Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Dömdes för inblandning i dubbelmord – Skriver bok och talar ut i stor intervju

2022_01_FF0C5E37-F8AE-415E-8BA5-A7734DBBABB1

Foto: Alex Ataseven.

Vi befinner oss i Södertälje 2010. Det är natten till lördagen den 1 juli och Södertäljes nöjesliv har precis stängt. Glada södertäljebor börjar röra sig i riktning mot hemmet, andra stannar till för att äta något innan hemgång.

Vissa ligger redan och sover, andra ska precis sova, klockan är 02:22, flera skott avlossas i Ronna, två personer mister livet. När staden vaknar till liv har två bröder skjutits till döds av okända gärningspersoner.

Staden vaknar till ett dubbelmord och nästa 12 år senare har morden på bröderna Moussa satt djupa spår i Södertäljes historia.

Natten den 1 juli skjuts bröderna Eddie och Jakob Moussa till döds i stadsdelen Ronna. Klockan är cirka 02:22 när två maskerade gärningsmän kliver in i illegala spelklubben Oasen. Flera skott avlossas mot bröderna, som beskrivs som en ren avrättning, som avlider på platsen.

Assyriskas fotbollsstjärna, Eddie Moussa och hans äldre bror Jakob, dödförklarades den 1 juli 2010. En hel stad hamnar i chocktillstånd och sörjer brödernas hastiga bortgång.

En massiv polisinsats sattes igång och året därpå inleddes en omfattande rättegång mot 17 män, från den så skallade Södertäljenätverket, för inblandning i dubbelmordet på bröderna Moussa.

En av dessa som dömdes för medhjälp till morden var Peter Lahdo som då var 20 år gammal. Han dömdes för medhjälp till mord i tingsrätten i Södertälje där det även slogs fast att han var del av ett kriminellt nätverk i Södertälje.

Han greps den 2 november 2010 och satt häktad i en sju kvadratmeter stor cell i över fyra år, längre än någon annan i Sverige. Trots sin förnekelse om all inblandning dömdes han till 8 års fängelse.

Nu, nästa 12 år senare efter dubbelmordet i Ronna, talar Peter Lahdo, 33, ut om sin oskuld i en stor intervju på Dialogiskt och om boken han skriver om.

– Den andra november 2010, kommer vara inristad som den värsta dagen i mitt liv, säger han under intervjun och syftar på dagen han greps för inbladning på bröderna Moussa den 1 juli 2010.

Domstolen ansåg att Peter gjorde sig skyldig till inblanding efter att ha skjutsat tre andra, som bad om skjuts, till en plats där de stal två mopeder.

9 dagar senare användes mopederna som stals i samband med dubbelmordet i Oasen i Ronna.

Peter erkände i ett tidigare skede att han skjutsade dessa för att stjäla mopederna, men förnekar att han hade vetskap om vad mopederna skulle användas till. Men tingsrätten ansåg att att Peter Lahdo ingick i ett nätverk och hade insikt om vad de skulle användas till.

Han dömdes till 8 års fängelse för inbladning och överklagade, men fick inget gehör i hovrätten som lutade sig tillbaka mot tingsrättens dom.

”Man instämmer i tingsrättens konstaterande att det förhållandet att det har existerat ett kriminellt nätverk inte innebär någon bevislättnad för åklagaren, utan att åklagaren har att styrka varje gärningsmoment.”, skrev hovrätten i domen samtidigt som de gav åklagarna en klar bevislättnad.

Nästan 12 år senare står Peter fast vid sin förnekelse om att han hade kännedom om vad mopederna skulle användas till.

– I slutändan är jag dömd utifrån att jag har varit med och stulit två mopeder, det är det som grundar sig i domen. Hur kan man döma en människa till 8 års fängelse på grund av det, säger han under intervjun.

I intervjun berättar Peter Lahdo hur han idag sadlat om från kriminaliteten till att vara en färdigutbildad byggingenjör, håller föreläsningar och samtidigt skriver en bok som planeras att lanseras i år.

– Jag har ändrat på hela skutan, berättar han. Jag har min mamma att tacka som stöttat mig i vått och torrt.

Han är just nu inne på 16.e kapitlet i boken som kommer att handla om hans liv, barndom, första brottet och hur han kom in i de kriminella banorna.

– I min bok kommer man få en heltäckande bild om vad som har skett. Om processerna, hur de dömde, hur de kom fram till dem här domarna. Jag kommer vara objektiv och lägga fram allting, säger han.

Boken som Peter Lahdo skriver planeras preliminärt att släppas till sommaren.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 8 januari 2022 00:00

Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Södertälje har valts som platsen för Visit Swedens kommande affärsmötesevenemang, som riktar sig till både internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen. Evenemanget förväntas attrahera flera hundra företag.

– Med sin innovativa, industriella och teknologiska mångfald, spännande historia och sprudlande kulturliv har Södertälje en självklar plats på Sveriges destinationskarta. Att nu få möjlighet att visa upp Södertälje för världens reseindustri i samband med Swedish Workshop 2024 känns extra roligt, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

Varje år arrangeras en återkommande mötes- och marknadsplats där den svenska besöksnäringen möter utländska researrangörer. År 2024 kommer evenemanget för första gången att äga rum i Södertälje. Syftet är att marknadsföra Sverige som en turistdestination och främja en hållbar och växande besöksnäring.

– Vi är glada och stolta över att få vara värdar för Swedish Workshop 2024. Vi ser det som en fin möjlighet att få visa upp våra fantastiska smultronställen och näringsliv, säger Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun.

Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun. Foto: Alexander Isa/Södertälje kommun

Visit Swedens arbete är en del av regeringens vision att göra Sverige till världens mest attraktiva och hållbara resmål genom innovation år 2030. Senast det arrangerades, i Falun 2022, genomfördes över 1000 affärsmöten, något Visit Sweden hoppas överträffa.

I Södertälje förväntas evenemanget locka nästan 200 företag och lika många svenska destinationer från hela landet. Det syftar till att skapa en koppling mellan företag och destinationer med internationella researrangörer.

Detaljer om programmet och arrangemanget för Swedish Workshop 2024 i Södertälje kommer att tillkännages på Visit Swedens webbplats under höst/vinter 2023. Det vi däremot vet är att evenemanget kommer att pågå i tre dagar, från den 24:e till den 26:e april, i kommunen.

– Södertälje är kanske något av en destinationsdoldis för många, men med en relativt kort resa från Stockholm finns här en sällan skådad mångfald av upplevelser, aktiviteter, måltidsutbud och historia, säger Andersson, vd för Visit Sweden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 september 2023 04:00
Senast uppdaterad: 26 september 2023 23:12

SSK visade klassen borta mot Östersund

SSK-Mattias-Zackrisson-

Skrämdump: Youtube

Ishockey, kontrasternas sport? Lika dålig första period som SSK presterade i Mora, lika magnifik första period stod Sportklubben för i mötet mot för dagen hemmaspelande Östersunds IK.  

Efter Moramatchen gjorde tränarduon en förändring i laget, Claes Endre fick chansen i målet i stället för Tomas Sholl. Han gav ett stabilt intryck men fick också bättre hjälp av sina lagkamrater än vad Sholl fick i Moramatchen.

Enligt assisterande tränare Mattias (Zacke) Zackrisson så har målvaktsbytet ingenting att göra med Sholls insats i den matchen:

”Vi har två målvakter som vi vill ha i spel. Vi är nöjda med båda och Sholl kan inte lastas för något i Mora.”

Under en lång säsong, extra lång för SSK förhoppningsvis behöver man två målvakter som är redo att spela på en hög nivå när de får chansen.

– Det är viktigt att båda spelar så ingen av dem landar vid sidan i för långa perioder under säsongen. Båda har visat på försäsongen att de vinner hockeymatcher, resonerar Zackrisson vidare om de två målvakterna i SSK som slåss om en plats i målet på träningar och match.

SSK kom ut och spelade mer fysiskt och rejält från första nedsläpp, betydligt mer påkopplade och redo för match. Satte hög press på Östersund vilket ledde till flera långa anfall.

