Företag i fokus:

Annons

Polisen varnar – Lustgas allt vanligare bland ungdomar

2021_12_Lustgas

Foto: Creative Commons.

Lustgas blir allt vanligare förekommande bland ungdomar i Södermanland, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Nu varnas ungdomarna för lustgasens risker samtidigt som vuxna uppmanas hålla ögon och öron vässade.

Polisen i varnar nu för att ungdomar berusar sig med hjälp av lustgas, detta efter flera inkomna rapporter av fenomenet från runt om i hela länet. 

Lustgasens mest förekommande form är små metallpatroner innehållande lustgas. Lustgasen extraheras sedan med hjälp av en gräddsifon och överförs ofta till en ballong. Sedan andas ballongens innehåll in och personen får ett kort rus som varar i ungefär en minut.

Polisen menar att lustgasens risker tas för lätt på, med tanke på att det inte är olagligt och används inom sjukvården. Riskerna som räknas upp är skador på stämbanden och luftrören samt risken för medvetslöshet i samband med syrebrist. 

Problemet med de lustgaspatroner som används av unga är avsedda för att vispgrädde ska bli tjockt utan att man ska behöva vispa det. Patronerna innehåller därför 100% ren lustgas, till skillnad från sjukvårdslustgasen som ofta är 50/50 lustgas och syre. 

När 100% ren lustgas konsumeras är det därför ytterst viktigt att ventilera kroppen med rent syre och, precis som med alkohol, inte konsumera för stor mängd vid ett och samma tillfälle. Skador på stämband och luftrör orsakas ofta av att inhalera lustgas direkt ifrån en sifon, enligt Alcohol and drug foundation, en australiensisk organisation som jobbar med skademinimering. 

Gasen i patronerna kan vara så kall som 40 minusgrader. Detta innebär en risk för köldskador i mun och luftvägar när gasen inhaleras direkt från en gräddsifon. Genom att överföra gasen till en ballong så tillåts gasen värmas upp, och därmed sjunker risken för köldskador. 

Fältassistenten Marcus Brandt varnar också om att ungdomar ibland sätter sig i farliga situationer i samband med användandet av lustgas. 

– Vi ser flera ungdomar som har blivit rånade eller sexuellt ofredade under berusningen, säger han till TV4.

Polisen i Södermanland uppmanar nu i ett pressmeddelande alla vuxna som finns i ungdomars närhet att hålla ögonen och öronen öppna, för sina barns säkerhets skull.

Text: Albert Greek

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 31 december 2021 00:00

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors