🕝 1 minuter
Litet barn hade allvarlig hjärtsjukdom - Skickades hem med Alvedon
Publicerad 30 december 2021 01:00
Uppdaterad 30 december 2021 01:00

När en orolig familj lät sitt barn undersökas på närakuten i Södertälje på grund av dålig aptit och grumlig persikofärgad urin kom doktorn med lugnande besked. Rådet till familjen var att ge barnet Alvedon, i själva verket hade barnet en sällsynt hjärtrytmrubbning som sjukhuset missade.

Händelsen Lex-Maria anmäldes och nu bedömer Södertälje sjukhus, som saknar en egen barnklinik, att rutinerna för att bedöma barn på närakuten och akutmottagningen behöver förbättras.

Barnet som skickades hem med rekommendationen att ges Alvedon blev inte bättre. Den oroliga familjen sökte vård på nytt där det visade sig att barnet drabbats av en sällsynt hjärtrytmrubbning.

På ett annat sjukhus konstaterades att barnet hade hjärtsvikt orsakad av en mycket ovanlig rytmrubbning. Där drabbades barnet av ett hjärtstopp i samband med läkemedelsbehandling och till följd av detta orsakades en betydande funktionsnedsättning enligt Lex Maria-anmälan.

Om hjärtstoppet hade kunnat förhindras om barnet hade skickats till barnkliniken på det andra sjukhuset tidigare är enligt Lex Maria-anmälan svårt att bedöma.

Dela artikeln