Efter halva perioden skulle också SSK:s ledningsmål komma, Albin Carlsson smög upp i offensiv zon och efter fint förarbete av Linus Videll kunde Carlsson distinkt sätta pucken i bortre krysset bakom Östersunds målvakt Alex D´orio.

Proppen ur skulle det visa sig, kort efter 0-1 så utökade SSK till 0-2 där Filiph Engsund styrde in en magnifik passning av Marcus Eriksson. Blomstrand strödde ännu mer salt i hemmalagets sår, han satte retfullt enkelt 0-3 mellan benen på D´orio via en straff. Firma Videll, Eriksson (Marcus) ordnade sedan 0-4 efter lekfullt spel i anfallszonen.

Det känns fel att hitta något negativt efter en sådan inledning på matchen. Dock är SSK:s powerplay just nu ett sorgebarn. Långsamt, omständligt och idéfattigt. Där finns förbättringspotential. Hemmalaget kontrade också in deras enda mål för kvällen i just SSK:s spel i numerärt överläge.

(Annonslänk)

Idag klev SSK verkligen av bussen och var redo för match. Hockey är fascinerande på så sätt att det kan skilja i prestation mycket från match till match, från period till period.

– Jag tror vi fick betala för att vi inte riktigt kommit upp i tävlingsmentalitet under försäsongen i 60 minuter, menar ”Zacke” kan vara en av förklaringarna till den bleka prestationen i Mora.

– Så jag tror vi omedvetet blev överraskade av det extremt hårda jobb som måste göras varenda byte i och varenda match i den här ligan. Den revanschen ville nog varje spelare visa upp idag. Att alla och laget är så mycket bättre än det vi visade upp i fredags.

1-4 inför andra perioden.

Men den första tredjedelen var egentligen där det mesta hände. SSK säkrade sina 3 poäng redan där. Östersund kom naturligt ut som ett bättre lag i mittenakten, pressade tillbaka SSK stundtals utan att för den skull skapa en mängd farliga målchanser. När de kom till avslut så stod Claes Endre i vägen samtidigt som hemmalaget visade sämre effektivitet än gästerna.

Endre som fick en betydligt lugnare match än kollegan Sholl hade föregående match.

– Jo en betydligt lugnare match än sist mot Mora. Men en bra känsla, jag har känt mig väldigt bra genom hela försäsongen. Men såklart lite nerver ändå, man vill alltid ge ett bra intryck i nya klubben. Laget gjorde det enkelt för mig idag, all cred till dem.

En bra start i första matchen men också en bra start i laget och klubben:

– Har kommit in jättebra i laget och allt som jag och Bratten (målvaktstränare i SSK) jobbar på har känts väldigt bra.

Retfullt att inte få hålla nollan?

– Egentligen inte. Klart att man vill rädda alla puckar men det viktigaste är vinsten ändå. Det kommer nya chanser för att hålla nollan.

Andra perioden blev en hafsig historia och efter att Södertäljes lagkapten Christopher Liljewall sent in i den gjorde 1-5 efter fint förarbete av Ludwig Blomstrand så blev period tre en transportsträcka för SSK.

Kaptenen var såklart tillfreds med laget insats idag:

– Det var stabilt, vi var betydligt mer påkopplade idag från start.

Vad sa ni till varandra som gjorde skillnad idag?

– Vi behövde inte säga så mycket, alla tyckte insatsen senast var för dålig rakt igenom. Så vi laddade batterierna för fullt och sa att vi skulle börja med det hårda jobbet. Då händer det bra saker.

Slutresultatet skrevs slutligen till 1-7 genom ett varsitt mål av Emil Alba (5 mot 3) respektive Dominic Turgeon. Sju olika målskyttar är en styrka. Linus Videll tillsammans med Marcus Eriksson kan bli sevärda i vinter.

Nästa match för SSK är fredag 29:e september. Det blir också hemmapremiären i Scaniarinken där man ställs mot Västerås IK.

Läs även: – Daniel Hansson, ny skribent med fokus på SSK

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 september 2023 21:32
Senast uppdaterad: 26 september 2023 22:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors