SENASTE NYTT: Föräldrar fuskar för att få in sina barn på attraktiva skolor

2022_01_270288265_1073088736848382_4210582711545999429_n

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Problemet med att föräldrar fuskar med folkbokföringen för att få in sina barn i ”rätt” skola har pågått länge och förekommer i väldigt många kommuner runt om i landet. Södertälje är inget undantag.

Nu avslöjar Länstidningen att föräldrar i Södertälje skriver in sina barn på en annan adress för att få plats på en mer attraktiv skola.

I samband med årets skolval manipulerar föräldrar intagningsreglerna för att ge sina barn förtur i de populära skolorna i Södertälje och enligt tidningen har vissa föräldrar satt det i system.

Det som görs är att föräldrar ”fulskriver” sig och sina barn på adresser de egentligen inte bor på vilket gör att barnen får förtur till skolan. När de skrivs in på en adress, nära den önskade skolan, ges barnet automatiskt förtur till en plats i skolan.

Vissa föräldrar har satt det i system med sina andra barn. När det är dags för att göra skolvalet ändras adressen för att sedan flytta tillbaka när barnet kommit in i önskad skola.

För att barnet ska ges förtur krävs det bara att en vårdnadshavare skriver sig på adressen tillsammans med barnet, samt att adressändringen är godkänd av Skatteverket innan de kan söka skolplats. Den som bor på den befintliga adressen behöver å andra sidan inte godkänna adressändringen.

Ett steg mot att förebygga fusket kan vara att de som bor på den befintliga adressen måste godkänna flytten.

Att föräldrar som skriver in sig och sina barn på andra adresser för att knipa skolplatser har ökat i Sverige de senaste åren. I Södertälje är kommunen väl medveten om fenomenet som sprider sig i landet och i Södertälje med omnejd.

Johan Abrahamsson, utbildningsdirektör i Södertälje. Bild: Arkivbild, Alex Ataseven.

Till Länstidningen säger Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör i Södertälje, att de haft anledning att fatta misstankar utifrån det som framkommer ur kommunens register, men även från andra vårdnadshavare som uppmärksammat fusket.

– Får vi anledning att misstänka fel i folkbokföringen så anmäler vi till Skatteverket som är tillsynsmyndighet. De har uppdrag och mandat att granska, utreda och vidta åtgärder, säger Abrahamsson till Lt.

För att att vårdnadshavare ska kunna placera sina barn på önskad skola är detta det effektivaste sättet att kringgå intagningsreglerna. Någon djupare granskning från Skatteverkets sida görs inte när uppgifterna är korrekt ifyllda, däremot är det ett brott mot bokföringslagen att skriva in sig på en adress man inte bor på.

Vårdnadshavare som adressändrar för att manipulerar intagningsregler begår därmed en brottslig handling.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 januari 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors