Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Varför mörkar Boel Godner affärer för sin egen styrelse?

2022_01_049082FE-80AB-4EBB-91E0-2A43D2BDDB9E

Fastigheter i Hovsjö / Boel Godner(S). Foto: Creative Commons. / Shamash Oyal.


En förutsättning för att korruption skall frodas är bristen på insyn, desto större pengar det handlar om desto större är drivkraften att påverka besluten till sin egen favör.

Den vårdslösa hanteringen av våra gemensamma tillgångar har endast ett botemedel – Socialdemokraterna måste släppa maktmonopolet och riva ”Berlinmuren” av sekretess gentemot alla andra partier i kommunstyrelsen.

Efter valet i höst så går möjligen Socialdemokraterna in på sitt 100e år som styrande parti i Södertälje sedan 1920.

100 år vid makten går inte spårlöst förbi, en liten grupp socialdemokrater gör upp affärerna, inga andra får se anbuden, egen majoritet legaliserar besluten genom att klubba igenom affärer i kommunfullmäktige, affären är då ”demokratisk”.

Varför valde styrgruppen bort 50–100 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?

En idealisk plattform för korruption och maktmissbruk.

Dessutom ökar risken för dåliga affärer/upphandlingar då styrgruppen består av amatörer inom branscherna det gäller och som förlitar sig på att kompisarna på Skanska, Peab, fastighetsbolag med flera skall vara schysta/snälla emot dem…

När Realistpartiet säger att det går att bygga billigare, ta mer betalt för fastigheter och upphandla bättre så lyssnar amatörerna inte på oss, de litar på storbolagen.

Resultaten är uppenbara:

Fornhöjdsskandalen (Skanska) och bygget av Europas dyraste P-hus per kvm bakom vårt eget stadshus (Peab) med mera och utan konsekvens för inblandade.

Styrgruppen (S) sålde ut radhus för 7531 kr kvm – billigast i hela Stockholms län. Kommunen sålde 786 bostäder i Hovsjö till Månsbro för ca 780 miljoner, det fanns enligt uppgift minst 2 andra företag som ville betala betydligt mer för dessa bostäder. De valdes bort av styrgruppen som sa – Månsbro är ju snälla, de har hjärta för Södertälje bla bla… 

”Kommunen vägrar att lämna ut handlingarna till oss”

Nu visar det sig att Månsbro är precis lika ”snälla” som alla andra bolag som vill tjäna pengar, de renoverar för att motivera kraftigt höjda hyror och därmed öka värdet på sina fastigheter, exakt som andra bolag förmodligen hade gjort! Så varför valde styrgruppen (S) bort 50–100 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?

Realistpartiet har begärt ut handlingarna för att få se hur mycket pengar Södertäljeborna gick miste om? Kommunen vägrar att lämna ut handlingarna till oss, inte ens till sin egen bolagsstyrelse!

Endast Socialdemokraterna i styrgruppen, Boel Godner med ett par andra S politikers samt några tjänstepersoner/konsulter anställda av S, vet siffrorna.

”Allmännyttan förlorade 600 bostäder och hyresgästerna fick högre hyror.”

Det sorgligaste i denna affär är att bostäderna såldes överhuvudtaget, man hade årliga hyresintäkter på ca 70 miljoner.

Vi hade själva kunnat göra som Månsbro, belåna bostäderna till låg ränta, renovera dem och höja hyran något (långt ifrån dubbla) så det täcker räntekostnaden, det hade varit det snälla att göra, och dessutom det bästa för hyresgästerna och allmännyttan.

Stockholmsberget kostade Södertälje kommun cirka 55 000 kronor per kvadarmetern. Bild: Telge/Origo.

Nu sålde kommunen 786 lägenheter för ca 12.800kr/kvm, för att ha råd att bygga 186 lägenheter för ca 55.000 kronor per kvadratmeter, exempelvis ”Stockholmsberget”. Resultatet är att allmännyttan förlorade 600 bostäder och hyresgästerna fick högre hyror.

Är du också trött på skandaler och dåliga affärer? – Det är i alla fall vi!

  • Joakim Granberg
  • Lars-Göran Jonsson
  • Realistpartiet, ditt lokalparti

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 januari 2022 00:00

Misstänkt läcka inom polisen – Undersökning läggs ner

Salt

Dödskjutningen i Saltskog den 6 oktober tidigare i år. Läsarbild

En brottsutredning inleddes efter att en okänd person spridit uppgifter från polismyndighets system.

Nu har chefsåklagaren fattat beslut om att avsluta ärendet efter det misstänkta dataintrånget

Det var i samband med ett mord i Södertälje som en video läcktes till media enligt polisens interna utredning. En okänd person tog sig in i polisens system och ska enligt uppgifter olovligt spridit en video, utan förundersöknings- och utredningsledares kännedom.

Uppgifterna som spreds har koppling till en pågående sekretessbelagd förundersökning om mord i Södertälje. Därmed anses personen gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikt efter det misstänkta dataintrånget.

Misstänkta mördarna efter dödsskjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Men chefsåklagaren beslutar nu att lägga ned förundersökningen om läckan. Enligt beslutet saknas det numera anledning att anta att ”brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.”, skriver chefsåklagaren i beslutet.

Enbart i år har tolv skjutningar inträffat varav sex personer mist sina liv. Inom loppet av två veckor inträffade fem skjutningar, tre av dessa inträffade i Ronna varav två med dödligt utgång.

Läs även – Tolv skjutningar i Södertälje 2022 – Sex med dödlig utgång

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2022 12:21
Senast uppdaterad: 2 december 2022 12:21

Så ska kommunen hjälpa elever i rätt riktning – ”Unikt för Södertälje”

Täljegymnasiet

Arkivbild

För vissa elever är gymnasievalet lätt, för andra är det betydligt svårare. Men en sak är säker – det finns en gymnasieutbildning för alla.

Nu har Södertälje kommun gjort det enklare för högstadieeleverna, genom ett sökverktyg, att ta reda på vilka program de är behöriga till.

– Det här verktyget är unikt för Södertälje, säger Camilla Andersson, SYV-samordnare i Södertälje kommun och initiativtagare till sökverktyget, i ett pressmeddelande.

Snart öppnar valet av skola och gymnasieutbildning som eleverna ska läsa i tre år framåt. Givetvis är det mycket att tänka på inför och flera elever har många funderingar så som behörighet, samt hur långt betygen räcker.

Nu har Södertälje kommun lanserat ett unikt sökverktyg och webbplats som kommer att underlätta högstadieelevernas sökprocess.

(Annonslänk)

– Vi vill att det ska vara lätt för eleverna och deras vårdnadshavare att se vilka vad de är behöriga till, vilka utbildningar som finns i Södertälje och ge dem verktyg för att öka sin valkompetens. Vi vill att eleverna gör rätt gymnasieval från början eftersom det ökar deras chanser att klara av sin utbildning med bra betyg, säger SYV-samordnaren Camilla Andersson.

I kommunens unika sökverktyg kan eleverna på ett enkelt sätt hitta värdefull information att tänka på inför gymnasievalet, samt ta reda på vilka program de är behöriga till. Även vårdnadshavare kommer att kunna nyttja kommunens kostnadsfria tjänst, oavsett om ansökan gäller kommunal, fristående eller anpassad gymnasieskola/gymnasiesärskola.

– Jag hoppas att detta är ett steg i rätt riktning för att våra elever och deras vårdnadshavare ska se fler karriärvägar, säger Johan Abrahamsson, tf utbildningsdirektör.

Sökverktyget, som kommer att vara ett viktigt arbetsverktyg för studie- och yrkesvägledare, är en av kommunens flera insatser för att öka valkompetensen.

Här hittar du information om behörighetsregler och meritvärde.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2022 10:50
Senast uppdaterad: 2 december 2022 10:50

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)