Elof Hansjons (S) – ”Våra lärare arbetar hårt för att alla skolor ska vara bra skolor”

2022_01_8F683027-FC1E-4ECF-B499-256A31E117F2

Foto: Arkivbild / Södertälje kommun.

I Södertälje är vårt mål att skolorna ska vara så bra så att undervisningen leder till att familjebakgrunden minskar i betydelse. Det viktiga ska inte vara var du bor, eller vilken inkomst eller utbildning dina föräldrar har.

Det viktiga ska vara att du oavsett vilken skola du går i ska möta undervisning av hög kvalitet och en skolkultur där du som elev förväntas anstränga sig och göra ditt bästa.

Jag är helt och hållet överens med insändarskribentens om att vi ska arbeta för att alla skolor ska vara bra skolor, vilket våra lärare och skolledare systematiskt har gjort sedan flera år.

”I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.”

Inför årets budget har vi stärkt skolan med över 40 miljoner kronor i riktade anslag. Totalt har utbildningsnämnden 2,6 miljarder i budget för att säkra att elever från förskola till yrkeshögskola får en bra utbildning. Det är 164 miljoner kronor mer än förra året. Vi arbetar i hög utsträckning tillsammans över blockgränserna. I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.

Alla våra skolor följer upp hur det går för alla elever i alla årskurser och i alla ämnen. Syftet är att få en bra bild över hur det går. Då vet vi i vilka skolor och i vilka klasser vi behöver stärka undervisningen för att eleverna ska få mer kunskap med sig från skola.

”För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt.”

För att det ska vara en likvärdig utbildning styr vi till exempel utvecklingslärare till de skolor som har störst behov av att stärka undervisningen. Utvecklingslärare är centralt anställda erfarna lärare som stödjer skolorna med att utveckla undervisningen direkt i klassrummet.

Sakta men säkert har resultaten stärkts i våra skolor, trots att vi har många barn och elever med en bakgrund med trångboddhet, föräldrar som inte kan svenska och studieovana hem.

Arbetet med att stärka skolans resultat kommer att behöva fortsätta. Vi har en bra bild av vad som behöver göras; fullt fokus på att ge lärare förutsättningar att utveckla sin undervisning.

”Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp.”

För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt. Det är ett brott mot svensk lag som man bör dömas för i domstol. Men det ställer också till det för skolledare och lärare som vare sig man vill det eller inte blir en del av konflikter om skolplaceringar istället för att kunna fokusera på undervisningen av eleverna.

Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp att eleverna följer de ordningsregler som skolan sätter upp, att hjälpa till med läxläsning, att prata väl om betydelsen av utbildning och kunskap.


Elof Hansjons,

ordförande i utbildningsnämnden (S)

Staden som ingen bryr sig om – Ska man behöva fuska för barnens skull?

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 januari 2022 00:00

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors