Företag i fokus:

Eldshow, utomhusbio och besök av tomten – Södertälje City ger staden liv

2021_12_hand-light-woman-glove-dance-artist-fire-glow-darkness-burn-performance-art-art-stage-performance-hot-event-demonstration-performing-arts-fire-show-700327-scaled

”En gnistrande vacker och dynamisk eldshow där häftiga eldtrick blandas med stora eldmoln. En upplevelse för hela familjen!”

Så beskriver centrumförenigen Södertälje City de kommande aktiviteter som anordnas nästkommande helg

Under två dagar, den 21 och 22 december, förvandlas Södertälje till en storslagen show med en magisk eldmingel och explosiva sceneffekter.

Eldshowen pågår i cirka 8-10 minuter vi två tillfällen båda dagarna, klockan 18:00 och 19:00.

Utöver eldshowen utlovas flera aktiviteter som är helt kostnadsfria för hela familjen så som Lussejakt i centrum. Där får barn, med hjälp av en karta, hitta utplacerade lussesiffror och den som klarar utmaningen får lussebulle eller pepparkakor, skriver Södertälje City i pressmeddelandet.

– Vi har velat arrangera flera evenemang för olika personer och testa nya typer av aktiviteter som vi inte arrangerat tidigare. Vi hoppas aktiviteterna kommer uppskattas och besökare får med sig nya spännande upplevelser, säger Lena Raattamaa, marknadsansvarig på Södertälje City till Telgenytt.

Även tomtefar besöker Södertälje och tar emot alla barns önskelistor samt lovar att ställa upp bilder om så önskas.

Utöver att detta har alla besökare möjligheten att helt gratis delta i utlottningen av ett Södertäljekort värt 500kr.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 december 2021 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors