Företag i fokus:

Annons

Premiär för LFIs gripande teaterföreställning – ”Vägen till liv”

2021_12_262773766_1318583338647433_5554900128505695105_n-1

Foto: Privat.

Möt 12 modiga Södertäljebor som gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer.

I onsdags, den 15 december, hade teaterföreställningen ”Vägen till liv” premiär på Kulturskolans teatersal där bland annat politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen närvarande.

– Det var en otroligt fin premiär. Det är en ynnest att ha fått följa utvecklingen hos individerna och den enorma resan de har gjort. Jag är rörd och imponerad av det mod som krävs av var och en som delar sina berättelser och gestalta det inför publik. Vi hörde snyftningar, skratt och glädjerop bland publiken så det var mycket känslor, säger Marlen Eskender, grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, till Telgenytt.

Läsfrämjarinstitutets teaterföreställning Vägen till liv är en unik föreställning som ger tappra Södertäljebor ett alldeles särskilt sammanhang.

– Det finns 1001 sätt att utvecklas, läka och växa på. Bäst av dem alla är när man erbjuds en arena att skildra sina egna upplevelser på, säger Marlen Eskender grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet.

Vägen till liv är en föreställning om vägen till Sverige och livet därefter. Dessa 12 individer som aldrig någonsin stått på scen har arbetat intensivt med sina berättelser som utgör stoftet för teaterföreställningen och programbladet. 

Premiären som hölls i onsdags var ingen allmän föreställning, publiken var inbjudna politiker och tjänstepersoner från kommunen och anhöriga till ensemblen som njöt av varje minut av föreställningen.

12 modiga Södertäljebor gjorde sin röst hörd efter att ha flytt diktaturer. Foto: Privat.

– Det var stolta släktingar och handläggare som bland annat berättade för mig om hur imponerade de var över deras berättelser, säger Marlen Eskender till Telgenytt.

Föreställningen är en del av samarbetet mellan Läsfrämjarinstitutet och Södertälje kommuns arbetsmarknad med stöd från Samordningsförbundet. Syftet med arbetet är att arbete med språkutveckling genom LFI-metoder.

Läs mer här: LFI – Läsfrämjarinstitutet

Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Kvinna frisläppt efter misstanke om mord i Västergård

CBFDEE0A-15E7-49AA-B61B-E81E01E3FEA1

Foto: Shamash Oyal

Kvinna som tidigare anhölls misstänkt för mordet på en man i Södertälje har släppts fri efter att obduktionen visade att dödsfallet orsakades av fallskador.

Det var under söndagseftermiddagen som polisen kallades till Västergård. På plats påträffades en avliden 55-årig man med kraftiga skallskador i ett trapphus, och en kvinna greps senare misstänkt för mord. Obduktionen visade dock att mannen avlidit till följd av fallskador, vilket ledde till att åklagaren beslutade att släppa den anhållna kvinnan fri.

Bland annat framkommer uppgifter om att kvinnan kände offret och att inget mordvapen kunde hittas, vilket ytterligare stärker teorin att dödsfallet inte var resultatet av ett brott.

Polisens tekniker på plats efter dödsfallet i Västergård.
Foto: Shamash Oyal

Förundersökningen är dock inte helt avslutad. Polisen väntar fortfarande på kriminalteknikernas fullständiga utlåtande för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida utredningen ska läggas ned helt och misstankarna mot kvinnan avskrivas.

En kvinna som anhölls misstänkt för att ha mördat en man i Västergård, Södertälje, har släppts fri efter obduktionen visade att mannen dog av fallskador. Kvinnan greps efter att polisen larmats om ett bråk söndag eftermiddag och hittat mannen död i ett trapphus.

Åklagaren beslutade att släppa kvinnan, som var bekant med offret, eftersom det inte fanns bevis för att någon knuff skett. Ingen misstänkt mordvapen hittades, vilket ytterligare förstärkte osäkerheten om brott begåtts.

Förundersökningen fortsätter medan polisen väntar på ytterligare kriminalteknisk analys för att avgöra om utredningen ska läggas ned helt och kvinnans misstankar avskrivas.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 18:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 17:03

Här skrapar Södertäljebon Flour en halv miljon kronor

IMG_9017

Skärmdump TV4

Onsdagsmorgonen blev en uppfriskande sådan när Södertäljebon Flour lyckades skrapa fram en halv miljon i TV4:s Nyhetsmorgon. – För vinsten vill jag resa till mitt favoritresmål Italien. Antingen Rom, Milano eller Venedig, självklart vill jag ta med mig Gbraiel, säger hon.

Flour från Södertälje fick sin tur i strålkastarljuset som dagens Trisskrapare i TV4 Nyhetsmorgon, där hon skrapade fram en vinst på 500 000 kronor.

Det var i slutet av oktober som Flour fick en överraskning när hon via en onlinelott skrapade fram tre TV-symboler, vilket ledde henne till TV-studion och TV4:s offentliga dragning.

– Jag trodde först inte att jag såg rätt, så jag ringde Gbraiel som kunde intyga att det stämde, berättade Flour.

(Annonslänk)

Med systersonen hejande från sidlinjen fylldes studion med jubel när den efterlängtade vinstsumman avslöjades. En vinst som hon planerar att använda till en längtad resa till Italien tillsammans med sin systerson Gbraiel.

– Vilken fantastisk morgon och vinst, stort grattis! Nu hoppas jag Flour och Gbraiel får en underbar resa till Italien. Flour är årets sjätte vinnare från Stockholms län som skrapat Triss i TV4 Nyhetsmorgon, säger Filippa Jartén, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

Södertäljebon Flour
Foto: Svenska spel

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 16:04
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 16:04

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors