Företag i fokus:

Elof Hansjons (S) – ”Våra lärare arbetar hårt för att alla skolor ska vara bra skolor”

2022_01_8F683027-FC1E-4ECF-B499-256A31E117F2

Foto: Arkivbild / Södertälje kommun.

I Södertälje är vårt mål att skolorna ska vara så bra så att undervisningen leder till att familjebakgrunden minskar i betydelse. Det viktiga ska inte vara var du bor, eller vilken inkomst eller utbildning dina föräldrar har.

Det viktiga ska vara att du oavsett vilken skola du går i ska möta undervisning av hög kvalitet och en skolkultur där du som elev förväntas anstränga sig och göra ditt bästa.

Jag är helt och hållet överens med insändarskribentens om att vi ska arbeta för att alla skolor ska vara bra skolor, vilket våra lärare och skolledare systematiskt har gjort sedan flera år.

”I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.”

Inför årets budget har vi stärkt skolan med över 40 miljoner kronor i riktade anslag. Totalt har utbildningsnämnden 2,6 miljarder i budget för att säkra att elever från förskola till yrkeshögskola får en bra utbildning. Det är 164 miljoner kronor mer än förra året. Vi arbetar i hög utsträckning tillsammans över blockgränserna. I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.

Alla våra skolor följer upp hur det går för alla elever i alla årskurser och i alla ämnen. Syftet är att få en bra bild över hur det går. Då vet vi i vilka skolor och i vilka klasser vi behöver stärka undervisningen för att eleverna ska få mer kunskap med sig från skola.

”För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt.”

För att det ska vara en likvärdig utbildning styr vi till exempel utvecklingslärare till de skolor som har störst behov av att stärka undervisningen. Utvecklingslärare är centralt anställda erfarna lärare som stödjer skolorna med att utveckla undervisningen direkt i klassrummet.

Sakta men säkert har resultaten stärkts i våra skolor, trots att vi har många barn och elever med en bakgrund med trångboddhet, föräldrar som inte kan svenska och studieovana hem.

Arbetet med att stärka skolans resultat kommer att behöva fortsätta. Vi har en bra bild av vad som behöver göras; fullt fokus på att ge lärare förutsättningar att utveckla sin undervisning.

”Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp.”

För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt. Det är ett brott mot svensk lag som man bör dömas för i domstol. Men det ställer också till det för skolledare och lärare som vare sig man vill det eller inte blir en del av konflikter om skolplaceringar istället för att kunna fokusera på undervisningen av eleverna.

Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp att eleverna följer de ordningsregler som skolan sätter upp, att hjälpa till med läxläsning, att prata väl om betydelsen av utbildning och kunskap.


Elof Hansjons,

ordförande i utbildningsnämnden (S)

Staden som ingen bryr sig om – Ska man behöva fuska för barnens skull?

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 januari 2022 00:00

Butik rånad med pistolliknande föremål – en person skadad

92430DCB-3652-434A-A1A4-26B58C033E96

Foto: Alexander Isa

En butik i centrala Södertälje rånades av flera personer på lördagsförmiddagen. Enligt polisen användes ett föremål som liknade en pistol av gärningspersonerna.

Det var strax efter klockan 10 som polisen larmades till den centrala butiken efter ett nödlarm. Enligt polisens information blev en av de anställda blivit slagen.

– Det är butiksanställd som larmar från butiken och berättar att två personer har hotat med ett pistolliknande föremål samt slagit butiksbiträdet, skriver polisen på sin hemsida

Polise och ambulans beordrads till platsen och den anställda personen som skadades fördes till sjukhus med för kontroll.

Just nu pågår en sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna i området, men i nuläget har inga misstänkta personer gripits.

Butiken har spärrats av för en teknisk undersökning, och polisen har inlett en förundersökning angående grovt rån.

Enligt uppgifter till Telgenytt, har butiken Stjärnurmakarna blivit utsatt för ett rån.

Vet du mer, kontakta oss här.

Polis på plats. Området avspärrat. Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 09:43
Senast uppdaterad: 30 september 2023 10:39

Kvinnlig företagare misstänkt för brott med Uppsalakriminella

tingsrätt

Foto: Alexander Isa

Tre personer bakom ett bolag i Uppsala åtalas för grovt skattebrott. En av bolagspersonerna ska enligt LT vara en kvinnlig företagare från Södertälje i 55-årsåldern.

De misstänks för att ha undanhållit över 20 miljoner kronor från att redovisas i inkomstdeklarationer till Skatteverket, och Södertäljekvinnan misstänks för att ha undanhållit över 800.000 kronor i utebliven skatt.

(Annons)

Enligt tidningen ska kvinnan år 2015 ha ansökt om tillstånd för ett HVB-hem, med Johanna Möller som föreståndare för verksamheten, även känd som ”Arbogakvinnan” efter morden i en sommarstuga. Hon dömdes 2017 till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Åren innan morden, mellan år 2009 och 2014, arbetade Möller på socialtjänsten i Södertälje som handläggare.

Men bolaget, som den numera 55-åriga Södertäljekvinnan representerade, nekades tillstånd av IVO att bedriva ett HVB-hem. Myndigheten ansåg att personerna bakom bolaget var olämpliga.

Nu åtalas Södertäljekvinnan och två andra personer för misstänkt grovt skattebrott i ett bolag i Uppsala, där enligt LT en av de inblandade, en 35-åring, kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot och den så kallade ”kurdiska räven”.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 08:12
Senast uppdaterad: 30 september 2023 08:12

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors