Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

2021_12_262693932_895405377830704_164262604182505612_n

Foto: Pxhere.

Vid 18-tiden under fredagen publicerade Länstidningen i Södertälje en artikeln där man framför att ett 100-tal kunder fått sina konton avslutade.

Detta på grund av att personerna inte kunnat redovisa varifrån deras pengar kommer ifrån enligt tidningens källor. Något som nu motsägs enligt flera källor till Telgenytt.

Åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten säger till Lt att bankerna skärpt sin medvetenhet kring penningtvättbrott i Södertälje.

– Det har ju blivit ett högre tryck från Finansinspektionen på penningtvättillsynen, säger åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten till Lt.

Bara några minuter efter att LT publicerat artikeln trillade det in information till Telgenytt från flera källor som har helt andra uppgifter än tidningens innehåll.

– Majoriteten, om inte alla, som blivit tillfrågade om var pengarna kommer ifrån har redogjort var pengarna kommer ifrån. Klart och tydligt. Visst kan det finnas någon enstaka som gjort fel, men majoriteten av dessa 100-tal som fått sina konton nedstängda är i grunden helt oskyldiga, säger en källa till Telgenytt.

Enligt källor stänger bankerna 100-tals privata konton utan rättslig prövning. Bild: Privat.

Enligt uppgifter till Telgenytt har företagare som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring. Bankerna ska enligt uppgifter sagt upp konton med kort varsel och gett sina kunder månader att hitta ny bank. 

Vidare framgår det även att privatpersoner drabbats. Personer som har flera miljoner i bolån kastas ut på gatan enligt en uppgiftslämnare till Telgenytt. Privatkunder som varit kunder i banken i decennier står helt banklösa och med miljoner i skulder i bolån.

Detta strider mot EU-lagen där alla som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att ha ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Om det skulle strida mot den så kallade penningtvättslagen eller om det finns ”särskilda skäl”, har banken rätt att säga upp bankkontot.

Men enligt uppgifter till Telgenytt är majoriteten av de drabbade oskyldiga och svarat fullständigt när bankerna krävt information gällande var pengarna kommer ifrån.

Flera privatpersoner är drabbade utan rättslig prövning på grund av bankernas agerande enligt uppgifter till Telgenytt.

Bankerna ska ha skickat förfrågningar under hösten om vissa transaktioner för att uppdatera kundernas ”Kundkännedom” för att bland annat motverka penningtvättbrott. Trots fullständiga svar har flera Södertäljebor blivit uppsagda från sina företagskonton, privatkonton med tunga bolån, bankernas ursäkt har då varit ”Bristande kundkännedom”.

– Många är drabbade, men folk håller det för sig själva. De känner sig hjälplösa och anser sig vara dömda på förhand, säger en källa till Telgenytt.

”Principen är att om banken erbjuder betalkonton med grundläggande funktioner till någon ska de erbjudas till alla. Det råder med andra ord så kallad kontraheringsplikt, vilket innebär att banken inte kan välja vilka av deras nuvarande eller blivande kunder som ska få betalkonto med grundläggande funktioner.”, står det på Konsumenternas hemsida.

ÄR DU OCKSÅ DRABBAD? Kontakta oss helt anonymt här!

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Paludans Sverigeturné kostade 43 miljoner kronor

Shamash

Paludan under sitt Södertäljebesök. Foto: Shamash Oyal.

Rasmus Paludans valturné har hittills kostat skattebetalarna hela 43 miljoner kronor i år.

Det rapporterar Ekot, som sammanställt notan för polisens bevakning.

När Paludan besökte Sveaparken i Örebro skadades 71 poliser och slutnotan landade på 800.000 kronor. En månad senare skenade kostnaderna när polisen bemannades med bland annat polishästar, helikopter och en vattenkanon. Den gången låg notan på cirka 2,2 miljoner kronor.

– Polisens uppdrag är ju att när man fått tillstånd för allmänsammankomst att den kan genomföras utan ordningsstörningar och då måste vi anpassa vår resurs till den hotbild som finns, säger Lars Wirén biträdande valkommenderingschef vid polisregion Bergslagen till Ekot.

Högerextremisten Paludan har i år hållit flera demonstrationer på flera orter runt om i Sverige, varav på två stadsdelar i Södertälje.

Men i Södertälje gick lugnt till efter en enorm Paludan-bojkott.

Nu har Ekot sammanställt den totala kostnaderna efter att ha frågat samtliga polisregioner, där Paludans demonstrerat, om vilka kostnader de haft i samband med besöken.

Slutnotan i år ligger på hela 43,5 miljoner kronor för skattebetalarna.

Läs även – Paludan-bojkott i Södertälje gav effekt

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 20:03

Trubadur, hattar och visblad – Levines dukar för kräftskiva

A7C16DEB-F7CB-4845-B65C-2BC062A42169

Har du inte hunnit bryta klor i år, har du ingen kräftskiva inbokad eller älskar du helt enkelt att frossa i dig kräftor?

Då har du kommit rätt. Telgenytt guidar till det perfekta alternativet för dig och ditt sällskap.

Augusti är här och givetvis betyder det att kräftsäsongen är igång igen. På Stora Torget håller Restaurangen Levines hårt på traditionen och bjuder in till kräftfest nu på torsdag.

Under kvällen gästas Levines av den populära trubadurduon S&J Starkers som står för underhållningen och utlovar en härlig stämning. I samband med spelningen har restaurangen även anordnat en kräftskiva med skaldjursbuffé.

Under kvällen kommer även den ordinarie menyn att gälla.

– Vi kommer att satsa på en riktigt kräftfrossa. Det är buffé som gäller, så det blir mycket kräftor, musslor och skaldjur, säger Nour Dhiaa på Levines Brasseriet till Telgenytt.

Buffen startar 18:00, torsdag den 18 augusti, och pågår till 23:00, och trots den knappa marknadsföringen har intresset varit oerhört stort. För att säkra en plats rekommenderar Nour att vara ute i god tid med att boka bord.

– Vi förväntar oss en riktigt bra kväll, men det gäller att boka bord för att garantera en plats, säger Nour.

Sommaren lider mot sitt slut, men först ska hattarna och visbladen fram.

Säkra er plats på torsdag – Boka bord på Levines på Stora Torget

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Det är dags för kräftskiva.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 19:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 19:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)