Företag i fokus:

Annons

Södertälje_kommun_Kompetensmassan

Nu börjar nya råd och restriktioner gälla från FHM

Från den 1a december börjar de nya föreskrifterna att gälla. Det är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som de nya restriktionerna berör.

Möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus att begära vaccinbevis införs med. Föreskrifterna gäller för tillställningar och sammankomster på över 100 människor. 

Det är återigen dags för restriktioner på offentliga miljöer med anledning av den pågående pandemin. De nya föreskrifterna kommer bland annat göra det möjligt för arrangörer att kräva vaccinpass av besökare. 

Om man som arrangör kräver vaccinpass får man fortsätta bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare, vilket, exempelvis, arrangören SF Bio kommer att göra.

De grundläggande smittskyddsåtgärderna, möjlighet till handtvätt, sätta upp information kring hur smittspridning kan undvikas samt att ge information till personal kring åtgärderna, behöver fortfarande följas.

Om man är under 18 år behöver man inte visa upp ett vaccinbevis. 

Väljer man som arrangör att inte kräva vaccinpass gäller nya restriktioner. Arrangören måste erbjuda anvisade sittplatser till besökare, tillåta max åtta personer per sällskap, samt hålla minst en meters avstånd per sällskap. 

Arrangörer behöver även följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och bevaka trängseln vid lokalen, sprida ut besökarnas ankomsttid, markera avstånd och ha alternativ till fysiska köer. Det måste även finnas möjlighet för besökarna att hålla god handhygien.  

De nya råden och restriktionerna har införts som förebyggande åtgärder efter att flera europeiska länder sett en uppgång av antalet fall under hösten. 

Restriktionerna gäller evenemang som bio, nattklubb, gudstjänster eller konserter.

Restriktionerna berör än så länge inte restauranger, gym eller butiker.

Den nya varianten Omicron har inte spelat in på de nya råden och restriktionerna, då besluten om de nya åtgärderna togs innan virusvarianten upptäcktes i förra veckan. 

Nu inför SF covidpass på bio

Text:

Charles Carter

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 2 december 2021 00:00

Så kan ditt barn ha råd att köpa bostad i Södertälje om 18 år

Södertälje Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En ny undersökning, utförd av pensionsbolaget Skandia, visar att om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i 20 av 25 svenska städer.

Södertälje är en av dessa städer som barnbidraget räcker till kontantinsatsen för en bostad, men den möjligheten har inte alla föräldrar.

– Att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

Skandias rapport ”Sparande till bostad” undersöker hur stor effekt den nya reformen med startlån för förstagångsköpare skulle ha i praktiken och är baserad på framtidens bostadsmarknad i 25 svenska städer. För att barn vid 18 års-åldern ska ha råd att köpa en lägenheten i Stockholm, om 18 år, behöver föräldrarna spara mellan 2140 kronor och 3540 kronor per månad, men i Södertälje är det ett betydligt lägre månadssparande.

I Södertälje behöver föräldrar spara 1000 kronor per månad för att barnet ska ha råd att köpa egen bostad vid 18-årsåldern. Därmed räcker barnbidraget till en kontantinsats om det sparas i 18 år.

För att en kontantinsats däremot ska räcka baserat på förslaget Startlån till förstagångsköpare, 5% kontantinsats, behöver en förälder i Södertälje spara 340 kronor – i 18 år.

Om föräldrar sparar barnens barnbidrag i 18 år så räcker det till en kontantinsats i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Enligt Skandia finns det cirka 200 000 unga vuxna, i åldersgrupperna 20–27 år, ofrivilligt hemmaboende i Sverige eftersom de saknar de ekonomiska möjligheterna att hitta ett annat boende. För att en ung person i tidig ålder ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden spelar föräldrarnas sparande därmed en stor roll.

I Stockholm är det dyrast att köpa lägenhet där priset per kvadratmeter ligga på cirka 159.000 kronor upp till 264.000 kronor år 2040. Därefter kommer Göteborg, Lund, Uppsala och Gotland. Billigast att köpa lägenhet är det i Karlskoga.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 07:54
Senast uppdaterad: 29 september 2022 08:03

Fastighet i Södertälje nomineras till ”Årets Fasad”

HSB BRF Fogdetorp_stefan_forsberg

HSB BRF Fogdetorp. Foto: Stefan Forsberg.

Varje år utser Mur & Putsföretagen, som är en rikstäckande branschföreningen och grundades 1966, en fasad som uppfyller viktiga kriterier.

En av de nominerade är fastigheten HSB Brf Fogdetorp i Rosenlund som nomineras i kategorin Årets Renovering/restaurering.

Årets Fasad delas ut årligen och stiftades 2015 för att uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.

Totalt nomineras sex fastigheter varav tre i kategorin nyproduktion och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Bland de nominerade i den sistnämnda kategorin finns HSBs fastigheter i Rosenlund Brf Fogdetorp som utmärks för att ha fasad av tegel och ventilerad puts.

”För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn bedömer efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.”, skriver den rikstäckande branschföreningen.

Vinnaren presenteras den 10 november i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 28 september 2022 21:55

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)