SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

2021_12_262693932_895405377830704_164262604182505612_n

Foto: Pxhere.

Vid 18-tiden under fredagen publicerade Länstidningen i Södertälje en artikeln där man framför att ett 100-tal kunder fått sina konton avslutade.

Detta på grund av att personerna inte kunnat redovisa varifrån deras pengar kommer ifrån enligt tidningens källor. Något som nu motsägs enligt flera källor till Telgenytt.

Åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten säger till Lt att bankerna skärpt sin medvetenhet kring penningtvättbrott i Södertälje.

– Det har ju blivit ett högre tryck från Finansinspektionen på penningtvättillsynen, säger åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten till Lt.

Bara några minuter efter att LT publicerat artikeln trillade det in information till Telgenytt från flera källor som har helt andra uppgifter än tidningens innehåll.

– Majoriteten, om inte alla, som blivit tillfrågade om var pengarna kommer ifrån har redogjort var pengarna kommer ifrån. Klart och tydligt. Visst kan det finnas någon enstaka som gjort fel, men majoriteten av dessa 100-tal som fått sina konton nedstängda är i grunden helt oskyldiga, säger en källa till Telgenytt.

Enligt källor stänger bankerna 100-tals privata konton utan rättslig prövning. Bild: Privat.

Enligt uppgifter till Telgenytt har företagare som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring. Bankerna ska enligt uppgifter sagt upp konton med kort varsel och gett sina kunder månader att hitta ny bank. 

Vidare framgår det även att privatpersoner drabbats. Personer som har flera miljoner i bolån kastas ut på gatan enligt en uppgiftslämnare till Telgenytt. Privatkunder som varit kunder i banken i decennier står helt banklösa och med miljoner i skulder i bolån.

Detta strider mot EU-lagen där alla som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att ha ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Om det skulle strida mot den så kallade penningtvättslagen eller om det finns ”särskilda skäl”, har banken rätt att säga upp bankkontot.

Men enligt uppgifter till Telgenytt är majoriteten av de drabbade oskyldiga och svarat fullständigt när bankerna krävt information gällande var pengarna kommer ifrån.

Flera privatpersoner är drabbade utan rättslig prövning på grund av bankernas agerande enligt uppgifter till Telgenytt.

Bankerna ska ha skickat förfrågningar under hösten om vissa transaktioner för att uppdatera kundernas ”Kundkännedom” för att bland annat motverka penningtvättbrott. Trots fullständiga svar har flera Södertäljebor blivit uppsagda från sina företagskonton, privatkonton med tunga bolån, bankernas ursäkt har då varit ”Bristande kundkännedom”.

– Många är drabbade, men folk håller det för sig själva. De känner sig hjälplösa och anser sig vara dömda på förhand, säger en källa till Telgenytt.

”Principen är att om banken erbjuder betalkonton med grundläggande funktioner till någon ska de erbjudas till alla. Det råder med andra ord så kallad kontraheringsplikt, vilket innebär att banken inte kan välja vilka av deras nuvarande eller blivande kunder som ska få betalkonto med grundläggande funktioner.”, står det på Konsumenternas hemsida.

ÄR DU OCKSÅ DRABBAD? Kontakta oss helt anonymt här!

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors