Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Inställda tågavgångar – SJ: ”Personalbrist”

Foto: Creative Commons.

Den 11:e november gick SJ ut med ett pressmeddelande där man meddelande att man ställer in enstaka avgångar i tågtrafiken i Mälardalen och Bergslagen.

Problemet skulle lösas efter två veckor, men nu ser problemet ut att fortsätta, ett problem som påverkar resenärer till och från Nykvarn.

Från den 12:e november och två veckor framåt skulle trafiken påverkas på grund av bland annat personalbrist som uppstått i samband med inkörningen av ett nytt planeringssystem.

”SJ har gått över till ett nytt planeringssystem som kommer att innebära bättre planering av tågtrafiken. I det nya systemet planeras tidtabell, trafik, personalens scheman och verkstadsproduktion.”, skrev SJ i pressmeddelandet.

– Det inte går att genomföra ett sådant byte utan att det uppstår en del inkörningsproblem. Det är det vi har just nu, och det har lett till en del personalbrist som tvingar oss att ställa in enstaka avgångar, sa SJs presschef Tobbe Lundell i pressmeddelandet.

Nu på fredag, den 26 november, var det planerat att inkörningen av den nya planeringssystem skulle vara i fullt bruk, men enligt nya prognoser kan det dröja innan problemen är helt lösta. Omkring 20 avgångar per dygn ställdes in under helgen och problemet ser ut fortsätta ett par dagar frammåt

– Det handlar alltså om betydligt färre inställda tåg än den gångna veckan, som prognosen ser ut nu, säger Dan Olofsson, på SJ:s pressjour till TT. Vi har bemanning dygnet runt som jobbar med att försöka minska problemen så mycket som möjligt, säger Olofsson

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)