Företag i fokus:

66 miljoner till 90 kulturaktörer – Gula villan i Järna beviljas verksamhetsstöd

2021_12_Kompani-Giraffs-fA¶restA¤llning-Moln-Foto-JosA©-Figueroa

Foto: José Figueroa.

Kulturnämnden i Region Stockholm fattade nyligen beslutet om att bevilja verksamhetsstöd till 90 kulturaktörer. Ett stöd på 66 135 000 kronor och ett av kulturaktörerna är Gula villan i Järna som beviljas verksamhetsstöd.

Gula villan i Järna, som är en av de 90 aktörer som beviljas stöd för 2022, och har tidigare inte tagit emot Verksamhetsstöd av kulturnämnden tidigare. Nu beviljas Kulturhuset i Järna 400 000 kronor i stöd för 2022.

– Gula Villan i Järna är en viktig lokal nod som kan komma konstnärer i hela regionen till del och Strindbergs intima teater som i egenskap av plantskola och gästspelsscen spelar en viktig roll i länets scenkonstlandskap, säger Ann Larsson, enhetschef för stödgivning på kulturförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt kulturnämnden är syftet med verksamhetsstödet att föra ett konstnärligt och innehållsmässigt kvalitativt och angeläget utbud med både spets och bredd, samt att bidra till en regional spridning.

”Gula Villan är ett kulturhus i Järna, Södertälje kommun, med en blackbox och lokaler för konstnärlig produktion, möten och kurser med ett särskilt fokus på scenkonst. Föreningens övergripande mål är att fylla huset med aktiviteter och evenemang och under 2022 rymmer verksamheten residens, offentliga föreställningar, galleri och verkstäder för konstnärer, barn och ungdomsprogram samt Gula Villans konstnärliga trädgårdsförening. Gula Villan är en viktig plats för lokalsamhället och regionen och erbjuder dels publik i alla åldrar att ta del av kultur och dels erbjuda möjligheter för konstnärer att verka.”, skriver Kulturnämnden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 2 januari 2022 00:00

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors