TV: Här brinner lägenheten: Flera till sjukhus – ”Kaosartad situation”

2022_01_BD116B64-2058-41AE-87AB-3A98110A986B

Vid 20-tiden under tisdagskvällen bröt en rejäl brand på Förmansvägen i Saltskog.

Flera enheter ryckte ut till plasten som beskrivs som en kaosartad situation där flera familjer blivit drabbade och förts till sjukhus.

Branden startade på första vången och fick ett rejäl fäste, men brandkåren hann släcka branden i god tid innan den spred sig vidare.

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart.

VIDEO: Här brinner lägenheten i Saltskog – Känsliga tittare varnas !

Inne i fastigheten hade röken spridit sig vidare och fyllt hela trapphuset med giftigt rök. Röken ska ha sig även in i flera lägenheter i den åtta våningar höga flerfamiljshuset och skapade panik bland boende.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska folk ha sprungit ut från fastigheten i panik och många av dessa ska ha varit barnfamiljer med barn i famnen.

Ambulansen var påminner plats med flera enheter och tog hand om personer som rökskadats i samband med branden.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska flera ha rökskadats, men ingen ska ha befunnit sig i lägenheten när elden var som kraftigast.

Enligt polisen fördes åtta personer till sjukhus för kontroll sedan de andats in brandrök. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors