Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Oförändrad åldersgräns för vattenskoter – Förarbevis införs

2021_12_jet-ski-2781095_1280

För tre år sedan infördes en åldersgräns på femton år för användandet av vattenskoter. Nu har åldersgränsen utvärderats av Transportstyrelsen och beslutet är att låta åldersgränsen stå kvar.

Från och med 1 maj 2022 gäller krav på att man kan uppvisa förarkort, en av anledningarna till att åldersgränsen inte höjs, menar Transportstyrelsen. 

Regeringen gav Transportstyrelsen uppdraget att genomföra en utvärdering på den åldersgräns som lagstiftades för tre år sedan, gällande åkandet av vattenskotrar. I en slutrapport till regeringen meddelar myndigheten att en höjning av åldersgränsen inte är aktuell. 

– Vi har kommit fram till att det i nuläget inte finns tillräckliga skäl att föreslå en höjning av åldersgränsen. Kravet på förarbevis införs 1 maj och vår bedömning är att den nya lagen behöver träda i kraft och utvärderas innan åldersgränsen eventuellt förändras, säger Erika Persson, utredare på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

För att erhålla förarbevis för vattenskoter behöver man delta i en två dagars utbildning samt få ett godkänt slutprov.

Myndigheten säger dock att åldersgränsen kan höjas längre fram, om det visar sig att åldersgränsen är problematisk. 

– Det finns tecken på att en höjning av åldersgränsen kan vara lämplig, säger Sjöpolisen till TT. 

En vattenskoter kan nå höga hastigheter, eftersom den har en relativt kraftig motor. Ett av flera skäl till att höja åldersgränsen, enligt de polisiära myndigheterna.

Sjöpolisen och Kustbevakningen delar uppfattningen att det finns flera belägg för att höja åldersgränsen. I Norge har åldersgränsen lagts på arton år för att åka vattenskoter, då forskning visat att ungdomar är mer riskbenägna än vuxna.

Statistisken i Sverige visar att det är vuxna människor som hamnar i flest olyckor med vattenskotrar, något som åtgärdats med strängare lagstiftning.

Sedan i somras får polisen bötfälla de som åker vattenskoter på ett onödigt störande sätt. Ett av flera alternativa initiativ till en höjning av åldersgränsen.

En högre åldersgräns i Sverige är inte aktuell i dagsläget. Samspelet mellan Transportstyrelsen, Polisen och Kustbevakningen anses vara tillräcklig, enligt Transportstyrelsens slutrapport till regeringen. 

Om behovet att höja åldersgränsen dyker upp längre fram, så får myndigheten avgöra det då.

– Vi tror att de här förändringarna gör att man kommer till rätta med en hel del av den buskörning som förekommit tidigare säsonger. Samtidigt är det viktigt att följa utvecklingen och skulle åldersgränsen behöva höjas i en framtid är det ingenting som vi kommer att motsätta oss, säger Erika Persson.

Text:

Charles Carter

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 10 december 2021 00:00

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)