Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Metin ataseven

Advokat & notarius publicus

Metin Ataseven

Premiär för LFIs gripande teaterföreställning – ”Vägen till liv”

2021_12_262773766_1318583338647433_5554900128505695105_n-1

Foto: Privat.

Möt 12 modiga Södertäljebor som gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer.

I onsdags, den 15 december, hade teaterföreställningen ”Vägen till liv” premiär på Kulturskolans teatersal där bland annat politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen närvarande.

– Det var en otroligt fin premiär. Det är en ynnest att ha fått följa utvecklingen hos individerna och den enorma resan de har gjort. Jag är rörd och imponerad av det mod som krävs av var och en som delar sina berättelser och gestalta det inför publik. Vi hörde snyftningar, skratt och glädjerop bland publiken så det var mycket känslor, säger Marlen Eskender, grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, till Telgenytt.

Läsfrämjarinstitutets teaterföreställning Vägen till liv är en unik föreställning som ger tappra Södertäljebor ett alldeles särskilt sammanhang.

– Det finns 1001 sätt att utvecklas, läka och växa på. Bäst av dem alla är när man erbjuds en arena att skildra sina egna upplevelser på, säger Marlen Eskender grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet.

Vägen till liv är en föreställning om vägen till Sverige och livet därefter. Dessa 12 individer som aldrig någonsin stått på scen har arbetat intensivt med sina berättelser som utgör stoftet för teaterföreställningen och programbladet. 

Premiären som hölls i onsdags var ingen allmän föreställning, publiken var inbjudna politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen som njöt av varje minut av föreställningen.

12 modiga Södertäljebor gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer. Foto: Privat.

– Det var stolta släktingar och handläggare som bland annat berättade för mig om hur imponerade de var över deras berättelser, säger Marlen Eskender till Telgenytt.

Föreställningen är en del av samarbetet mellan Läsfrämjarinstitutet och Södertälje kommuns arbetsmarknad med stöd från Samordningsförbundet. Syftet med arbetet är att arbete med språkutveckling genom LFI-metoder.

Läs mer här: LFI – Läsfrämjarinstitutet

Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Polisen ryckte ut efter larm om smällar från vapen i Södertälje

polishelikopter

Arkivbil: Shamash Oyal.

På måndagskvällen inkom uppgifter om en misstänkt skottlossning i utkanten av Södertälje. 

Enligt polisens uppgifter ska den misstänkta skottlossningen ägt rum vid Tysslingeområdet.

Det var vid 21-tiden som inringare hört smällar i Tysslinge varpå en stor polisinsats inleddes med bland annat polishelikopter.

– Personer hade hört knallar från ett vapen i Tysslingeomårdet, så vi arbetade med ett antal patruller och helikopter, säger Daniel på polisen till Telgenytt.

I samband med larmet arbetade flera patruller med att undersöka ljudens ursprung som kort därefter lokaliserades. Det visade sig vare en man med vapenlicens som hade avlossat sitt jaktvapen.

Polisen befinner sig just nu på platsen och undersöker händelsen, men det är i nuläget oklart om vapnet brukats på sådant vis att det kommer leda till en anmälan.

– Det är inte helt klart om det blir en anmälan eller inte, vi fortsätter att arbeta med den delen, säger polisen till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 20:43
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 20:43

Dog efter att ha rånats och misshandlats – Två män döms till fängelse

297214428_1453398985193662_2236672990594494739_n

Foto: Polisens förundersökning.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit lurad till en plats i Södertälje där han rånades och misshandlades till döds. Två män dömdes till fängelse, men den tredje friades i hovrätten.

Det var den 6 januari 2022 som några personer satt i en bar i centrala Södertälje och umgicks. Då bestämde två av männen att råna 30-åringen och lurade honom till Linanäs.

30-åringen trodde dock att han skulle få skjuts till en annan adress, men väl i bilen påstod männen att de först skulle träffa en person för att hämta alkohol.

Men istället kördes han till en plats där han misshandlades brutalt.

Väl framme Vid Linanäs Marina blev 30-åringen misshandlad, rånad och lämnades medvetslös på platsen utan skor i minusgrader.

Gärningsmännen lyckades få med sig mobil, skor och kontanter och därefter återvänder de till baren där de tidigare druckit öl ihop.

De dömda männen sitter med 30-åringen innan han kidnappas, rånas och misshandlas. Foto: Polisens förundersökning.

Efter händelsen ska minst en av männen uppmärksammats med trasiga knogar och enligt vittnesuppgifter ska männen dagen efter ha varit ”glada men lite skrytiga” och sagt bland annat att ”han förtjänade stryk”.

30-åringen misshandlades så svårt att han sex dagar efter händelsen omkom till följd av sina skador.

Totalt åtalades tre män för rån och vållande till annans död efter händelsen. Två av männen dömds till fängelse, men den tredje friades.

Hovrätten fastställer nu straffet mot en 29-åring till två års fängelse för rån och vållande till annans död och en 30-åring man döms till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2022 18:32
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022 18:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors