Företag i fokus:

Annons

Skärpt straff för Tinderrånet i hovrätten

Bild/Foto: Ur polisens utredningsmaterial.


Det ungdomsgäng som i tingsrätten dömdes för rån och misshandel mot en 53-årig man i Järna, har fått sina domar omvandlade i hovrättens
domslut.

Istället för rån döms nu gärningspersonerna till grovt rån av hovrätten. Domen föll idag den 19/11 och samtliga av gärningspersonerna får sina straff skärpta av hovrätten. Den strängaste påföljden blev tre års fängelse för en av gärningspersonerna.

Det var den 19 april i år som det grova rånet utfördes i Järna, av fem gärningspersoner. Gärningspersonerna har, enligt hovrättens dom, i samförstånd planerat ett rån som sedan utfördes på ett så hänsynslöst sätt att det framkallat livsfara för rånoffret. 

Ligan använde sig av en falsk profil på Tinder, där de utgav sig för att vara en kvinna i 25- års åldern. Med den falska Tinder-profilen som lockbete, inledde ligan sin kontakt med den 53-årige mannen.

I chattkonversationer bestämdes det att den 53- årige mannen skulle åka ut till Södertälje från Stockholm. För att försäkra sig om att inte bli lurad hade han ringt till ligan, varav en av gärningspersonerna låtsades vara den kvinna som profilen utgav sig vara på Tinder.

53- åringen tog, enligt sin utsago, personen i andra änden telefonen, på orden. Han åkte därmed ut till Södertälje för att genomföra den planerade träffen, med vad han trodde var en kvinna i 25-års åldern. Men så var alltså inte fallet, istället väntade en gillrad fälla på mannen.

Ligan lurade ut mannen till Mossvägen/ Rönnvägen. Där gick den 53- årige mannen ut från sin bil och möter på två av gärningspersonerna. Dessa två gärningspersoner är de som dömts för medhälp till rån.

Till hovrätten beskriver mannen det som att han snabbt fattade misstankar införsituationen som började uppenbara sig för honom. Enligt mannens beskrivning kom sedan tre manliga gärningspersoner fram till platsen, från ett intilliggande buskage, på Mossvägen, och började misshandla honom, omedelbart. 

Efter att misshandeln genomförts tar gärningspersonerna ett flertal behörigheter av offret. De tar även mannens bil och kör ifrån brottsplatsen.

Mannen var så illa däran av misshandeln och det genomförda rånet att han behövde åka med ambulans till sjukhus. Skadorna som mannen inkom med till sjukhuset bedömdes vara av livshotande karaktär. Mannen hade, bland annat,  flera frakturer, hjärskakning, blödningar under huden och i ögonens bindehinnor, sårskador och svullnader.

Gärningspersonerna kunde samtliga spåras av polisen. Gärningspersonerna hade färdats i mannens bil som redan nästa dag hittades av polisen. De fynd som polisen gjorde i bilen, samt det faktum att två av gärningspersonerna hittades nära bilen, underlättade utredningen för polisen. 

Två av gärningspersonerna döms till tre respektive två år och åtta månader fängelse för grovt rån.

Övriga gärningspersoner som döms för grovt rån döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader respektive ett år. 

De två gärningspersoner som dömts till medhjälp av rån får inte sina straff omvandlade, men domen skärps av hovrätten. De döms till att betala ett solidariskt skadestånd till rånoffret ihop med övriga gärningspersoner, samt till 100 timmars ungdomstjänst vardera. 

Telgenytt har skrivit om detta tidigare i år, när tingsrättens dom föll mot ligan.

Den artikeln kan du läsa här: Nu föll domen mot ungdomarna för Tinderrånet i Järna

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 november 2021 00:00

Myndighetspost öppnades av anställd – ”Oacceptabelt”

2022_03_HALL

Anstalten Hall i Södertälje. Foto: Kriminalvården

Tidigare i år inkom två anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, om att kriminalvårdare öppnat och läst intagnas myndighetspost.

Nu riktar JO allvarlig kritik mot anstalten Hall i Södertälje då agerandet strider mot fängelselagen.

Enligt JO-anmälan ska en av de intagna påpekat till ansvarig tjänsteman att det är en otillåten handling att granska dennes post, men fått svar av säkerhetsavdelningens samordnare att de ”alltid gör så”. En av anmälningarna, som inkommit till JO, ska enligt uppgifter vara från en fängslad gängledare från Göteborg.

Ärendet har granskat av Justitieombudsmannen som nu riktar allvarlig kritik mot anstalten i Södertälje.

JO anser att det är anmärkningsvärt och oacceptabelt att personal, som arbetar med posthantering, inte är medveten om att brev till Kriminalvården utgör myndighetspost och därför inte får granskas.

”Det inträffade ar givetvis helt oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik.”, skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 13:02
Senast uppdaterad: 1 december 2022 13:02

Överraskning väntar besökarna under SBBKs hemmamatch

SBBK

Foto: Södertälje City

Idag, torsdag den 1 december, delar Södertälje City ut en tidig julgåva till alla besökare i Täljehallen. Nämligen det populära Södertäljekortet – presentkortet för shopping, mat och nöje.

Efter en stark vinst på bortaplan mot Kalmar tar SBBK emot Nässjö Basket i Täljehallen idag klockan 19:00. I samband med hemmamatchen kommer besökarna få en tidig julklapp av SBBKs partner, Södertälje City.

– Södertälje City samverkar med företag och föreningar kring en rad insatser och initiativ. Här ser vi en möjlighet att göra något nytt och roligt tillsammans med SBBK såhär inför julen, säger Aljoša Lagumdzija, VD Södertälje City.

Nu kan besökarna stötta SBBK och samtidigt få med sig en present hem. Under matchen kommer alla få ett eget Södertäljekort, Södertälje Citys gemensamma presentkort som gäller i upp emot 70 butiker i Södertälje, och kommer att vara tankad med ett hemligt belopp.

Södertäljekortet gäller i upp emot 70 butiker.

– Vi ser samarbetet med SBBK som ett mycket viktigt led i att stötta och ytterligare stärka Södertälje som idrotts och besöksstad. Med denna aktivitet vill vi ge tillbaka till Södertäljebor och övriga matchbesökare, vilket känns extra viktigt nu när det är tuffare tider. Tillsammans vill både vi och SBBK fortsätta vara goda ambassadörer för Södertälje, säger Tomas Björck, ordförande Södertälje City.

SBBK ligger på en åttonde plats med 12 matcher spelade och möter Nässjö som ligger på en sjunde plats med en match mindre spelad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 09:19
Senast uppdaterad: 1 december 2022 09:19

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)