Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Eldsjälen Petra Jacob satsar på ungdomar i utsatta områden – ”Görs alldeles för lite”

2021_12_Petra.J-scaled

Grundaren Petra Jacob. Foto: Alex Ataseven.

Projektet som startades 2020 i Lina Hage hade 40 barn, idag, 1,5 år senare, har eldsjälen Petra Jacob lyckats locka till sig över 200 ungdomar i utsatta områden.

Idag har projektet, Lebi Skol IF, 29 ungdomsledare på tre områden som hjälper till att bedriva verksamheten. Syftet är att öka möjligheterna för idrotts- och föreningsliv för barn i utsatta områden.

I samarbete med Ronnaskolan och rektorn Henrik Ljungqvist har Lebi Skol IF nått ut till över 200 barn sammanlagt. Utöver att träna barn i idrott för att öka hälsan har föreningen även utbildat ett tjugotal ungdomar till att bli ungdomsledare inom verksamheten. 

– Känner mig så stolt att vi lyckats bygg upp något som är ligger i linje med dagens samhällsstruktur och samhällsutmaningar, säger grundaren Petra Jacob till Telgenytt.

Målet är att etablera verksamheten i fem olika områden i Södertälje och för tillfället har föreningen etablerat sig i Lina och Ronna, med sikte på att starta i Geneta härnäst.

Grundaren Petra Jacob säger att metoderna som används i verksamheten fungerar väl och att resultaten hittills varit goda, samt att jämlikheten har ökat i områden som föreningen är aktiv i. 

– Det är häftigt och se att vår metod som vi grundat och arbetar efter funkar på riktigt. För oss är det viktigt att etablera oss och arbeta aktivt i respektive område dels för att nå ut till barn och familjer men också möjliggöra stadsdelsidrott som gör det möjligt för alla att delta oavsett bakgrund, ekonomi eller andra saknade förutsättningar, säger Petra Jacob till Telgenytt.

Petra beskriver Lebi Skol IF som ett nödvändigt innovativ. Något som länge behövts, anser Petra, men som beslutsfattarna i Södertälje gjort alldeles för lite i.

– Generellt så tycker jag att det görs alldeles för lite för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden i Södertälje. Det kanske görs lite här och där men jag saknar en långsiktigt plan för att inkludera barn och unga på riktigt. Nu har vi startat ett movement i Södertälje som bygger på att integrera flera genom idrott och föreningsliv, säger hon.

Vidare berättar Petra att hon ser idrott och föreningsliv som en självklar integrationsmiljö för barn och unga i Södertälje. 

– Vi vet att föreningslivet är en katalysator till att påskynda integrationsprocessen, men trots riktig föreningsliv är det för många barn och unga som är föreningslösa. Det är inte för att dem inte vill idrotta utan snarare saknar förutsättningarna att ingå i ett svenskt traditionellt föreningsliv.

Nästa år fortsätter alltså Lebi Skol IF att etablera sig i Södertälje för att fler ungdomar ska få förbättrade möjligheter till kvalitativ träning samt ett utvecklat föreningsliv.

Förhoppningen är att beslutsfattare får insikt i att det går att nå ut till barn och unga i Södertälje, vilket Petra anser att Lebi Skol IF har visat. 

– Varför jag valde att grunda Lebi skol IF är för att jag brinner för barn och ungas välmående och vill se ett inkluderande samhälle. Lebi skol IF blev svaret på tal till beslutsfattare, kommuner, institutioner och övriga organisationer som alla hade ett gemensamt svar – Att dem inte når ut till barn och familjer i socioekonomiska utsatta områden. Det går, det är möjligt för det har vi visat, men frågan är snarare om man vill och om man vet hur man ska gå tillväga, avsluta Petra Jacob.

Text:

Charles Carter

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 21 december 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)