Exklusiva hantverk av Mattias Rosenqvist – ”Ska hålla en livstid”

2021_12_Matt

Mattias Rosenqvist, ursprungligen från Södertälje, har sysslat med slöjdkonst i 15 år. Nu finns hans skicklighet till salu.

Mattias Rosenqvist är 49 år och bor för närvarande i Trosa, dit han flyttat från Södertälje. Idag skapar han exklusiva hantverk i trä, metall och läder. 

“Mitt mål är att skapa exklusiva hantverk som ska hålla en livstid. Jag gör inga kopior men tar inspiration från andra duktiga hantverkare och skapar något eget”, skriver han på sin hemsida pemarocrafts.se.

Mattias Rosenqvist gör alla arbeten på beställning med varierande priser. En handgjord plånbok i svenskt, vegetabiliskt garvat läder kan kosta så lite som 300 kronor, medan en större väska kan landa på uppemot 7 000 kronor, beroende på val av läder.

En skräddarsydd kniv kostar runt 2 000 kronor.

Vid beställning samverkar Mattias Rosenqvist med kunden för att ta fram en design som är så lik kundens önskemål som möjligt.

Vare sig det rör sig om typ av spännen på väskan, material till knivskaftet eller form på knivbladet så kan Mattias modifiera efter ens egna önskemål. 

Text: Albert Greek.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 december 2021 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors