Folkhälsomyndigheten: – ”Ingen skillnad längre”

2022_01_271910935_611277623501038_3579713830736840508_n

Skrämdump: FHM.

Förra veckan hölls en gemensam myndighetspressträff med anledning av situationen gällande Covid-19.

Där presenterade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, bland annat statistik om bekräftade fall av Covid-19 och bekräftade IVA-fall.

Enligt Byfors från Folkhälsomyndighet är kurvan lika när det kommer till smittspridningen.

Lika många vaccinerade som ovaccinerade smittas, däremot är ovaccinerade personer överrepsenterade på IVA, intensivvården.

Lika många vaccinerade som ovaccinerade smittas enligt FHM: Statistik FHM.

– Tittar vi på skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade finns det ingen skillnad längre. Det är ungefär lika egen risk som vaccinerad och ovaccinerad att smittas med covid-19, sa Sara Byfors under pressträffen.

Däremot förklarar Byfors att risken att behöva söka intensivvård är ungefär 10 gånger högre som ovaccinerad än vaccinerad, samt att det fortfarande råder en hög smittspridning.

– Det vi vet är att vaccinet fortsätter att skydda väldigt väl mot både allvarlig sjukdom och också död i Covid-19, berättade Byfors.

Statistiken från FHM är tydlig, ovaccinerade är överrepresenterade på IVA. Statistik FHM.

På grund av den höga smittspridning i samhället meddelande socialminister Lena Hallengren i onsdags att restriktionerna, som infördes 12 januari, förlängs med 14 dagar fram till 9 februari.

Om läget har stabiliserats och om toppen bedöms vara nådd samt att vaccinationerna flyter på, kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari. Det meddelade FHM under pressträffen den 26 januari.

– Vi bedömer att merparten av åtgärderna kan upphöra den 9 februari. En del åtgärder kommer dock kvarstå ett tag efter det, inte minst åtgärder för att skydda de äldsta och sköraste, meddelade Karin Tegmark Wisell.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 28 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors