Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

SENASTE NYTT: Föräldrar fuskar för att få in sina barn på attraktiva skolor

2022_01_270288265_1073088736848382_4210582711545999429_n

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Problemet med att föräldrar fuskar med folkbokföringen för att få in sina barn i ”rätt” skola har pågått länge och förekommer i väldigt många kommuner runt om i landet. Södertälje är inget undantag.

Nu avslöjar Länstidningen att föräldrar i Södertälje skriver in sina barn på en annan adress för att få plats på en mer attraktiv skola.

I samband med årets skolval manipulerar föräldrar intagningsreglerna för att ge sina barn förtur i de populära skolorna i Södertälje och enligt tidningen har vissa föräldrar satt det i system.

Det som görs är att föräldrar ”fulskriver” sig och sina barn på adresser de egentligen inte bor på vilket gör att barnen får förtur till skolan. När de skrivs in på en adress, nära den önskade skolan, ges barnet automatiskt förtur till en plats i skolan.

Vissa föräldrar har satt det i system med sina andra barn. När det är dags för att göra skolvalet ändras adressen för att sedan flytta tillbaka när barnet kommit in i önskad skola.

För att barnet ska ges förtur krävs det bara att en vårdnadshavare skriver sig på adressen tillsammans med barnet, samt att adressändringen är godkänd av Skatteverket innan de kan söka skolplats. Den som bor på den befintliga adressen behöver å andra sidan inte godkänna adressändringen.

Ett steg mot att förebygga fusket kan vara att de som bor på den befintliga adressen måste godkänna flytten.

Att föräldrar som skriver in sig och sina barn på andra adresser för att knipa skolplatser har ökat i Sverige de senaste åren. I Södertälje är kommunen väl medveten om fenomenet som sprider sig i landet och i Södertälje med omnejd.

Johan Abrahamsson, utbildningsdirektör i Södertälje. Bild: Arkivbild, Alex Ataseven.

Till Länstidningen säger Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör i Södertälje, att de haft anledning att fatta misstankar utifrån det som framkommer ur kommunens register, men även från andra vårdnadshavare som uppmärksammat fusket.

– Får vi anledning att misstänka fel i folkbokföringen så anmäler vi till Skatteverket som är tillsynsmyndighet. De har uppdrag och mandat att granska, utreda och vidta åtgärder, säger Abrahamsson till Lt.

För att att vårdnadshavare ska kunna placera sina barn på önskad skola är detta det effektivaste sättet att kringgå intagningsreglerna. Någon djupare granskning från Skatteverkets sida görs inte när uppgifterna är korrekt ifyllda, däremot är det ett brott mot bokföringslagen att skriva in sig på en adress man inte bor på.

Vårdnadshavare som adressändrar för att manipulerar intagningsregler begår därmed en brottslig handling.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 januari 2022 00:00

Trubadur, hattar och visblad – Levines dukar för kräftskiva

A7C16DEB-F7CB-4845-B65C-2BC062A42169

Har du inte hunnit bryta klor i år, har du ingen kräftskiva inbokad eller älskar du helt enkelt att frossa i dig kräftor?

Då har du kommit rätt. Telgenytt guidar till det perfekta alternativet för dig och ditt sällskap.

Augusti är här och givetvis betyder det att kräftsäsongen är igång igen. På Stora Torget håller Restaurangen Levines hårt på traditionen och bjuder in till kräftfest nu på torsdag.

Under kvällen gästas Levines av den populära trubadurduon S&J Starkers som står för underhållningen och utlovar en härlig stämning. I samband med spelningen har restaurangen även anordnat en kräftskiva med skaldjursbuffé.

Under kvällen kommer även den ordinarie menyn att gälla.

– Vi kommer att satsa på en riktigt kräftfrossa. Det är buffé som gäller, så det blir mycket kräftor, musslor och skaldjur, säger Nour Dhiaa på Levines Brasseriet till Telgenytt.

Buffen startar 18:00, torsdag den 18 augusti, och pågår till 23:00, och trots den knappa marknadsföringen har intresset varit oerhört stort. För att säkra en plats rekommenderar Nour att vara ute i god tid med att boka bord.

– Vi förväntar oss en riktigt bra kväll, men det gäller att boka bord för att garantera en plats, säger Nour.

Sommaren lider mot sitt slut, men först ska hattarna och visbladen fram.

Säkra er plats på torsdag – Boka bord på Levines på Stora Torget

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Det är dags för kräftskiva.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 19:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 19:08

Granberg, RP: Perfekt grogrund för korruption och svågerpolitik

2022_01_Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet.

Idag avslöjade Telgenytt om att det förekommer en massa konstigheter inom Telge inköp och de kommunala affärerna.

Och de är oerhört bra att detta lyfts fram för vi på Realistpartiet lämnade nämligen in en motion(förslag) redan i februari 2018 till kommunfullmäktige om just detta.

Samma månad 2018 ställde jag även en interpellation till Boel Godner om vad hon tyckte om idén. Mitt förslag var att utöka granskningsrutinerna på Telge inköp för att minska misstag eller rent av dåliga affärer – Svaret på vårt förslag var ett tydligt och blankt NEJ! 

Där det finns stora pengar att tjäna och knappt någon insyn alls så är det ju en perfekt grogrund för korruption/vänskapskorruption och svågerpolitik.

Jag har tagit del av Tietoevrys klagan till Förvaltningsrätten i Stockholm och jag tycker mig utläsa att Fujitsu kan ha fått fördelar som inte borde få förekomma i en rättvis upphandling. Skall bli spännande att se vad Förvaltningsrätten kommer fram till.

”Jag har länge påtalat hur illa kommunen sköter upphandlingar”

Jag har länge påtalat hur illa kommunen sköter upphandlingar, eller inte upphandlar alls. Ibland ges affärerna direkt till kompisarna inom Peab, såsom P-huset bakom stadshuset.

Och hur man smusslar bakom ryggen på Södertäljeborna med hemligstämplade affärer exempelvis som när man säljer Södertäljebornas bostäder i Hovsjö till bekanta för 55 miljoner kronor billigare, och att det från politiken endast var 3 Socialdemokrater som tog beslutet är odemokratiskt!

En extern visselblåsarfunktion dit kommunens medborgare och anställda kan vända sig till om man misstänker skumraskaffärer föreslog vi 11 nov 2020 i kommunfullmäktige genom att lägga en skarp motion – det blev ett nej där med! 

”Återta kontrollen över Telge Inköp och göra slut med favoriserade bolag”

Realistpartiet går till val på att ändra på allt detta!

Vi skall återinföra demokrati så alla partierna i kommunstyrelsen får insyn i de stora kommunala affärerna, återta kontrollen över Telge Inköp och göra slut med favoriserade bolag och införa seriösa och rättvisa upphandlingar. Införa en extern visselblåsarfunktion ditt medborgarna kan vända sig utan att chefen får reda på det. 

Framförallt så skall det vara en helt annan öppenhet gentemot våra medborgare än vad vi har idag, vi som förtroendevalda skall förvalta medborgarnas tillgångar, för det är faktiskt så att det är Södertäljebornas tillgångar, inte några politikers privata bolag och verksamheter som man kan tro när man ser hur det går till ibland.

Det krävs fler Realister i stadshuset helt enkelt så vi kan få bukt med sånt här, men det är ju upp till väljarna nu 11 september – Rösta Realistiskt.

Joakim Granberg, Partiledare
Realistpartiet, ditt lokalparti

Läs: TELGENYTT AVSLÖJAR: Telge Inköp misstänkts för fusk i upphandlingar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 18:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)