Kritik mot Socialnämnden i Södertälje efter misstänkt sexbrott mot barn

Den 3 april 2020 inkom en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, mot socialtjänsten i Södertälje från en vårdnadshavare som anser att kommunen inte agerat tillräckligt i ett ärende som rör dennes 13 åring.

Tidigare samma år hade dennes 13-åring varit i kontakt med en kille på nätet och haft samlag. Händelsen anmäldes av föräldern som anser att socialnämnden i Södertälje inte agerande tillräckligt.

Nämndens avsaknad av ett barnperspektiv vid handläggningen av ärendet är allvarlig”, skriver Justitieombudsmannen .

En familjehemsplacerad 13-åring hade träffat en kille på nätet och därefter haft sex. Varken socialtjänsten eller familjehemmet kontaktade föräldern, någon polisanmälan gjordes det inte heller.

Istället gav en av socialtjänstens handläggare rådet att gå till en ungdomsmottagning för att få hjälp med lämpligt preventivmedel. Den minderåriga flickan ska bland annat ha fått träffa en kurator, men det anses inte vara tillräckligt.

I sin anmälan till JO riktar föräldern kritik mot socialtjänsten och familjehemmet och anser att de bland annat brustit med information.

Jag har inte fått information om vad som sker i hemmet och hur de jobbar. Har inte blivit inbjuden till skola på möten, planering av stöd eller utvecklingssamtal trots att jag från början var tydlig med att jag ville det.”, skriver vårdnadshavaren i sin anmälan till JO.

Nu framkommer det att Justitieombudsmannen, JO, riktar stark kritik mot Södertälje kommunen och anser att otillräckliga åtgärder gjorts efter misstänkt sexbrott mot barn.

Enligt JO är det även anmärkningsvärt att kommunen antog att det inte kunde röra sig om ett brott bara för att även pojken ska ha varit under 15 år.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 22 januari 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

Enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger han.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

En man är gripen och frihetsberövad misstänk för våldtäkten i centrala Södertälje och just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:35

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors