Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

2021_12_262693932_895405377830704_164262604182505612_n

Foto: Pxhere.

Vid 18-tiden under fredagen publicerade Länstidningen i Södertälje en artikeln där man framför att ett 100-tal kunder fått sina konton avslutade.

Detta på grund av att personerna inte kunnat redovisa varifrån deras pengar kommer ifrån enligt tidningens källor. Något som nu motsägs enligt flera källor till Telgenytt.

Åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten säger till Lt att bankerna skärpt sin medvetenhet kring penningtvättbrott i Södertälje.

– Det har ju blivit ett högre tryck från Finansinspektionen på penningtvättillsynen, säger åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten till Lt.

Bara några minuter efter att LT publicerat artikeln trillade det in information till Telgenytt från flera källor som har helt andra uppgifter än tidningens innehåll.

– Majoriteten, om inte alla, som blivit tillfrågade om var pengarna kommer ifrån har redogjort var pengarna kommer ifrån. Klart och tydligt. Visst kan det finnas någon enstaka som gjort fel, men majoriteten av dessa 100-tal som fått sina konton nedstängda är i grunden helt oskyldiga, säger en källa till Telgenytt.

Enligt källor stänger bankerna 100-tals privata konton utan rättslig prövning. Bild: Privat.

Enligt uppgifter till Telgenytt har företagare som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring. Bankerna ska enligt uppgifter sagt upp konton med kort varsel och gett sina kunder månader att hitta ny bank. 

Vidare framgår det även att privatpersoner drabbats. Personer som har flera miljoner i bolån kastas ut på gatan enligt en uppgiftslämnare till Telgenytt. Privatkunder som varit kunder i banken i decennier står helt banklösa och med miljoner i skulder i bolån.

Detta strider mot EU-lagen där alla som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att ha ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Om det skulle strida mot den så kallade penningtvättslagen eller om det finns ”särskilda skäl”, har banken rätt att säga upp bankkontot.

Men enligt uppgifter till Telgenytt är majoriteten av de drabbade oskyldiga och svarat fullständigt när bankerna krävt information gällande var pengarna kommer ifrån.

Flera privatpersoner är drabbade utan rättslig prövning på grund av bankernas agerande enligt uppgifter till Telgenytt.

Bankerna ska ha skickat förfrågningar under hösten om vissa transaktioner för att uppdatera kundernas ”Kundkännedom” för att bland annat motverka penningtvättbrott. Trots fullständiga svar har flera Södertäljebor blivit uppsagda från sina företagskonton, privatkonton med tunga bolån, bankernas ursäkt har då varit ”Bristande kundkännedom”.

– Många är drabbade, men folk håller det för sig själva. De känner sig hjälplösa och anser sig vara dömda på förhand, säger en källa till Telgenytt.

”Principen är att om banken erbjuder betalkonton med grundläggande funktioner till någon ska de erbjudas till alla. Det råder med andra ord så kallad kontraheringsplikt, vilket innebär att banken inte kan välja vilka av deras nuvarande eller blivande kunder som ska få betalkonto med grundläggande funktioner.”, står det på Konsumenternas hemsida.

ÄR DU OCKSÅ DRABBAD? Kontakta oss helt anonymt här!

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors