Bättre Ungdom vill vara en förebyggande insats – Skänker kläder till behövande

2022_01_Skarmavbild-2022-01-06-kl.-13.37.31

Sina shabou och ordförande Enriqe Hertleib. Foto: Suaod Tawkatli

Den ideella föreningen Bättre Ungdom etablerades för ett år sen för att hjälpa ungdomar i de utsatta områdena i Södertälje.

Bland annat nattvandrar Bättre ungdom i flera områden i staden samt ordnar fler olika aktiviteter och under julen samlade föreningen kläder för att skänka till behövande.

Enriqe Hartlieb, grundare och ordförande av föreningen Bättre Ungdom, menar att de vill hjälpa ungdomar så mycket så möjligt genom att bland annat skänka kläder till familjer i behov under julen. Detta görs helt ideellt.

– Vi har tänkt att skänka allt ifrån kläder, skor och leksaker och detta kan betyda mycket för andra familjer som är behov. Vi känner att vi genom detta initiativ kan hjälpa många människor eftersom alla förtjänar att få en fin jul. Det minsta lilla för dig, kan betyda mycket för någon annan, berättar Enriqe Hartlieb till Telgenytt.

Han menar att föreningens fokus riktar sig mot ungdomar mellan 10-17 år och att aktiviteterna i nuläget hålls efter skoltid. Dels för att de själva studerar på heltid och dels för att verksamheten inte ska kollidera med den ordinarie skolan.

– Vi började med aktiviteter under sommaren där vi kollade på EM-matcher och haft karaoke kvällar. Detta för att barn ska kunna ha någonting att göra när de inte har skola. Genom att de är hos oss på Bättre Ungdom kan de bland annat få rådgivning för att exempelvis hantera olika situationer, menar Enriqe.

Föreningen och Enrique, som haft en dialog med Södertälje kommun, har även startat en nattvandring i Södertälje och har ambitioner att besöka allt fler skolor i förebyggande syfte.

–  Vi har kommit i kontakt med kommunen där vi bland annat fick starta en nattvandring. Detta ledde även till vi fick kontakt med Fritidsgårdar där de välkomnade oss med öppna armar. Vi besöker fritidsgårdar ofta och ser till att hjälpa till. Vi har även besökt ett par skolor, men det är svårt för oss eftersom vi studerar så vår verksamhet är aktiv på eftermiddagen, vilket är när skolorna stänger. Vi jobbar på kunna att besöka fler skolor, säger Hartlieb. 

Den ideella föreningen Bättre Ungdom har en vision är att vara en förebyggande insats i Södertälje och att vara en trygghet för ungdomar i framtiden. Föreningen som är inne på sitt andra år har på kort tid lyckats göra stort avtryck och uppskatts oerhört mycket av allmänheten.

– Vi har fått mycket bra feedback. Vår vision är att kunna vara en förebyggande insats och hjälpa till och samarbeta med skolor, fritidsgårdar samt andra föreningar. Vi vill att skolor ska kunna känna sig trygga att kontakta oss om ungdomar och vilka problem som pågår till exempel. Det är vår vision i framtiden, avslutar Hartlieb. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors