Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Eric Germundsson aktuell med en ny utställning

2021_12_A8E775EB-7A2D-42F1-9DFB-4C2C93505CFB

På Galleri Glans, den äldsta ramaffären/ gallerian i Södertälje som varit verksam sedan 1934, ramar man inte bara in tavlor.

Här låter man även konstnärer ställa ut sina verk och nu har även Telgenytts fotograf, Eric Germundsson, ställt ut sina bilder.

Eric Germundsson började studera, mot allas avrådan att han var för gammal för att byta jobb, till fotograf först vid 30 årsåldern. Ett val han idag känner han sig riktigt nöjd med.

– Ja, jag hade mycket roligt under vissa perioder som fotograf. När vi bland annat åkte ner till S:T Tropez 10 personer från Södertälje då två kompisar sålde träningskläder av märket CYA. Ett otroligt populärt märke med cool stil på den tiden. Den resan är oförglömlig.

Han minns tydligt än idag när han följde med som fotograf och gled fram på gatan i S:T Tropez, körandes i en mäktig Dodge Van, ner mot stranden med en kamera ständigt i handen. I bandaren spelades Bon Jovis nysläppta succélåt, Miracle, som över 30 år senare får Eric att le när han tänker tillbaka.

Men Eric har gjort fler jobb som han minns tydligt under sin karriär.

– Ett av dom andra fotografjobben jag minns väl, var när jag och Tom Eklund var ute i sandtaget i Bastmora i stekhet värme. Där fotade jag Melissa som var otroligt bra och hade en heldag med henne.

Eric har fotot flera stjärnor under sin tid som fotograf. Bland annat fotade han rockbandet Skunk Anansie och Lenny Kravitz när han drev tidningen Nöje med Anders Nykvist.

– Vi stod framför scen och tog grymma bilder och efter konserten var vi bjudna in till Vip-rummet och festade med med Lenny Kravitz, hans band och den sköna Skin från Skunk Anansie. Både Aftonbladet och Expressen vart lite griniga på oss, berättar Eric och skrattar lite.

Men att studera till fotograf idag är inte densamma som att göra det under 80-talet. Att framkalla filmrullar och bilder krävde oerhört mycket. Idag har det gått över till det digitala och framkallningen av bilder är ett minne blott.

– Det var ett himla bök och stå i ett kolsvart rum, öppna rullarna med en flasköppnare för att sedan rulla in filmen i en behållare utan att se ett dugg. Värst var ju den stinkande syraluften som man va tvungen att använda i ett bad för att framkalla bilderna.

Karriären med fotograferingen tog rejält fart när han under en arbetsuppgift skulle medverka i en utställning som hette ”Torgliv”. Uppgifter gick helt enkelt ut på att ställa ut en bild som handlade om ett torg.

– Jag bestämde mig för att ta en nattbild med lite ljus från gatulyktorna på torget. En bra komposition med vattenpumpen i förgrunden och kullerstenarna i riktning mot mitten av bilden och ett kärlekspar som stod och kramades i mitten.

Bilen lades upp på en anslagstavla där en grupp på tre lärare skulle bedöma och godkänna bilderna. Konkurransen var stenhård, över 50 självutnämnda världsmästare deltog. En efter en blev underkända och till slut hängde en bild kvar, Erics.

– Alla andra fick göra om sina. Lärarna talade högt och berömde min bild och sa att den hade allt. Mitt självförtroende fick en rejält push.

Därefter trillade fotografjobben titt som tätt och Eric Germundsson blev känd som en av Sveriges främsta fotografer. Nu är han aktuell med en ny utställning på Galleri Glans i Södertälje.

– Vi har stått här sedan i början på december och ska stå här fram till årsskiftet säger Eric Germundsson till Telgenytt.

Bild/Foto: Eric Germundsson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 december 2021 00:00

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna