Astra sökte skatteavdrag för utbildningar i Kina – Nekas av skatteverket

2021_12_skatteverket

Foto: Creative Commons.

I ett beslut från Skatteverket framkommer det att Astra Zeneca straffbeskattas på 1,5 miljoner kronor.

Detta efter att skatteverket kontrollerat inkomstskatt, mervärdesskatt, punktskatter, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt samt lämnade kontrolluppgifter för beskattningsåret 2018.

Astra har kostnadsfört fakturor från Project HOPE, The People-toPeople Health Foundation Inc i USA, avseende dess verksamhet i Kina, totalt 20 875 721 kronor.

Enligt avtalet, där Astra accepterat att vara en av finansiärerna till dessa program, framgår det att det totala bidrag är mindre än 50 % av den totala kostnaden för vart och ett av programmen.

Enligt Astra Zeneca har detta inte varit sponsring från bolagets sida, utan marknadsbyggande åtgärder som genom utbildning av kundkretsen möjliggjorde starkt ökad försäljning av bland annat bolagets astmaläkemedel i Kina år 2018.

Men Skatteverket anser att det inte kan godtas som en marknadsföringskostnad då bolaget inte har kunnat göra reklam för sina produkter vid utbildningarna, utan bara har nämnts som sponsor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 december 2021 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors