🕝 1 minuter
Kommunen tar ställning för djurens rätt - Begränsar användningen av fyrverkerier
Publicerad 26 december 2021 01:00
Uppdaterad 26 december 2021 01:00

Foto: Shutterstock/Djurens Rätt.

I en ny undersökningen, utförd av Djurens Rätt, framgår det att fler än hälften av Sveriges kommuner kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier.

Det innebär bland annat kommunerna inte kommer att ha något firande med fyrverkerier i kommunal regi oavsett pandemi eller ej.

Södertälje är en av dessa kommuner som svarat ”JA” på att de kommer att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier.

– Det är glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande. Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Södertälje kommun, som avstått från firande även tidigare år, vill även se ett totalförbud mot fyrverkerier. Kommunen ville redan för två år sedan att flera partier, oavsett färg, skulle ställa sig bakom förslaget.

– Både människor och djur mår dåligt och det orsakar även skador och bränder. Vi vill ju gärna ha ett förbud på nationell nivå. Vi har velat ha det i 20 år men utan framgång, sa kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till SVT.

Dela artikeln