Företag i fokus:

Annons

SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

2021_12_262693932_895405377830704_164262604182505612_n

Foto: Pxhere.

Vid 18-tiden under fredagen publicerade Länstidningen i Södertälje en artikeln där man framför att ett 100-tal kunder fått sina konton avslutade.

Detta på grund av att personerna inte kunnat redovisa varifrån deras pengar kommer ifrån enligt tidningens källor. Något som nu motsägs enligt flera källor till Telgenytt.

Åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten säger till Lt att bankerna skärpt sin medvetenhet kring penningtvättbrott i Södertälje.

– Det har ju blivit ett högre tryck från Finansinspektionen på penningtvättillsynen, säger åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten till Lt.

Bara några minuter efter att LT publicerat artikeln trillade det in information till Telgenytt från flera källor som har helt andra uppgifter än tidningens innehåll.

– Majoriteten, om inte alla, som blivit tillfrågade om var pengarna kommer ifrån har redogjort var pengarna kommer ifrån. Klart och tydligt. Visst kan det finnas någon enstaka som gjort fel, men majoriteten av dessa 100-tal som fått sina konton nedstängda är i grunden helt oskyldiga, säger en källa till Telgenytt.

Enligt källor stänger bankerna 100-tals privata konton utan rättslig prövning. Bild: Privat.

Enligt uppgifter till Telgenytt har företagare som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring. Bankerna ska enligt uppgifter sagt upp konton med kort varsel och gett sina kunder månader att hitta ny bank. 

Vidare framgår det även att privatpersoner drabbats. Personer som har flera miljoner i bolån kastas ut på gatan enligt en uppgiftslämnare till Telgenytt. Privatkunder som varit kunder i banken i decennier står helt banklösa och med miljoner i skulder i bolån.

Detta strider mot EU-lagen där alla som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att ha ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Om det skulle strida mot den så kallade penningtvättslagen eller om det finns ”särskilda skäl”, har banken rätt att säga upp bankkontot.

Men enligt uppgifter till Telgenytt är majoriteten av de drabbade oskyldiga och svarat fullständigt när bankerna krävt information gällande var pengarna kommer ifrån.

Flera privatpersoner är drabbade utan rättslig prövning på grund av bankernas agerande enligt uppgifter till Telgenytt.

Bankerna ska ha skickat förfrågningar under hösten om vissa transaktioner för att uppdatera kundernas ”Kundkännedom” för att bland annat motverka penningtvättbrott. Trots fullständiga svar har flera Södertäljebor blivit uppsagda från sina företagskonton, privatkonton med tunga bolån, bankernas ursäkt har då varit ”Bristande kundkännedom”.

– Många är drabbade, men folk håller det för sig själva. De känner sig hjälplösa och anser sig vara dömda på förhand, säger en källa till Telgenytt.

”Principen är att om banken erbjuder betalkonton med grundläggande funktioner till någon ska de erbjudas till alla. Det råder med andra ord så kallad kontraheringsplikt, vilket innebär att banken inte kan välja vilka av deras nuvarande eller blivande kunder som ska få betalkonto med grundläggande funktioner.”, står det på Konsumenternas hemsida.

ÄR DU OCKSÅ DRABBAD? Kontakta oss helt anonymt här!

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors