Ett år sedan första vaccinet godkändes

Igår, den 21 december, var det exakt ett år sedan första vaccinet mot Covid-19 godkändes av EU-kommissionen.

Beslutet godkändes efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och bara några dagar senare började vaccinet användas i Sverige. Detta framgår i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Idag finns det fem godkända vaccin, varav den femte godkändes exakt samma dag som den allra första fick tummen upp av EU, proteinvaccinet Nuvaxovid.

SENASTE NYTT: Proteinbaserat vaccin får grönt ljus – “4 miljoner doser till Sverige”

– Läkemedelsverket har haft och har fortsatt en viktig roll i det europeiska samarbetet. Vaccinerna mot covid-19 är ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin, inte minst när det gäller att förebygga svår sjukdom och död. Vi arbetar fortsatt intensivt med att utvärdera såväl nya vacciner samt läkemedel för behandling vid covid-19, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande

Idag har över 80% av svenska folket vaccinerats med minst två doser vaccin mot behandling av covid-19. Samtidigt meddelar Läkemedelsverket att myndigheterna ständigt genomför studier för att övervaka effekterna av vaccinerna.

– Tack vare den massiva ansträngningen från företag, sjukvård, akademi och myndigheter i att ta fram vacciner och läkemedel mot covid-19 kan världen stå bättre rustat ifall nya typer av coronavirus skulle dyka upp, samt vara bättre förberedda på en eventuell ny pandemi, avslutar Björn Eriksson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 december 2021 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors