån, sälja fastigheter och visste inte var jag skulle börja och var jag skulle sluta. Det var verkligen inte lätt, säger Aydin Melkemichel som varit i kontakt med en advokat för att upprätta en anmälan mot banken.

Aydin är inte ensam om att anmäla banken. Advokaten Tomas Karlsson, som företräder en annan drabbad företagare, berättade för DI vid årsskifter att de anmäler banken efter att de stängt av hans klients banktjänster.

– Som företagare har du rätt att ha banktjänster, det finns en lag om det från 1995. I det enskilda avtalet finns det skrivelser om penningtvätt med mera, men hos min klient finns inget som jag har upptäckt som ger banken den rätten och då är vår uppfattning att banken ska hålla ingångna avtal, sa han till Dagens Industri i december.

Enligt advokaten har banken tagit det här beslutet och struntat i att återkoppla det som har skickats in. Att banker ställer frågor är inget ovanligt, däremot att inte återkoppla och beskriva vad man tycker är fel är inte okej bedömer advokaten Tomas Karlsson.

SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 29 januari 2022 00:00

En kvinna krävs tillbaka på 200.000 kronor

Försäkringskassan

Bild: Creative Commons.

En kvinna från Södertälje, född 1965, anses ha fått för mycket i sjukersättning efter en utredning.

Nu beslutar Försäkringskassan att kräva över 200.000 kronor för felaktiga utbetalningar.

Den felaktiga utbetalningen från Försäkringskassan uppmärksammades efter inkomna uppgifter från Skatteverket. Enligt utredningen ska den 57-åriga kvinnan arbetat samtidigt som han fått en hel sjukersättning från november 2018 till maj 2022.

Försäkringskassan har uppgifter om att kvinnan arbetat i varierade omfattningar fram och av den anledningen krävs hon tillbaka på 209.192 kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:57

Skjutne 20-åringen allvarligt skadad – Ökad polisiär närvaro

Towe Polisen . Montage Alex Ataseven

Towe Hägg polisens presstalesperson.Foto/Montage: Polisen/Shamash Oyal/Alex Ataseven.

Vid 19:30-tiden under fredagskvällen avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en man i Saltskog.

En 20-träffades och vårdas just nu på sjukhus för allvarliga skador.

Tillståndet för den skjutne är under lördagen oklart, men enligt polisens uppgifter ska mannens tillstånd vara allvarlig.

– Skadeläget beskrevs som allvarligt under gårdagskvällen, säger polisens presstaleperson, Towe Hägg till Telgenytt.

Enligt en poliskälla, som LT talat med, ska den skjutne mannen kopplas till kriminella nätverk och vara nära anhörig till den person som mördades på Gillestigen i Ronna den 22 februari tidigare i år.

23-årligen som sköts i februari träffades med flera skott på nära håll när han satt i bilen. Han fördes med ilfart till sjukhuset i Södertälje, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen på plats i Saltskog under fredagskvällen. Foto: Shamash Oyal.

Den 20-åring, som enligt LT ska vara när anhörig till mördade 23-årigen, lyckades självmant ta sig till sjukhus efter skjutningen på Barrtorpsvägen i Saltskog. Enligt uppgifter till Telgenytt ska minst sex skott ha avlossats mot honom.

Enligt uppgifter, som publicerats på sociala medier, ska boende i området hört fler skott avlossats och sedan ska flera personer sett springa från platsen. Till Telgenytt uppger polisen att man under lördagen fortsatt att utreda händelsen samt ökat en polisiär närvaro i området med omnejd.

– Vi har en ökad polisiär närvaro, just för att kunna hjälpa till men också för att kunna svara på frågor som kommer från boende eller passerande. Utredningspersonalen har även fortsatt med sitt arbete under dagen, men exakt vad det har gett är ingenting som går att berätta så här tidigt, säger Towe Hägg på polisen till Telgenytt.

I nuläget har polisen ingen person gripen misstänkt för gårdagens skjutning, men en förundersökning om försök till mord är inledd.

Stort område spärrades av efter skjutningen. Foto: Shamash Oyal.

Läs även: 23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 september 2022 16:25
Senast uppdaterad: 24 september 2022 16:27

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)