Företag i fokus:

Beskedet: Vaccinpass för att gå till kyrkan – ”För stor inskränkning ”

Syriska kyrkorna St Jacob och St Afram: Foto: Facebook

Tidigare idag hölls en pressträff där det bland annat meddelades om besluten vaccinpass och extra medel för att öka vaccinationstakten och en tredje dos för alla vuxna från 18 år.

Förra veckan hölls en pressträff där Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att ett vaccinationsbevis. Beviset skulle införas för bland andra allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare och även för kyrkor. Beslutet skapade starka reaktioner av bland annat Svenska kyrkan

– Det är en för stor inskränkning i den grundlagsskyddade religionsfriheten. Att behöva legitimera sig, visa identitetshandlingar när man besöker en gudstjänst, är också en inskränkning i den personliga integriteten, sa generaldirektör Sofia Camnerin generalsekreterare för Sveriges kristna råd till SVT

Under pressträffen tidigt, på onsdagen, bekräftades beslutet av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Amanda Lind.

I Södertälje välkomnas beslutet av bland annat ordförande i S:t Afrems kyrka i Geneta.

– Det är nödvändigt eftersom det är många som inte har tagit sprutan, sa Robert Halef, ordförande i S:t Afrems kyrka till SVT.

Efter besked om vaccinationsbevis – FHM anmäls till Justitieombudsmannen

JUST NU – Tredje vaccinationsdos för alla mellan 18 – 65 år

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 25 november 2021 00:00

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors