🕝 1 minuter
Södertäljekyrkan deltar i världens största ekumeniska manifestation
Publicerad 18 januari 2022 01:00
Uppdaterad 18 januari 2022 01:00

Idag, 18 januari, inleds världens största ekumeniska manifestation och en av deltagarna är en kyrka från Södertälje. Manifestationen är en böneveckan för kristna och pågår i sju dagar med start idag.

Kyrkornas råd i mellanöstern har förberett årets material och presenterat temat; ”En stjärna i öster – vi kommer för att tillbe Kristus”.

Varje år samlas kyrkor och kristna i över 120 länder i en böneveckan och traditionen sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet.

– I en värld som just nu präglas av en pandemi som inte släpper taget, av klimatnödläge och av andra kritiska utmaningar samlas vi nu under böneveckan 18-25 januari runt världens ljus, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd i ett pressmeddelande.

I år deltar den Grekisk-ortodoxa kyrkan av Antiokia i Södertälje i den över 200 år gamla traditionen. En tradition som utvecklats från att vara enbart protestantisk bönevecka till att på 1960-talet bli ett gemensamt projekt för romersk-katolska kyrkan och Kyrkornas världsråd.

Idag är traditionen världens största ekumeniska manifestation med över 120 länder som deltar årligen.

Dela artikeln