Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

SENASTE NYTT: Föräldrar fuskar för att få in sina barn på attraktiva skolor

2022_01_270288265_1073088736848382_4210582711545999429_n

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Problemet med att föräldrar fuskar med folkbokföringen för att få in sina barn i ”rätt” skola har pågått länge och förekommer i väldigt många kommuner runt om i landet. Södertälje är inget undantag.

Nu avslöjar Länstidningen att föräldrar i Södertälje skriver in sina barn på en annan adress för att få plats på en mer attraktiv skola.

I samband med årets skolval manipulerar föräldrar intagningsreglerna för att ge sina barn förtur i de populära skolorna i Södertälje och enligt tidningen har vissa föräldrar satt det i system.

Det som görs är att föräldrar ”fulskriver” sig och sina barn på adresser de egentligen inte bor på vilket gör att barnen får förtur till skolan. När de skrivs in på en adress, nära den önskade skolan, ges barnet automatiskt förtur till en plats i skolan.

Vissa föräldrar har satt det i system med sina andra barn. När det är dags för att göra skolvalet ändras adressen för att sedan flytta tillbaka när barnet kommit in i önskad skola.

För att barnet ska ges förtur krävs det bara att en vårdnadshavare skriver sig på adressen tillsammans med barnet, samt att adressändringen är godkänd av Skatteverket innan de kan söka skolplats. Den som bor på den befintliga adressen behöver å andra sidan inte godkänna adressändringen.

Ett steg mot att förebygga fusket kan vara att de som bor på den befintliga adressen måste godkänna flytten.

Att föräldrar som skriver in sig och sina barn på andra adresser för att knipa skolplatser har ökat i Sverige de senaste åren. I Södertälje är kommunen väl medveten om fenomenet som sprider sig i landet och i Södertälje med omnejd.

Johan Abrahamsson, utbildningsdirektör i Södertälje. Bild: Arkivbild, Alex Ataseven.

Till Länstidningen säger Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör i Södertälje, att de haft anledning att fatta misstankar utifrån det som framkommer ur kommunens register, men även från andra vårdnadshavare som uppmärksammat fusket.

– Får vi anledning att misstänka fel i folkbokföringen så anmäler vi till Skatteverket som är tillsynsmyndighet. De har uppdrag och mandat att granska, utreda och vidta åtgärder, säger Abrahamsson till Lt.

För att att vårdnadshavare ska kunna placera sina barn på önskad skola är detta det effektivaste sättet att kringgå intagningsreglerna. Någon djupare granskning från Skatteverkets sida görs inte när uppgifterna är korrekt ifyllda, däremot är det ett brott mot bokföringslagen att skriva in sig på en adress man inte bor på.

Vårdnadshavare som adressändrar för att manipulerar intagningsregler begår därmed en brottslig handling.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 januari 2022 00:00

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna