Företag i fokus:

DEBATT: Varför mörkar Boel Godner affärer för sin egen styrelse?

2022_01_049082FE-80AB-4EBB-91E0-2A43D2BDDB9E

Fastigheter i Hovsjö / Boel Godner(S). Foto: Creative Commons. / Shamash Oyal.


En förutsättning för att korruption skall frodas är bristen på insyn, desto större pengar det handlar om desto större är drivkraften att påverka besluten till sin egen favör.

Den vårdslösa hanteringen av våra gemensamma tillgångar har endast ett botemedel – Socialdemokraterna måste släppa maktmonopolet och riva ”Berlinmuren” av sekretess gentemot alla andra partier i kommunstyrelsen.

Efter valet i höst så går möjligen Socialdemokraterna in på sitt 100e år som styrande parti i Södertälje sedan 1920.

100 år vid makten går inte spårlöst förbi, en liten grupp socialdemokrater gör upp affärerna, inga andra får se anbuden, egen majoritet legaliserar besluten genom att klubba igenom affärer i kommunfullmäktige, affären är då ”demokratisk”.

Varför valde styrgruppen bort 50–100 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?

En idealisk plattform för korruption och maktmissbruk.

Dessutom ökar risken för dåliga affärer/upphandlingar då styrgruppen består av amatörer inom branscherna det gäller och som förlitar sig på att kompisarna på Skanska, Peab, fastighetsbolag med flera skall vara schysta/snälla emot dem…

När Realistpartiet säger att det går att bygga billigare, ta mer betalt för fastigheter och upphandla bättre så lyssnar amatörerna inte på oss, de litar på storbolagen.

Resultaten är uppenbara:

Fornhöjdsskandalen (Skanska) och bygget av Europas dyraste P-hus per kvm bakom vårt eget stadshus (Peab) med mera och utan konsekvens för inblandade.

Styrgruppen (S) sålde ut radhus för 7531 kr kvm – billigast i hela Stockholms län. Kommunen sålde 786 bostäder i Hovsjö till Månsbro för ca 780 miljoner, det fanns enligt uppgift minst 2 andra företag som ville betala betydligt mer för dessa bostäder. De valdes bort av styrgruppen som sa – Månsbro är ju snälla, de har hjärta för Södertälje bla bla… 

”Kommunen vägrar att lämna ut handlingarna till oss”

Nu visar det sig att Månsbro är precis lika ”snälla” som alla andra bolag som vill tjäna pengar, de renoverar för att motivera kraftigt höjda hyror och därmed öka värdet på sina fastigheter, exakt som andra bolag förmodligen hade gjort! Så varför valde styrgruppen (S) bort 50–100 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?

Realistpartiet har begärt ut handlingarna för att få se hur mycket pengar Södertäljeborna gick miste om? Kommunen vägrar att lämna ut handlingarna till oss, inte ens till sin egen bolagsstyrelse!

Endast Socialdemokraterna i styrgruppen, Boel Godner med ett par andra S politikers samt några tjänstepersoner/konsulter anställda av S, vet siffrorna.

”Allmännyttan förlorade 600 bostäder och hyresgästerna fick högre hyror.”

Det sorgligaste i denna affär är att bostäderna såldes överhuvudtaget, man hade årliga hyresintäkter på ca 70 miljoner.

Vi hade själva kunnat göra som Månsbro, belåna bostäderna till låg ränta, renovera dem och höja hyran något (långt ifrån dubbla) så det täcker räntekostnaden, det hade varit det snälla att göra, och dessutom det bästa för hyresgästerna och allmännyttan.

Stockholmsberget kostade Södertälje kommun cirka 55 000 kronor per kvadarmetern. Bild: Telge/Origo.

Nu sålde kommunen 786 lägenheter för ca 12.800kr/kvm, för att ha råd att bygga 186 lägenheter för ca 55.000 kronor per kvadratmeter, exempelvis ”Stockholmsberget”. Resultatet är att allmännyttan förlorade 600 bostäder och hyresgästerna fick högre hyror.

