Företag i fokus:

Annons

Elof Hansjons (S) – ”Våra lärare arbetar hårt för att alla skolor ska vara bra skolor”

2022_01_8F683027-FC1E-4ECF-B499-256A31E117F2

Foto: Arkivbild / Södertälje kommun.

I Södertälje är vårt mål att skolorna ska vara så bra så att undervisningen leder till att familjebakgrunden minskar i betydelse. Det viktiga ska inte vara var du bor, eller vilken inkomst eller utbildning dina föräldrar har.

Det viktiga ska vara att du oavsett vilken skola du går i ska möta undervisning av hög kvalitet och en skolkultur där du som elev förväntas anstränga sig och göra ditt bästa.

Jag är helt och hållet överens med insändarskribentens om att vi ska arbeta för att alla skolor ska vara bra skolor, vilket våra lärare och skolledare systematiskt har gjort sedan flera år.

”I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.”

Inför årets budget har vi stärkt skolan med över 40 miljoner kronor i riktade anslag. Totalt har utbildningsnämnden 2,6 miljarder i budget för att säkra att elever från förskola till yrkeshögskola får en bra utbildning. Det är 164 miljoner kronor mer än förra året. Vi arbetar i hög utsträckning tillsammans över blockgränserna. I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.

Alla våra skolor följer upp hur det går för alla elever i alla årskurser och i alla ämnen. Syftet är att få en bra bild över hur det går. Då vet vi i vilka skolor och i vilka klasser vi behöver stärka undervisningen för att eleverna ska få mer kunskap med sig från skola.

”För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt.”

För att det ska vara en likvärdig utbildning styr vi till exempel utvecklingslärare till de skolor som har störst behov av att stärka undervisningen. Utvecklingslärare är centralt anställda erfarna lärare som stödjer skolorna med att utveckla undervisningen direkt i klassrummet.

Sakta men säkert har resultaten stärkts i våra skolor, trots att vi har många barn och elever med en bakgrund med trångboddhet, föräldrar som inte kan svenska och studieovana hem.

Arbetet med att stärka skolans resultat kommer att behöva fortsätta. Vi har en bra bild av vad som behöver göras; fullt fokus på att ge lärare förutsättningar att utveckla sin undervisning.

”Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp.”

För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt. Det är ett brott mot svensk lag som man bör dömas för i domstol. Men det ställer också till det för skolledare och lärare som vare sig man vill det eller inte blir en del av konflikter om skolplaceringar istället för att kunna fokusera på undervisningen av eleverna.

Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp att eleverna följer de ordningsregler som skolan sätter upp, att hjälpa till med läxläsning, att prata väl om betydelsen av utbildning och kunskap.


Elof Hansjons,

ordförande i utbildningsnämnden (S)

Staden som ingen bryr sig om – Ska man behöva fuska för barnens skull?

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 januari 2022 00:00

TV / BILDEXTRA: Här är Södertäljes nya lyxhotell

ECD5B807-21AE-4537-BC66-4C139B28458E

SPA-avdelningen. Foto: Alexander Isa

Entré/Lobby

Receptionen.

Bastu med 85 graders värme.

Behandlingsrum för två. Här kan en få behandling samtidigt som en kopplar av i jacuzzin.

Turkisk Hamam

Restaurangen Impasto

Restaurangen Impasto

Vana SPA

Ingång till utomhuspoolen frän insidan.

Utomhuspoolerna håller öppet året runt.

Iskallt bad för den våghalsige.

Lyxsvit med egen jacuzzi och stor terrass, och har en fantastik utsikt mot kanalen.

Julkänsla i flera hotellrum.

Restaurangen Vivace

Italienska restaureringen Impasto.

Lounge och bar

Stora monitorskärmar för större konferenser.

Innergård

Boulebana

Vana SPA

Hotelldirektören Steffen Sanders. Foto: Alexander Isa

Läs även: – Då öppnar Elite i Södertälje – ”Kan knappt bärga oss”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 11:59
Senast uppdaterad: 27 november 2022 12:06

LO-chefen: – ”Räntehöjningen hotar svenska jobb”

LO Hartman

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I torsdags chockhöjde Riksbanken styrräntan med 75 punkter till 2,50 procent. Nu kritiseras den kraftiga höjningen av LOs chefsekonom som anser att räntehöjningen hotar svenskar jobb.

– I ett läge där allting blir dyrare för alla är det här alltså en helt onödig börda att lägga på Sveriges hushåll. Höjningen skadar svensk ekonomi och hotar jobben, säger Laura Hartman, chefsekonom på Landsorganisationen i Sverige.

Den är andra gången på ett par månader som Riksbanken väljer att kraftig höja styrräntan. Så sent som i september genomfördes den största höjningen sedan 1993 med 1 procent och i veckan höjdes den med ytterligare 75 punkter.

– I sina försök att verka kraftfull höjer Riksbanken räntan långt innan man fått en klar uppfattning om tidigare räntehöjningars effekter på ekonomin. Detta är inte en ansvarsfull politik, säger Hartman.

Hartman kritiserade även beslutet som genomfördes i september. Redan då höjde hon ett varningsfinger och menade att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potential att ge skadliga effekter på den svenska ekonomi och arbetslösheten.

Efter veckans kraftiga höjningen av styrräntan, för att bromsa inflationen, kritiserar Hartman återigen Riksbankens beslut. Enligt LO-chefen drivs dagens inflation främst allt av energipriser och att räntehöjningen nästan inte har någon effekt på inflationen.

– Svenska hushåll är mycket känsliga eftersom bolånen är stora och räntan i de flesta fall obunden. Det skiljer oss från många andra länder. En höjning med 2,5 procent idag motsvarar en höjning på sex till åtta procent på 1990-talet, säger Laura Hartman.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 27 november 2022 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)