Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Socialstyrelsen har släppt nytt stöd gällande våld i nära relationer

 Foto: Creative Commons. 


Den första november släppte Socialstyrelsen nya underlag gällande våld i nära relationer. De nya stöden ska underlätta flera av de områden som våld i nära relationer berör.

Underlaget består av utbildningar kring hedersrelaterat och våld och mäns våld mot kvinnor, vård av könsstympade flickor och kvinnor samt andra bedömningssstöd. 

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell menar att underlagen kommer att hjälpa Socialstyrelsen att följa upp inkomna ärenden som berör våld i nära relationer. 

– Våld i nära relationer måste få ett slut. Det innebär ett stort lidande för de utsatta. Det medför också stora kostnader för samhället. Socialstyrelsen har en viktig roll i att stödja hälso- och sjukvård och socialtjänst att stoppa våldet genom att vi bidrar med kunskap, utbildning och metoder för att bland annat upptäcka och bedöma våldsutsatthet och för att systematiskt följa upp arbete. Vi ger också särskilt stöd för att uppmärksamma barnens behov, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

I den upplaga av underlag som släpptes i början av november återfinns även beräkningarpå hur mycket våld i nära relaitoner kostar samhället. Detta för att ta reda på hur kostanderna skiljer sig alternativt liknar varandra på en regional och kommunal nivå. 

Även sjuk och tandvårdvården ska få ta del av underlagen med ett specialanpassat utbildningsunderlag utformat för att öka medvetenhet kring personer i våldsamma relationer, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.  

Merutöver har Socialstyrelsen även publicerat deras interna metoder för bland annat uppföljning av verksamheter som arbetar på individnivå med våldsutsatta men även våldsutövare. 

Text:

Charles Carter

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 28 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)