Företag i fokus:

Scaniaspionen fälls även i hovrätten – Döms till tre års fängelse

2021_12_hovratten

Bild/Foto: Creative Commons.

Den 47-åring som dömdes i Göteborgs tingsrätt för att ha spionerat på Scania och Volvo, för Rysslands räkning, dömdes i veckan även i hovrätten.

Tingsrätten i Göteborg dömde mannen till tre års fängelse, men han överklagade till hovrätten som nu fastställer domen. Hovrätten framför även att de uppgifter som mannen fört vidare från Scania och Volvo kunnat skada rikets säkerhet.

“Tingsrätten har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bland annat USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, skrev tingsrätten i domen.

Enligt uppgifter hade mannen flera minneskort och usb-minnen som innehöll tusentals bilder från Scania och Volvo som polisen beslagtog hemma hos spionen.

Den 47-årige mannen är civilingenjör och har arbetat som konsult för Volvo personvagnar under 2016-2017 och från februari 2018 till dess han greps den 26 februari 2019 för Scania.

Åtalet inleddes den 22 februari i år där han misstänktes för att under flera år ha träffat en rysk underrättelseofficer i syfte att överlämna uppgifter från Scania och Volvo mot betalning. Ryske underrättelseofficeren släpptes på grund av sin diplomatiska immunitet, kort där efter lämnade han landet.

Enligt Åklagarmyndigheten greps mannen i samband med ett möte med den ryske diplomaten och vid ingripandet kunde det konstateras att mannen precis fått 27 800 kronor av diplomaten.

Enligt åtalet har den 47-åriga mannen olovligen överfört material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen. I syfte att dölja verksamheten från att loggas av it-systemet har han bland annat fotograferat av material från skärmen på sin arbetsdator, skriver åklagarmyndigheten i ett tidigare pressmeddelande.

”Han har varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, skrev Göteborgs tingsrätt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 16 december 2021 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors