Tre nya utbildningar till Campus Telge i Södertälje – ”Vi är oerhört stolta”

2022_01_Science-Park-1

Fotograf: Acturum.

Södertäljes yrkeshögskola växer så det knackar. Nu meddelar Science park i Södertälje att tre nya utbildningar startar hösten 2022.

Ansökan till myndigheten för yrkeshögskolan om att få starta nya utbildningarna i Södertälje gjordes i juni 2021. Under tisdagen meddelade myndigheten om att man godkänt ansökan om tre nya utbildningar.

Till hösten 2022 startar utbildningarna Kvalificerad elfordonstekniker, Produktionstekniker och -utvecklare med inriktning hållbar produktion samt Underhållstekniker och chefen för Campus Telge uttrycker sin glädje i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört stolta över att få så många nya utbildningar beviljade. Just dessa tre finns även en stark förankring till Södertälje och den industri som finns, vilket är extra roligt. En fantastisk start på 2022! säger Cathrine Haglund, chef för Campus Telge i ett pressmeddelandet.

Utbildningarna blev möjliga tack vare att ett statsbidrag som beviljades till yrkeshögskolan från Myndigheten för yrkeshögskolan och tagits fram tillsammans med arbetslivet.

”Utbildningar inom yrkeshögskolan är alltid eftergymnasiala och kräver grundläggande behörighet för högre studier eller motsvarande. I vissa fall krävs även särskild behörighet. För den som saknar den särskilda behörigheten planeras en särskild behörighetsgivande förutbildning.”, skriver Södertälje kommun på sin hemsida.

Mer om information om utbildningarna hittar ni på Campus Telges hemsida.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 13 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors