Företag i fokus:

Annons

Nu börjar nya råd och restriktioner gälla från FHM

Från den 1a december börjar de nya föreskrifterna att gälla. Det är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som de nya restriktionerna berör.

Möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus att begära vaccinbevis införs med. Föreskrifterna gäller för tillställningar och sammankomster på över 100 människor. 

Det är återigen dags för restriktioner på offentliga miljöer med anledning av den pågående pandemin. De nya föreskrifterna kommer bland annat göra det möjligt för arrangörer att kräva vaccinpass av besökare. 

Om man som arrangör kräver vaccinpass får man fortsätta bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare, vilket, exempelvis, arrangören SF Bio kommer att göra.

De grundläggande smittskyddsåtgärderna, möjlighet till handtvätt, sätta upp information kring hur smittspridning kan undvikas samt att ge information till personal kring åtgärderna, behöver fortfarande följas.

Om man är under 18 år behöver man inte visa upp ett vaccinbevis. 

Väljer man som arrangör att inte kräva vaccinpass gäller nya restriktioner. Arrangören måste erbjuda anvisade sittplatser till besökare, tillåta max åtta personer per sällskap, samt hålla minst en meters avstånd per sällskap. 

Arrangörer behöver även följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och bevaka trängseln vid lokalen, sprida ut besökarnas ankomsttid, markera avstånd och ha alternativ till fysiska köer. Det måste även finnas möjlighet för besökarna att hålla god handhygien.  

De nya råden och restriktionerna har införts som förebyggande åtgärder efter att flera europeiska länder sett en uppgång av antalet fall under hösten. 

Restriktionerna gäller evenemang som bio, nattklubb, gudstjänster eller konserter.

Restriktionerna berör än så länge inte restauranger, gym eller butiker.

Den nya varianten Omicron har inte spelat in på de nya råden och restriktionerna, då besluten om de nya åtgärderna togs innan virusvarianten upptäcktes i förra veckan. 

Nu inför SF covidpass på bio

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 2 december 2021 00:00

Elpriserna ökar ytterligare i Nykvarn och Södertälje idag

Södertälje kommun, Nykvarn. Montage Alex Ataseven

Arkivbild

Elpriset i Nykvarn och Södertälje kommun , steg under tisdagen till den högsta sedan den 7 september. Idag väntas elanvändningen bli ännu dyrare för Nykvarn och Södertäljebor.

Under gårdagen låg priser på 3,90 kronor per kWh och idag stiger priset till 4,25 kronor enligt nordiska elbörsen, Nordpool. Enligt beräkningen väntas timpriset vara som allra högst mellan klockan 17 och 18 för hushållen och företagen i Nykvarn och Södertälje.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,31 kronor per kWh, alltså ungefär fem gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,84 kronor per kWh.

Under det senaste året har det varit markanta skillnader i pris mellan de olika prisområden i Sverige, men just i morgon är snittpriset detsamma i hela landet.

Dagens elpris, i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, blir det högst dagspriset sedan augusti månad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 21:54

DEBATT: Moderaternas livlina till Socialdemokraterna

Boel Rosen

Foto: Shamash Oyal.

När jag för några månader sedan läste om hur kristdemokrater kände sig lurade över ett samarbete med Socialdemokraterna så skrattade jag lite smått för mig själv.

I allra flesta kommuner kramas KD med L, M, och SD, men inte här i Södertälje. Här lever politiken sitt egna liv sedan många år tillbaka.

I vår stad är det häpnadsväckande hur det luktas i stjärten på Socialdemokraterna och finner märkligt nog guld och gröna skogar. Tog föregivet att Moderaternas nos är betydligt känsligare andras.

Jag har röstat blått sedan Carl Bildt var en gröngöling på 80-talet och jag minns när Marita Lärnestad tackades av och Rosenberg klev på. En yngling som vill mycket inför varje val. Som moderat i Södertälje har jag inte haft höga krav på gruppledaren, men att svika sina väljare genom att ingå samarbete med Socialdemokraterna är under all kritik och ett löftesbrott mot trofasta väljare. Vi moderater vill inte ha ett samarbete med sossar.

Socialdemokraterna i Södertälje har trampat i gyttjan allt för länge och ligger väldigt pyrt till.

Hade jag fått säga mitt så hade jag uppmanat Moderaternas gruppledare att stå rakryggad och ta nya tag inför valet 2026 och låta Socialdemokraterna konfrontera sin stormiga tid som väntar.

En KD-vilde som är anmäld för sexuellt ofredande och nu ryktet om att ännu en högt uppsatt politiker anklagats för olämpligt beteende mot kvinnor. Socialdemokraterna har en rörig och osäker tid framför sig.

Istället kastade Moderaternas gruppledare en glänsande livlina till sina politiska motståndare. Varför.

Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna

Med Moderaternas livlina kan Socialdemokraterna nu damma av sig allt det negativa som förknippas med dem och klippa alla kontaminerade band som hotar makten. Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna och uppenbarligen lika lätt som att stjäla godis från ett barn.

Detta gynnar enbart Socialdemokraterna i sista raden. För Moderaternas del betyder det tappat förtroende. Vad som sades, eller lovades, för att övertala Rosenberg är jag och många andra intresserade av att veta.

Moderaternas gruppledare har på ett väldigt oansvarig sätt lurat tusentals väljare i Södertälje och kan ha gjort sig skyldig till ett löftesbrott. Ingen moderat som jag känner vill se ett samarbete med Socialdemokraterna och förknippas med skandalerna som florerar runt dem.

Jag är väldigt besviken.

Hans

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2022 16:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 14:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)