Är du också trött på skandaler och dåliga affärer? – Det är i alla fall vi!

  • Joakim Granberg
  • Lars-Göran Jonsson
  • Realistpartiet, ditt lokalparti

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 25 januari 2022 00:00

Bil voltade i Södertälje – Förare flögs till sjukhus

Ambulans-helikopter

Arkivbild

En allvarlig trafikolycka inträffade på Järnavägen i Södertälje under fredagskvällen där en bil voltade. Föraren har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.

(Annonslänk)

En singelolycka inträffade i Vårding där en bilförare voltade på Järnavägen under fredagskvällen vid 19-tiden. Olyckan ledde till att föraren behövde transporteras med ambulanshelikopter till sjukhus, men skadeläget för föraren är i nuläget okänt. Bilen, som blev kraftigt skadad i olyckan, har bärgats från olycksplatsen.

Polisen, som var snabbt på plats, har bekräftat att det inte finns några omedelbara misstankar om brottsligt uppsåt bakom olyckan.

En formell anmälan har gjorts avseende trafikolyckan utan att det för tillfället finns några brottsmisstankar kopplade till händelsen. Detaljer kring olycksorsaken kommer att undersökas.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 23:18
Senast uppdaterad: 19 april 2024 23:18

Bolag skickar vilseledande fakturor till Södertäljeföretag

IMG_0879

”Deras brev är mycket vilseledande, säger en Södertäljeföretagare. – ”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en annan

Företag i Södertälje har blivit utsatta för vilseledande fakturor utsända av bolaget Web Hosting Solutions 24, med en bolagsman skriven i Västerås. Fakturorna framställs som legitim betalning, men i verkligheten är de bara förklädda erbjudanden.

Flera företagare i Södertälje har nyligen rapporterat att de mottagit vilseledande fakturor från bolaget Web Hosting Solutions 24. Vid första anblicken verkar dessa dokument vara äkta fakturor, men en närmare granskning av det finstilta avslöjar att det endast handlar om erbjudanden om webbhostingtjänster. Trots detta, inkluderar dokumenten ett OCR-nummer och ett tydligt markerat förfallodatum, vilket kan leda mottagare att felaktigt tro att de måste genomföra en betalning.

”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en av 22 personer som recenserat bolaget på Trustpilot.

(Annonslänk)

Fakturorna uppmanar mottagare att betala 4,875 kr, men det finstilta förklarar att summan är del av ett erbjudande, inte en faktura. Bolagets praxis ifrågasätts ytterligare i dess allmänna villkor, där det står att de har rätt att överlåta tjänsten till ett annat företag och ändra priser utan att tydligt informera kunderna.

En lokal företagare delade med Telgenytt sina misstankar och berättade att Web Hosting Solutions 24 mycket väl kan ha satt i system att använda vilseledande fakturor för att lura företag, särskilt de med hög omsättning och många inkommande fakturor.

– Deras brev är mycket vilseledande. Är man inte uppmärksam är det lätt att fakturan betalas, förklarar företagaren.

Vidare undersökningar av Telgenytt har avslöjat att bolagsmannen bakom Web Hosting Solutions 24, som är skriven i Västerås, är involverad i ytterligare företag med liknande anmärkningar och som figurerar på Svensk Handels Varningslista. Web Hosting Solutions 24, baserat i Kista, rapporterades ha en omsättning på över 10 miljoner kronor, medan Network Hosting Europe AB, med säte i Danderyd, nästan nådde 1 miljon kronor i omsättning. Bolagen drivs av en 31-årig man och en kvinna född 1982, båda med adress i Västerås.

Telgenytt har varit i kontakt med Web Hosting 24, men företaget har valt att inte medverka.

– Tyvärr har jag inte behörighet att ta ett samtal här med dig angående det här, säger företagets kundtjänst till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 16:50
Senast uppdaterad: 19 april 2024 16:54

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors