Företag i fokus:

Eldsjälen Petra Jacob satsar på ungdomar i utsatta områden – ”Görs alldeles för lite”

2021_12_Petra.J-scaled

Grundaren Petra Jacob. Foto: Alex Ataseven.

Projektet som startades 2020 i Lina Hage hade 40 barn, idag, 1,5 år senare, har eldsjälen Petra Jacob lyckats locka till sig över 200 ungdomar i utsatta områden.

Idag har projektet, Lebi Skol IF, 29 ungdomsledare på tre områden som hjälper till att bedriva verksamheten. Syftet är att öka möjligheterna för idrotts- och föreningsliv för barn i utsatta områden.

I samarbete med Ronnaskolan och rektorn Henrik Ljungqvist har Lebi Skol IF nått ut till över 200 barn sammanlagt. Utöver att träna barn i idrott för att öka hälsan har föreningen även utbildat ett tjugotal ungdomar till att bli ungdomsledare inom verksamheten. 

– Känner mig så stolt att vi lyckats bygg upp något som är ligger i linje med dagens samhällsstruktur och samhällsutmaningar, säger grundaren Petra Jacob till Telgenytt.

Målet är att etablera verksamheten i fem olika områden i Södertälje och för tillfället har föreningen etablerat sig i Lina och Ronna, med sikte på att starta i Geneta härnäst.

Grundaren Petra Jacob säger att metoderna som används i verksamheten fungerar väl och att resultaten hittills varit goda, samt att jämlikheten har ökat i områden som föreningen är aktiv i. 

– Det är häftigt och se att vår metod som vi grundat och arbetar efter funkar på riktigt. För oss är det viktigt att etablera oss och arbeta aktivt i respektive område dels för att nå ut till barn och familjer men också möjliggöra stadsdelsidrott som gör det möjligt för alla att delta oavsett bakgrund, ekonomi eller andra saknade förutsättningar, säger Petra Jacob till Telgenytt.

Petra beskriver Lebi Skol IF som ett nödvändigt innovativ. Något som länge behövts, anser Petra, men som beslutsfattarna i Södertälje gjort alldeles för lite i.

– Generellt så tycker jag att det görs alldeles för lite för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden i Södertälje. Det kanske görs lite här och där men jag saknar en långsiktigt plan för att inkludera barn och unga på riktigt. Nu har vi startat ett movement i Södertälje som bygger på att integrera flera genom idrott och föreningsliv, säger hon.

Vidare berättar Petra att hon ser idrott och föreningsliv som en självklar integrationsmiljö för barn och unga i Södertälje. 

– Vi vet att föreningslivet är en katalysator till att påskynda integrationsprocessen, men trots riktig föreningsliv är det för många barn och unga som är föreningslösa. Det är inte för att dem inte vill idrotta utan snarare saknar förutsättningarna att ingå i ett svenskt traditionellt föreningsliv.

Nästa år fortsätter alltså Lebi Skol IF att etablera sig i Södertälje för att fler ungdomar ska få förbättrade möjligheter till kvalitativ träning samt ett utvecklat föreningsliv.

Förhoppningen är att beslutsfattare får insikt i att det går att nå ut till barn och unga i Södertälje, vilket Petra anser att Lebi Skol IF har visat. 

– Varför jag valde att grunda Lebi skol IF är för att jag brinner för barn och ungas välmående och vill se ett inkluderande samhälle. Lebi skol IF blev svaret på tal till beslutsfattare, kommuner, institutioner och övriga organisationer som alla hade ett gemensamt svar – Att dem inte når ut till barn och familjer i socioekonomiska utsatta områden. Det går, det är möjligt för det har vi visat, men frågan är snarare om man vill och om man vet hur man ska gå tillväga, avsluta Petra Jacob.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 21 december 2021 00:00

”Regeringen övertolkar de direktiv som kommer från EU”

Tage

Tage Gripenstam, Centerpartiets gruppledare.
Foto: Södertälje kommun

Snart är det förbjudet att elda trädgårdsavfall på privata tomter. Ett beslut som Centerpartiet inte vill se genomfört och därför har de lagt fram en motion till Södertälje kommunfullmäktige.

I en nyligen inlämnad motion till Södertälje kommunfullmäktige, framför Centerpartiet sin oro över de förändringar som skett gällande reglerna för att elda trädgårdsavfall på privat tomt. Partiet hävdar att dessa förändringar är en följd av en överdriven tolkning av ett EU-direktiv av regeringen, baserat på Naturvårdsverkets tolkning av reglerna.

(Annonslänk)

”Som vanligt övertolkar Naturvårdsverket och då också regeringen de direktiv som kommer från EU. Senast det fick stora konsekvenser och lades stora resurser på fel saker var när Vattendirektivet 2015/16 kom med bland annat orimliga krav på månghundraåriga dammar som exempel. Nu har man ställt till det igen.”, skriver Tage Gripenstam (C), i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket och regeringen har fattat beslut om att förbjuda eldning av trädgårdsavfall på enskilda tomter, och istället bör ris transporteras till en komposteringsanläggning. Centerpartiet har kritiserat detta beslut på grund av bristande stöd från invånarna.

Dock menar Centerpartiet att den nuvarande lagen i Sverige ger möjlighet för kommunala beslut och undantag. Därför föreslår partiet att Södertälje kommun ska besluta att behålla de nuvarande reglerna för eldning av trädgårdsavfall som ett undantag till den nya lagstiftningen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 27 april 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors