Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Skärpt straff för Tinderrånet i hovrätten

Bild/Foto: Ur polisens utredningsmaterial.


Det ungdomsgäng som i tingsrätten dömdes för rån och misshandel mot en 53-årig man i Järna, har fått sina domar omvandlade i hovrättens
domslut.

Istället för rån döms nu gärningspersonerna till grovt rån av hovrätten. Domen föll idag den 19/11 och samtliga av gärningspersonerna får sina straff skärpta av hovrätten. Den strängaste påföljden blev tre års fängelse för en av gärningspersonerna.

Det var den 19 april i år som det grova rånet utfördes i Järna, av fem gärningspersoner. Gärningspersonerna har, enligt hovrättens dom, i samförstånd planerat ett rån som sedan utfördes på ett så hänsynslöst sätt att det framkallat livsfara för rånoffret. 

Ligan använde sig av en falsk profil på Tinder, där de utgav sig för att vara en kvinna i 25- års åldern. Med den falska Tinder-profilen som lockbete, inledde ligan sin kontakt med den 53-årige mannen.

I chattkonversationer bestämdes det att den 53- årige mannen skulle åka ut till Södertälje från Stockholm. För att försäkra sig om att inte bli lurad hade han ringt till ligan, varav en av gärningspersonerna låtsades vara den kvinna som profilen utgav sig vara på Tinder.

53- åringen tog, enligt sin utsago, personen i andra änden telefonen, på orden. Han åkte därmed ut till Södertälje för att genomföra den planerade träffen, med vad han trodde var en kvinna i 25-års åldern. Men så var alltså inte fallet, istället väntade en gillrad fälla på mannen.

Ligan lurade ut mannen till Mossvägen/ Rönnvägen. Där gick den 53- årige mannen ut från sin bil och möter på två av gärningspersonerna. Dessa två gärningspersoner är de som dömts för medhälp till rån.

Till hovrätten beskriver mannen det som att han snabbt fattade misstankar införsituationen som började uppenbara sig för honom. Enligt mannens beskrivning kom sedan tre manliga gärningspersoner fram till platsen, från ett intilliggande buskage, på Mossvägen, och började misshandla honom, omedelbart. 

Efter att misshandeln genomförts tar gärningspersonerna ett flertal behörigheter av offret. De tar även mannens bil och kör ifrån brottsplatsen.

Mannen var så illa däran av misshandeln och det genomförda rånet att han behövde åka med ambulans till sjukhus. Skadorna som mannen inkom med till sjukhuset bedömdes vara av livshotande karaktär. Mannen hade, bland annat,  flera frakturer, hjärskakning, blödningar under huden och i ögonens bindehinnor, sårskador och svullnader.

Gärningspersonerna kunde samtliga spåras av polisen. Gärningspersonerna hade färdats i mannens bil som redan nästa dag hittades av polisen. De fynd som polisen gjorde i bilen, samt det faktum att två av gärningspersonerna hittades nära bilen, underlättade utredningen för polisen. 

Två av gärningspersonerna döms till tre respektive två år och åtta månader fängelse för grovt rån.

Övriga gärningspersoner som döms för grovt rån döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader respektive ett år. 

De två gärningspersoner som dömts till medhjälp av rån får inte sina straff omvandlade, men domen skärps av hovrätten. De döms till att betala ett solidariskt skadestånd till rånoffret ihop med övriga gärningspersoner, samt till 100 timmars ungdomstjänst vardera. 

Telgenytt har skrivit om detta tidigare i år, när tingsrättens dom föll mot ligan.

Den artikeln kan du läsa här: Nu föll domen mot ungdomarna för Tinderrånet i Järna

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 november 2021 00:00

BILDEXTRA: Manifestation för Södertälje lockade storpublik

Shamash Oyal

Manifestationen ”Stå upp för Södertälje 2033”. Foto: Shamash Oyal / SBBK

Svea Rolander. Foto: Shamash Oyal

Emilia Englund. Foto: Shamash Oyal

Bild: SBBK

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 20:19
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 20:29

Wardia prisas av kommunen för sin färgglada teckning

W

Bild: Södertälje kommun

Under måndagen hölls den årliga teckningstävling som arrangeras av Telge fastigheter. Priset tilldelades till Wardia Issa från klass 4B på Södertälje Friskola.

Teckningstävling arrangerades för fjärdeklassare under temat ”vår snälla stad” som totalt hade 23 klassar som deltog. Wardia Issa från Södertälje Friskola kammande hem hela tävlingen med sin färgglada teckning och fick ta emot en prischeck på 4000 kronor för sin klass.

Motiveringen löd:
”En positiv upplevelse som sprakar av färger, glädje och kreativitet. Här får alla vara med, även skyddshelgonet Ragnhild. Till och med de höga husen som sträcker sig mot skyn är klädda i vackra färger. Det märks att det är en snäll stad; en stad att tycka om och vilja bo i. Här förtjänar alla en guldkrona på huvudet.”

Tävlingen har pågått i mer än tio år som syftar till att uppmuntra och belöna kreativitet. Priset delades ut i stadshuset av Lars Greger (MP) och Krister Mellström från Telge Fastigheter.

Wardia Issas vinnarteckningen som nu hänger på väggen i Stadshuset. Bild: Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 18:42
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 18:42

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors