Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Cecilia Johansson om branden i Pershagen – ”Small som en explosion”

2021_12_262515222_1082550582546390_8105904012703111275_n

Foto: Cecilia Johannson.

Under onsdagsnatten larmades räddningstjänsten till Mörtstigen i Pershagen efter att ett garage började brinna. Ambulans och flera enheter från räddningstjänsten ryckte ut till platsen och möttes av en fullt utvecklad brand.

Flera bilar totalförstördes och flera rökskadades i samband med branden som utreds som mordbrand.

Cecilia Johansson, som bor över gatan där garaget står, skulle precis gå ut för att ta emot en leverans då hon blev ögonvittne till branden och var en av de första på plats när det branden tog fart.

När budbilen informerar att han står utanför går Cecilia ut. Samtidigt möter hon en granne, som precis tagit sig ut efter att ha märkt att något inte står rätt till, och säger att det brinner vid garaget. Cecilia fortsätter mot budbilen då det plötsligt smäller högt.

Se film från platsen – FILM: Brand i flerbilsgarage i Pershagen

Foto: Cecilia Johannson.

– Jag sprang ner till budkillen, som inte själv hade upptäckt branden, trots att han precis passerat garagelängan. Så allt måste ha startat så snabbt, säger Cecilia till Telgenytt.

Budbilen som mötte upp Cecilia passerade platsen bara minuten innan, men då stod allt rätt till.

– Det tar max en min om man passerar garaget för att sedan åka in på vår gata och ställa sig nedanför huset, man tycker att budbilen borde ha sett denna brand när han åkte in på vår gata men det hade han lyckats missa, säger hon.

Foto: Cecilia Johannson.

– Bara efter någon minut efter så small det som en explosion, säger Cecilia till Telgenytt.

Hon springer tillbaka och ser då hur det brinner kraftigt från garaget. Cecilia väljer då att lägga upp en bild samt information i gruppchatten för boende i Pershagen. Det resulterade i att flera boende sprang ut då flera hade sina bilar parkerade i närheten.

Räddningstjänsten var snabbt på plats för att släcka branden, men flera bilar totalförstöras i den kraftiga branden.

Om branden är anlagd under torsdagsmorgonen fortfarande oklart.

BILDEXTRA – Flera bilar förstörda efter nattens brand i Pershagen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 3 december 2021 00:00

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)