Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Modersmålsundervisning i Södertälje prisas – Utses till Årets bokväckare

Läraren Catarina Stichini. Foto: Susanne Kronholm, Kulturrådet.

Modersmålsundervisningen på Soldalaskolan i Södertälje korades nyligen till Årets Bokväckare 2021.

”Lärarna och eleverna inom modersmålsundervisningen i Södertälje har med stort engagemang och inspirerande idérikedom funnit vägar att sprida språk- och läslust på många olika språk.”, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Läraren Catarina Stichini på Soldalaskolan är modersmålslärare i portugisiska, förstalärare och var projektledare för Södertäljes modersmålsenhets arbete med ”Väck boken”.

Modersmålsenheten i Södertälje kommun har drygt hundra anställda och erbjuder undervisning i 43 olika språk och här finns väldigt många lässugna elever

– Vi köpte alla böcker från katalogen som var på albanska, arabiska, bosniska, dari, engelska, finska, franska, kinesiska, persiska, ryska, somaliska, spanska och tigrinska eller tvåspråkiga, berättade läraren Catarina Stichini i ett pressmeddelande.

”Modersmålsenheten i Södertälje imponerade på oss för att de med stort engagemang och inspirerande idérikedom fann vägar att sprida språk- och läslust på många olika språk och korades därför till Årets bokväckare 2021!”, skriver Kulturrådet som hade representanter från Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek samt från kommunikationsenheten i juryn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 januari 2022 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)