Annelie attackerades av räven – Nu vill hon varna andra att vara försiktiga

2022_01_3C248505-AB57-4C31-80AC-09068AAEA52B

Att rävar börjar blir närgångna är inget nytt fenomen, inte minst i Södertälje. På bland annat sociala medier kan man läsa olika berättelser om ”möten” med räven.

En teori är att rävar tidigare matats av människor och blir närgångna av ren nyfikenhet, men det är inget normalt beteende för vilda djur. Däremot är väldigt ovanligt att rävar attackerar människor.

VIDEO: Här attackeras Anneli av räven

Under fredagsmorgonen attackerades Södertäljebon, Anneli Cicek, under sin morgonpromenad vid Bårstafältet när hon helt oprovocerat promenerade förbi.

– Jag gick min morgonpromenad som jag brukar och var på väg för att möta upp min väninna. Då fick jag syn på räven som jag tyckte såg söt ut, så jag börjar filma den för att snapa min vän när den helt plötsligt gick till attack, berättar Anneli Cicek för Telgenytt.

Utan provokation ställde räven in siktet mot att bita Annelis ben, men attacken misslyckades tack vare hennes snabba reflexer. Hon hoppade snabbt till för att skyddade sig mot rävens bett och lyckades undkomma utan några fysiska skador.

Nu vill hon varna andra att vara försiktiga när de möter en räv.

– I efterhand tänker man ju att det är en sådan väg som barn går för att ta sig till och från skolan. Räven är ett otroligt fint djur, men jag vill uppmana andra att vara försiktiga vid möten med räven, avslutar Anneli Cicek.

Här möter 3-åriga Svea räven på nära håll i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 9 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors