Företag i fokus:

Annons

Kommunens uppmaning efter ökningen av råttor – ”Mata inte fåglarna”

 Foto: Creative Commons.

Efter den kraftiga ökningen av råttor i Södertälje inleder Södertälje kommun nu ett nytt sätt att bekämpa råttpopulationen – Elektroniska fällor i avloppssystemet. Men råttorna fortsätter att öka att det krävs större bekämpning än så.

Nu går kommun ut med en uppmaning till Södertäljeborna om att det viktigt att mat och sopor inte slängs på marken samt att matandet av fåglar upphöra då maten drar till sig allt fler råttor

– Råttpopulationen har ökat lavinartat, inte bara i Södertälje utan även i övriga Sverige. Vi får in fler och fler anmälningar från invånare som ser råttor i områden där de inte setts förut. Vi har satt upp fällor vid förskolor och fritidsgårdar, men att enbart ha fällor räcker inte. Vi måste få bort mat och sopor från marken. Så länge de har mat att äta kommer råttorna att finnas kvar, säger Tomas Lindgren, parkingenjör på Samhällsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Förra året placerade samhällsbyggnadskontoret ut flera fällor med råttgift i stadsparken, men trots det fortsätter råttorna att öka.

Nu har kommunen placerat ut ett 30-tal elektroniska fällor i fem olika parker, Stadsparken, Turingelunden, Kvarnlunden, Brunnsängsfältet och Stationsparken som visat sig vara effektivt.

”Det allra viktigaste är att strypa mattillförseln för råttorna. Störst problem med råttpopulationer ser vi vid platser som exempelvis Maren, parker, utanför restauranger, återvinningsstationer där mat och sopor lämnas på marken. Därför har vi satt upp skyltar på platser i centrum för att påminna om vikten av att varken mata fåglar eller lämna sopor på marken.”

  • Sluta mata fåglar. Detta är särskilt ett problem vid Maren och gågatan. Maten drar till sig råttor på natten. Om du absolut vill mata fåglarna – släng maten i vattnet, inte på marken. Fåglarna mår dåligt av bröd, så ge dem frön och frukt.
  • Håll marken ren från skräp, sopor, matrester. Se till att det hamnar i en papperskorg.
  • Har du villa med fruktträdgård? Rensa marken regelbundet från fallfrukt för att inte locka dit råttor.
  • Har du villa, se även till att dina sopkärl har ordentligt stängda lock.
  • Restaurangägare och matbutiker behöver vara extra noggranna med sin sophantering – se till att inte matrester och sopor ligger på marken utan är i väl förslutna sopkärl.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 november 2021 00:00

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors