Företag i fokus:

Eric Germundsson aktuell med en ny utställning

2021_12_A8E775EB-7A2D-42F1-9DFB-4C2C93505CFB

På Galleri Glans, den äldsta ramaffären/ gallerian i Södertälje som varit verksam sedan 1934, ramar man inte bara in tavlor.

Här låter man även konstnärer ställa ut sina verk och nu har även Telgenytts fotograf, Eric Germundsson, ställt ut sina bilder.

Eric Germundsson började studera, mot allas avrådan att han var för gammal för att byta jobb, till fotograf först vid 30 årsåldern. Ett val han idag känner han sig riktigt nöjd med.

– Ja, jag hade mycket roligt under vissa perioder som fotograf. När vi bland annat åkte ner till S:T Tropez 10 personer från Södertälje då två kompisar sålde träningskläder av märket CYA. Ett otroligt populärt märke med cool stil på den tiden. Den resan är oförglömlig.

Han minns tydligt än idag när han följde med som fotograf och gled fram på gatan i S:T Tropez, körandes i en mäktig Dodge Van, ner mot stranden med en kamera ständigt i handen. I bandaren spelades Bon Jovis nysläppta succélåt, Miracle, som över 30 år senare får Eric att le när han tänker tillbaka.

Men Eric har gjort fler jobb som han minns tydligt under sin karriär.

– Ett av dom andra fotografjobben jag minns väl, var när jag och Tom Eklund var ute i sandtaget i Bastmora i stekhet värme. Där fotade jag Melissa som var otroligt bra och hade en heldag med henne.

Eric har fotot flera stjärnor under sin tid som fotograf. Bland annat fotade han rockbandet Skunk Anansie och Lenny Kravitz när han drev tidningen Nöje med Anders Nykvist.

– Vi stod framför scen och tog grymma bilder och efter konserten var vi bjudna in till Vip-rummet och festade med med Lenny Kravitz, hans band och den sköna Skin från Skunk Anansie. Både Aftonbladet och Expressen vart lite griniga på oss, berättar Eric och skrattar lite.

Men att studera till fotograf idag är inte densamma som att göra det under 80-talet. Att framkalla filmrullar och bilder krävde oerhört mycket. Idag har det gått över till det digitala och framkallningen av bilder är ett minne blott.

– Det var ett himla bök och stå i ett kolsvart rum, öppna rullarna med en flasköppnare för att sedan rulla in filmen i en behållare utan att se ett dugg. Värst var ju den stinkande syraluften som man va tvungen att använda i ett bad för att framkalla bilderna.

Karriären med fotograferingen tog rejält fart när han under en arbetsuppgift skulle medverka i en utställning som hette ”Torgliv”. Uppgifter gick helt enkelt ut på att ställa ut en bild som handlade om ett torg.

– Jag bestämde mig för att ta en nattbild med lite ljus från gatulyktorna på torget. En bra komposition med vattenpumpen i förgrunden och kullerstenarna i riktning mot mitten av bilden och ett kärlekspar som stod och kramades i mitten.

Bilen lades upp på en anslagstavla där en grupp på tre lärare skulle bedöma och godkänna bilderna. Konkurransen var stenhård, över 50 självutnämnda världsmästare deltog. En efter en blev underkända och till slut hängde en bild kvar, Erics.

– Alla andra fick göra om sina. Lärarna talade högt och berömde min bild och sa att den hade allt. Mitt självförtroende fick en rejält push.

Därefter trillade fotografjobben titt som tätt och Eric Germundsson blev känd som en av Sveriges främsta fotografer. Nu är han aktuell med en ny utställning på Galleri Glans i Södertälje.

– Vi har stått här sedan i början på december och ska stå här fram till årsskiftet säger Eric Germundsson till Telgenytt.

Bild/Foto: Eric Germundsson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 december 2021 00:00

En person anhållen – misstänkt för mordförsök

12

Foto: Shamash Oyal

En person har anhållits misstänkt för mordförsök efter gårdagens händelse i Stadsparken.

(Annonslänk)

Det var vid halv sju-tiden på söndagskvällen som ett larm om en knivskärning inkom, varpå ambulans och flera polisstyrkor beordrades till platsen.

På plats påträffades en 20-årig person med knivskador samt en 25-årig misstänkt man som kunde gripas. Ett omfattande område spärrades av för att säkra bevis. Den skadade personen fördes till sjukhus med oklara skador efter att ha blivit knivhuggen.

De inblandade personerna ska enligt polisens uppgifter känna varandra sedan tidigare.

– Den skadade var vaken och gick att prata med innan denne fördes till sjukhus. Händelsen bedöms av polisen som en isolerad händelse, säger Anna Westberg, polisens mediecenter Stockholm till Telgenytt

Detaljer kring personens skadeläge är fortfarande oklara, men den gripne, en 25-åring, har under måndagen anhållits, misstänkt för försök till mord.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 19:02
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 19:02

Nätverkskriminella flydde landet efter fällande domar

Pass

Arkivbild

Förra veckan fällde hovrätten fyra personer i ett omfattande narkotikamål i Södertälje. Två av de dömda flydde från Sverige, varav en greps i Tyskland och den andra i Spanien, rapporterar Lt.

(Annonslänk)

Utredningen om ett stort narkotikabeslag tog fart efter ett polistillslag mot en lägenhet, vilket var en del av en operation kopplad till ett mord i Ronna i september 2022. Tolv personer med anknytning till Ronnafalangen åtalades. I tingsrätten dömdes tre personer till fängelse, medan nio frikändes. Hovrätten skärpte dock domarna, och fyra personer som initialt frikänts dömdes.

En central figur i nätverket, en 24-årig man ansedd som andreman i Ronnafalangen, fick sitt straff skärpt till åtta år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Han pekas, enligt LTs polisuppgifter, ha en nära koppling till nätverkets ledare, en 28-årig man som dömts till 20 års fängelse för mord i Portugal.

I det omfattande narkotikamålet beslutade hovrätten att döma ytterligare fyra personer. Två av dem valde dock att fly landet istället för att avtjäna sina straff, rapporterar LT. Men deras flykt blev kortvarig. En 24-årig man greps under söndagen i Tyskland och en 26-årig man greps efter en internationell efterlysning i Spanien under måndagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 18:14
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 18:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors