Telge Nät bland de bästa i Sverige – ”Ett kvitto på att vår strategi håller”


I en ny rapport där 290 leverantörer jämförts sticker Södertäljebolaget ut som en av de främsta.

Att det höga elpriset i landet stiger beror på flera negativa faktorer, men Södertälje fortsätter att ha bland de lägsta elnätsavgifterna i Sverige.

Bland annat påverkar det höga elpriset kostnaderna för nätägare som tvingas höja nätavgiften, det framgår i ett pressmeddelande från Telge.

– Det uppstår alltid förluster vid överföring av el och det höga elpriset gör att dessa förluster blir mer kostsamma att kompensera för, säger Anna-Märta Jander, Marknadschef Telge Nät i pressmeddelandet.

Trots den högre elavgifter har Södertälje fördelen att Telge Nät har bland de lägsta elnätsavgifterna i landet. I den årliga Nils Holgersson-rapporten, där 290 leverantörer jämförts, hamnar Telge Nät på plats 15 där första platsen har lägst avgift.

– Det känns bra att få ett kvitto på att vår strategi håller och ger effekt. Vår tidiga satsning på elnätet har gett oss både förhållandevis låga underhållskostnader och bra elkvalitetsvärden. Vårt omfattande proaktiva arbete med nätet och investeringar i rätt delar skapar en effektiv kostnadsnivå, säger nätstrategen Mikael Norberg.

Enligt Telge är en av faktorerna till framgångsfaktorn, där bolaget kan hålla en bra prisnivå, det lokala ägandet i Södertälje.

– Vi har som lokal aktör stor kunskap om nätet, det är viktigt. Företaget har också god tradition av ekonomisk hållbarhet och kostnadsmedvetenhet, säger Jander. 

Elnätspriset för Telge Näts kunder justeras från och med den 1 januari 2022 skriver Telge i pressmeddelandet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 28 december 2021 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors