Södertäljebo fick återkallat behörighet som fartygsbefäl

2022_01_ship-1618372_1280

Den 8 december 2020 fick en Södertäljebo sitt fartygsbefäl i klass VI, inre fart, återkallat efter ett beslut från Transportstyrelsen.

Beslutet överklagades och i december 2021 meddelades beslutet. Förvaltningsrätten avslår överklagan.

När personens behörighet som fartygsbefäl beviljades den 3 mars 2020 kontaktade arbetsgivaren Transportstyrelsen och meddelade att den rapporterade sjötiden var felaktig.

Arbetsgivaren menade bland annat att personen inte arbetat som fartygsbefäl i den utsträckning som krävs och att behörigheten utfärdats på felaktiga grunder.

Efter att Transportstyrelsen granskat ärendet visade sig att personen påbörjade utbildningen redan 2006, men att den slutfördes först år 2020.

Det innebär att merparten av den utbildning han har genomgått inte längre uppfyller de krav som ställs i TSFS 2011:116. Utbildningen kan därmed inte anses vara godkänd och behörighetsgrundande enligt föreskrifterna.”, framgår det i beslutet.

Södertäljebon överklagade beslutet och ansåg att utbildningen trots allt ska gälla för behörigheten klass VII, eller åtminstone klass VIII tills vidare.

Den 20 december 2021 kom beslutet där förvaltningsrättens bedömde är att behörigheten utfärdats på felaktiga grunder och därmed avslog Södertäljebons överklagan. Behörigheten som fartygsbefäl återkallades.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 januari 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors