Företag i fokus:

Annons

TELGENYTT AVSLÖJAR: Scania flyttar produktion till Polen – 200 anställda berörs

2022_01_Scania-scaled

Foto: Scania.

Den 23 oktober 2001 meddelade Scania att produktionen av busschassi i Katrineholm flyttas till Södertälje och de aviserade förändringarna slutfördes under 2002. Totalt berördes 740 personer i Katrineholm och 70 procent av de anställda tackade ja till ett fortsatt arbete som innebar att pendla mellan städerna.

Nu kan Telgenytt avslöja att Scania flyttar chassibuss produktionen igen efter 20 år. Denna gång flyttas anläggningen från Södertälje till Slupsk i Polen och uppemot 200 personer berörs av nedläggningen.

– Totalt är det uppemot 200 personer berörs av att produktionen läggs ner i Södertälje. De anställda kommer att behålla sina anställningar, men kommer erbjudas plats på andra avdelningar, säger en källa till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt flyttar Scania utvecklingen och produktionen av busschassi till Polen som en del i en större effektivisering av verksamheten.

Anläggning i Slupsk beskrivs som navet i Scanias europeiska produktion av helbyggda, karosserade, bussar för kollektivtrafik. Att flytta produktionen till Slupsk ska bland annat sänka kostnaden för busstillverkningen, samla tillverkningen till färre platser och ge plats för tillverkning av el-lastbilar i Södertälje.

Flytten till Polen ska även underlätta logistiken då dessa chassin levereras till andra, fristående busskarossörer i Europa, Afrika och Asien.

Flytten till Polen planeras vara klar efter sommaren 2022 , men fram till dess fortsätter tillverkningen av busschassier som vanligt i Södertälje.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 januari 2022 00:00

TV / BILDEXTRA: Här är Södertäljes nya lyxhotell

ECD5B807-21AE-4537-BC66-4C139B28458E

SPA-avdelningen. Foto: Alexander Isa

Entré/Lobby

Receptionen.

Bastu med 85 graders värme.

Behandlingsrum för två. Här kan en få behandling samtidigt som en kopplar av i jacuzzin.

Turkisk Hamam

Restaurangen Impasto

Restaurangen Impasto

Vana SPA

Ingång till utomhuspoolen frän insidan.

Utomhuspoolerna håller öppet året runt.

Iskallt bad för den våghalsige.

Lyxsvit med egen jacuzzi och stor terrass, och har en fantastik utsikt mot kanalen.

Julkänsla i flera hotellrum.

Restaurangen Vivace

Italienska restaureringen Impasto.

Lounge och bar

Stora monitorskärmar för större konferenser.

Innergård

Boulebana

Vana SPA

Hotelldirektören Steffen Sanders. Foto: Alexander Isa

Läs även: – Då öppnar Elite i Södertälje – ”Kan knappt bärga oss”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 11:59
Senast uppdaterad: 27 november 2022 12:06

LO-chefen: – ”Räntehöjningen hotar svenska jobb”

LO Hartman

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I torsdags chockhöjde Riksbanken styrräntan med 75 punkter till 2,50 procent. Nu kritiseras den kraftiga höjningen av LOs chefsekonom som anser att räntehöjningen hotar svenskar jobb.

– I ett läge där allting blir dyrare för alla är det här alltså en helt onödig börda att lägga på Sveriges hushåll. Höjningen skadar svensk ekonomi och hotar jobben, säger Laura Hartman, chefsekonom på Landsorganisationen i Sverige.

Den är andra gången på ett par månader som Riksbanken väljer att kraftig höja styrräntan. Så sent som i september genomfördes den största höjningen sedan 1993 med 1 procent och i veckan höjdes den med ytterligare 75 punkter.

– I sina försök att verka kraftfull höjer Riksbanken räntan långt innan man fått en klar uppfattning om tidigare räntehöjningars effekter på ekonomin. Detta är inte en ansvarsfull politik, säger Hartman.

Hartman kritiserade även beslutet som genomfördes i september. Redan då höjde hon ett varningsfinger och menade att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potential att ge skadliga effekter på den svenska ekonomi och arbetslösheten.

Efter veckans kraftiga höjningen av styrräntan, för att bromsa inflationen, kritiserar Hartman återigen Riksbankens beslut. Enligt LO-chefen drivs dagens inflation främst allt av energipriser och att räntehöjningen nästan inte har någon effekt på inflationen.

– Svenska hushåll är mycket känsliga eftersom bolånen är stora och räntan i de flesta fall obunden. Det skiljer oss från många andra länder. En höjning med 2,5 procent idag motsvarar en höjning på sex till åtta procent på 1990-talet, säger Laura Hartman.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 27 november 2022 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)