Företag i fokus:

Telge bostäder bötfälls – Över 100 hyresgäster lever med höga radonhalter

Foto: Shamash Oyal.

För två år sedan avslöjade Hem & Hyra att 152 av Telge Bostäder och Telge Hovsjös lägenheter hade för höga radonhalter.

I en ny lista, som tidningen Hem & Hyra tagit del av, framkommer det att över 100 hyresgäster fortfarande lever med höga radonhalter i sina lägenheter i Södertälje.

För det har Telge bostäder fått böter på 25 000 kronor för bristande av sitt radonarbete.

– Det blev ju så på grund av missförståndet där vi trodde att lägenheterna var godkända och när vi upptäckte att de inte var det hade tiden när vi skulle vara klara löpt ut. Vi missade tidsramen för en giltig kontrollmätning med en vecka och hann inte heller kommunicerad detta till Miljökontoret i god tid, säger Mathias Sjögren Johansson som är ansvarig för arbetet med radonproblemen hos Telge Bostäder och Telge Hovsjö. 

I en lägenhet i Södertälje uppmättes det en så hög radonhalt att personen som mätte varnade för att barn inte ska bo i lägenheten.

I en annan lägenheten i Värdsholmsgatan, som är ett område med störst radonhalt i Södertälje, uppmättes en radonhalt på 1 738 bequerel av den cancerframkallande gasen, åtta gånger över det tillåtna värdet, skriver tydningen Hem & Hyra.

Enligt listan har Telge Bostäder totalt 32 lägenheter på Värdsholmsgatan som har för höga radonhalter sedan mätningen 2015. Totalt har Telge Bostäder 37 lägenheter på Värdsholmsgatan

– På Värdsholmsgatan är det hiskeligt mycket markradon, det är det område där vi har fått kämpa hårdast för att få ner halterna. Det tar längre tid att hitta lösningar som fungerar när halterna är höga, vi har provat både att täta grunden och sätta in radonsugar, säger Mathias Sjögren Johansson som är ansvarig för arbetet med radonproblemen hos Telge Bostäder och Telge Hovsjö. 

Fakta från Boverket:

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 november 2021 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors