Efter dödsolyckan på barnboende – IVO riktar kritik mot andra boende

2021_12_268933212_235462028763099_6391490793660512781_n-scaled

Förra veckan skrev Telgenytt om att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, återkallade tillståndet för ett boende för barn med funktionshinder i Järna.

Efter dödsolyckan där ett barn hittats medvetslös i ett badkar och sedan avled stängdes verksamheten efter att myndigheten ansåg att övriga barn inte var säkra.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot flera boenden som drivs av samma stiftelse och kräver bättring, framgår det i ett beslut.

I beslutet konstaterar IVO flera brister där det bland annat föreligger risker för barnens hälsa och personliga säkerhet. Enligt Inspektionen för vård och omsorg är de boendes behov är inte kartlagda inför inflyttning. Personalens kompetens, bemanningen samt boendemiljön motsvarar inte de boendes behov.

Efter dödsolyckan granskades två närliggande boenden där stark kritik riktats mot föreståndaren som inte har varit tillräckligt närvarande. IVO kopplade den allvarliga händelsen till följd av bristande uppmärksamhet och att föreståndaren för serviceboendet i Järna var på plats mindre än 10 timmar i veckan

Kritik riktas även mot personalen på ett av boendet i Södertälje har haft problem med att hantera ”utåtagerande beteende” vilket resulterat i flera allvarliga incidenter. I beslutet framkommer det att både barn och personal har blivit skadade på ett av boenden som bedrivs av samma stiftelse.

IVO samtalade med tre barn som var i åldrarna tio till tolv år. Samtliga barn beskrev att de inte trivdes i verksamheten och ville flytta hem.”, skriver IVO i beslutet.

I samtliga tre beslut begär Ivo att stiftelsen ska redovisa hur de planerar att ta itu med de påpekade bristerna. Redovisningarna ska ha skickats in senast den 17 januari.

Nu begär Inspektionen för vård och omsorgatt stiftelsen ska redovisa hur man hanterar de påtalade bristerna och att svaren ska komma in till IVO senast den 17 januari 2022.

”Om bristerna inte avhjälps, kan IVO komma att fatta beslut om att förelägga huvudmannen att vidta åtgärder.” skriver IVO

Ett barn hittades död – Boende i Järna stoppades omedelbart

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 januari 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors