Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Telge bostäder bötfälls – Över 100 hyresgäster lever med höga radonhalter

Foto: Shamash Oyal.

För två år sedan avslöjade Hem & Hyra att 152 av Telge Bostäder och Telge Hovsjös lägenheter hade för höga radonhalter.

I en ny lista, som tidningen Hem & Hyra tagit del av, framkommer det att över 100 hyresgäster fortfarande lever med höga radonhalter i sina lägenheter i Södertälje.

För det har Telge bostäder fått böter på 25 000 kronor för bristande av sitt radonarbete.

– Det blev ju så på grund av missförståndet där vi trodde att lägenheterna var godkända och när vi upptäckte att de inte var det hade tiden när vi skulle vara klara löpt ut. Vi missade tidsramen för en giltig kontrollmätning med en vecka och hann inte heller kommunicerad detta till Miljökontoret i god tid, säger Mathias Sjögren Johansson som är ansvarig för arbetet med radonproblemen hos Telge Bostäder och Telge Hovsjö. 

I en lägenhet i Södertälje uppmättes det en så hög radonhalt att personen som mätte varnade för att barn inte ska bo i lägenheten.

I en annan lägenheten i Värdsholmsgatan, som är ett område med störst radonhalt i Södertälje, uppmättes en radonhalt på 1 738 bequerel av den cancerframkallande gasen, åtta gånger över det tillåtna värdet, skriver tydningen Hem & Hyra.

Enligt listan har Telge Bostäder totalt 32 lägenheter på Värdsholmsgatan som har för höga radonhalter sedan mätningen 2015. Totalt har Telge Bostäder 37 lägenheter på Värdsholmsgatan

– På Värdsholmsgatan är det hiskeligt mycket markradon, det är det område där vi har fått kämpa hårdast för att få ner halterna. Det tar längre tid att hitta lösningar som fungerar när halterna är höga, vi har provat både att täta grunden och sätta in radonsugar, säger Mathias Sjögren Johansson som är ansvarig för arbetet med radonproblemen hos Telge Bostäder och Telge Hovsjö. 

Fakta från Boverket:

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)