Företag i fokus:

Annons

Lina Axelsson Kihlbom – Från rektor i Södertälje till skolminister

2021_12_LAK

Foto: Creative Commons.

Hon är utbildad jurist, gått rektorsutbildning vid Stockholms universitet och skolledarutbildning vid Rektorsakademien i Stockholm samt talar flytande tyska, franska, spanska, engelska och svenska.

51-åringen Lina Axelsson Kihlbom, rektor för Ronnaskolan i Södertälje, blir skolminister och är den första ministern som har genomgått en könskorrigering.

– Kan jag vara en förebild för andra så är jag det och jag tror att transpersoner är det nya normala på olika sorters roller i samhället, säger Lina Axelsson Kihlbom till DN.

Lina Axelsson blev uppmärksammad i TV-serien ”Rektorerna” där hon lyckades vända en negativ trend för Ronnaskolan i Södertälje. Hon lyckades vända en dåliga utvecklingen i en skola som kännetecknades för att vara stökig med elever med hög frånvaro och dåliga betyg.

2015 släppte hon även boken ”Kommer du tycka om mig nu”, skrivit även böckerna ”Våga leda skolan” och ”Ingen vet egentligen vem jag är”

Boken ”Kommer du tycka om mig nu” är en ärlig självbiografisk berättelse och en gripande historia om uppvaknande, identitet och förändring. I boken berättar hon om sin resa att födas i en mans kropp och genomgå ett könsbyte.

Boken släpptes 2016 och 2018 berättade hon i en intervju hur hon i tidig ålder upptäckte att hon hamnat fel.

– Jag var nog inte mer än tre år när det blev tydligt för mig att jag hamnat fel. Det finns bilder på mig där jag som liten står naken i mammas högklackade och en rosa behå, sa hon till tidningen Icakuriren.

Under tisdagen, den 30 november, blev hon ny skolminister på utbildningsdepartementet och uppmärksammas stort sina framgångar och för att vara den första ministern som har genomgått en könskorrigering.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 december 2021 00:00

DEBATT: Moderaternas livlina till Socialdemokraterna

Boel Rosen

Foto: Shamash Oyal.

När jag för några månader sedan läste om hur kristdemokrater kände sig lurade över ett samarbete med Socialdemokraterna så skrattade jag lite smått för mig själv.

I allra flesta kommuner kramas KD med L, M, och SD, men inte här i Södertälje. Här lever politiken sitt egna liv sedan många år tillbaka.

I vår stad är det häpnadsväckande hur det luktas i stjärten på Socialdemokraterna och finner märkligt nog guld och gröna skogar. Tog föregivet att Moderaternas nos är betydligt känsligare andras.

Jag har röstat blått sedan Carl Bildt var en gröngöling på 80-talet och jag minns när Marita Lärnestad tackades av och Rosenberg klev på. En yngling som vill mycket inför varje val. Som moderat i Södertälje har jag inte haft höga krav på gruppledaren, men att svika sina väljare genom att ingå samarbete med Socialdemokraterna är under all kritik och ett löftesbrott mot trofasta väljare. Vi moderater vill inte ha ett samarbete med sossar.

Socialdemokraterna i Södertälje har trampat i gyttjan allt för länge och ligger väldigt pyrt till.

Hade jag fått säga mitt så hade jag uppmanat Moderaternas gruppledare att stå rakryggad och ta nya tag inför valet 2026 och låta Socialdemokraterna konfrontera sin stormiga tid som väntar.

En KD-vilde som är anmäld för sexuellt ofredande och nu ryktet om att ännu en högt uppsatt politiker anklagats för olämpligt beteende mot kvinnor. Socialdemokraterna har en rörig och osäker tid framför sig.

Istället kastade Moderaternas gruppledare en glänsande livlina till sina politiska motståndare. Varför.

Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna

Med Moderaternas livlina kan Socialdemokraterna nu damma av sig allt det negativa som förknippas med dem och klippa alla kontaminerade band som hotar makten. Ett väldigt smart drag av Socialdemokraterna och uppenbarligen lika lätt som att stjäla godis från ett barn.

Detta gynnar enbart Socialdemokraterna i sista raden. För Moderaternas del betyder det tappat förtroende. Vad som sades, eller lovades, för att övertala Rosenberg är jag och många andra intresserade av att veta.

Moderaternas gruppledare har på ett väldigt oansvarig sätt lurat tusentals väljare i Södertälje och kan ha gjort sig skyldig till ett löftesbrott. Ingen moderat som jag känner vill se ett samarbete med Socialdemokraterna och förknippas med skandalerna som florerar runt dem.

Jag är väldigt besviken.

Hans

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2022 16:00
Senast uppdaterad: 29 november 2022 14:26

Lastbilsolycka vid Gärtuna – Flaket slets av

Olycka brandbild räddninstjänst

Arkivbild

På tisdagsförmiddagen inträffade en olycka på länsväg 225 varpå flera räddningsenheter ryckte.

Enligt de initiala uppgifterna från SOS Alarm rörde det sig om lastbilsolycka som välte mitt på Gärtunavägen.

Strax innan lunchtid, klockan 10:34, inträffade en lastbilsolycka vid Gärtuna i Södertälje. Enligt polisens uppgifter körde lastbilen in i mittenräcket och även träffat en bro där flaket slets av.

Lastbilen, som var lastad med grus, välte och blockerade vägen och i samband med räddningsarbetet uppstod det långa trafikköer tills bärgaren kunde flytta på lastbilen från platsen.

Ingen person ska ha kommit till skada, men polisen kommer att utreda olyckan på tisdagsförmiddagen som allmänfarlig vårdslöshet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2022 13:50
Senast uppdaterad: 29 november 2022 13:50

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)