Södertelge Volleybollklubbs damer tar jullov som serieledare

2021_12_80FA26D0-8C0F-40EC-9544-7D127894EDF9

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

De sista matcherna inför juluppehållet har nu spelats i Solnahallen och Södertelge Volleybollklubbs Damlag står hitintills obesegrade i Division 2.

Laget spelade två av höstens bästa matcher i säsongsavslutningen och ligger kvar som etta i serien, inför att serien nu vänder och alla lag ska mötas igen i vår.

Inför höstsäsongens sista två matcher låg SVBKs damer i topp i serien, och man mötte bottenplacerade Solna B på deras hemmaplan samt Uppsala B som ligger i mitten av tabellen.

– Vi spelade två riktigt bra matcher. Även om det var mot lag som ligger i nedre delen av tabellen och vi på pappret borde vinna är det lätt att göra mycket egna misstag i såna matcher. Men den här gången hade ingen av oss en dålig dag, och samspelet fungerade jättebra, säger Lisa Eckervall, en av lagets dedikerade försvarsspelare – så kallad libero.

Första matchen mot Solna vanns enkelt med 3-0 i set och setsiffrorna 25-13, 25-18 och 25-10. Mot Uppsala var det något jämnare, men SVBK var egentligen aldrig hotade.

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

I sista set tappade man lite till en början när Uppsala servade några starka servar, och som mest ledde Uppsala med 12-7. Men därefter plockade Södertälje-tjejerna ikapp och vann även denna match med 3-0 i set (25-16, 25-17, 25-18).

– Vi har börjat hitta fler utvägar i våra anfall och använder både mittenanfall och så kallad ”backspike”, det vill säga anfall från bakre delen av plan mer nu. Det gör att vi kan variera oss mycket och överraska motståndarna. Dessutom har laget riktigt starka servar. Det bådar gott inför vårens matcher, avlutar en av lagets passare Sofia Malo. Nu är det några veckors juluppehåll och därefter möter man Stjärnfall och Spårvägen borta den 15e januari.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 december 2021 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors