🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: Föräldrar fuskar för att få in sina barn på attraktiva skolor
Publicerad 3 januari 2022 01:00
Uppdaterad 3 januari 2022 01:00

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Problemet med att föräldrar fuskar med folkbokföringen för att få in sina barn i ”rätt” skola har pågått länge och förekommer i väldigt många kommuner runt om i landet. Södertälje är inget undantag.

Nu avslöjar Länstidningen att föräldrar i Södertälje skriver in sina barn på en annan adress för att få plats på en mer attraktiv skola.

I samband med årets skolval manipulerar föräldrar intagningsreglerna för att ge sina barn förtur i de populära skolorna i Södertälje och enligt tidningen har vissa föräldrar satt det i system.

Det som görs är att föräldrar ”fulskriver” sig och sina barn på adresser de egentligen inte bor på vilket gör att barnen får förtur till skolan. När de skrivs in på en adress, nära den önskade skolan, ges barnet automatiskt förtur till en plats i skolan.

Vissa föräldrar har satt det i system med sina andra barn. När det är dags för att göra skolvalet ändras adressen för att sedan flytta tillbaka när barnet kommit in i önskad skola.

För att barnet ska ges förtur krävs det bara att en vårdnadshavare skriver sig på adressen tillsammans med barnet, samt att adressändringen är godkänd av Skatteverket innan de kan söka skolplats. Den som bor på den befintliga adressen behöver å andra sidan inte godkänna adressändringen.

Ett steg mot att förebygga fusket kan vara att de som bor på den befintliga adressen måste godkänna flytten.

Att föräldrar som skriver in sig och sina barn på andra adresser för att knipa skolplatser har ökat i Sverige de senaste åren. I Södertälje är kommunen väl medveten om fenomenet som sprider sig i landet och i Södertälje med omnejd.

Johan Abrahamsson, utbildningsdirektör i Södertälje. Bild: Arkivbild, Alex Ataseven.

Till Länstidningen säger Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör i Södertälje, att de haft anledning att fatta misstankar utifrån det som framkommer ur kommunens register, men även från andra vårdnadshavare som uppmärksammat fusket.

– Får vi anledning att misstänka fel i folkbokföringen så anmäler vi till Skatteverket som är tillsynsmyndighet. De har uppdrag och mandat att granska, utreda och vidta åtgärder, säger Abrahamsson till Lt.

För att att vårdnadshavare ska kunna placera sina barn på önskad skola är detta det effektivaste sättet att kringgå intagningsreglerna. Någon djupare granskning från Skatteverkets sida görs inte när uppgifterna är korrekt ifyllda, däremot är det ett brott mot bokföringslagen att skriva in sig på en adress man inte bor på.

Vårdnadshavare som adressändrar för att manipulerar intagningsregler begår därmed en brottslig handling.

Dela artikeln