Företag i fokus:

Kritik mot Socialnämnden i Södertälje efter misstänkt sexbrott mot barn

Den 3 april 2020 inkom en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, mot socialtjänsten i Södertälje från en vårdnadshavare som anser att kommunen inte agerat tillräckligt i ett ärende som rör dennes 13 åring.

Tidigare samma år hade dennes 13-åring varit i kontakt med en kille på nätet och haft samlag. Händelsen anmäldes av föräldern som anser att socialnämnden i Södertälje inte agerande tillräckligt.

Nämndens avsaknad av ett barnperspektiv vid handläggningen av ärendet är allvarlig”, skriver Justitieombudsmannen .

En familjehemsplacerad 13-åring hade träffat en kille på nätet och därefter haft sex. Varken socialtjänsten eller familjehemmet kontaktade föräldern, någon polisanmälan gjordes det inte heller.

Istället gav en av socialtjänstens handläggare rådet att gå till en ungdomsmottagning för att få hjälp med lämpligt preventivmedel. Den minderåriga flickan ska bland annat ha fått träffa en kurator, men det anses inte vara tillräckligt.

I sin anmälan till JO riktar föräldern kritik mot socialtjänsten och familjehemmet och anser att de bland annat brustit med information.

Jag har inte fått information om vad som sker i hemmet och hur de jobbar. Har inte blivit inbjuden till skola på möten, planering av stöd eller utvecklingssamtal trots att jag från början var tydlig med att jag ville det.”, skriver vårdnadshavaren i sin anmälan till JO.

Nu framkommer det att Justitieombudsmannen, JO, riktar stark kritik mot Södertälje kommunen och anser att otillräckliga åtgärder gjorts efter misstänkt sexbrott mot barn.

Enligt JO är det även anmärkningsvärt att kommunen antog att det inte kunde röra sig om ett brott bara för att även pojken ska ha varit under 15 år.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 22 januari 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors