Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Arbetslösheten sjunker – Södertälje sämst bland kommunerna

Arbetslösheten sjunker i alla landets kommuner utom en – Malung/Sälens kommun. I Södertälje har man lyckats bryta en dyster trend, men det återstår en hel del att jobba på…

I oktober var 6 437 av 52 333 invånare i åldrarna 16 till 64 år i Södertälje kommun inskrivna som arbetssökande. Det är siffror som speglar en arbetslöshet på 12,3 procent i kommunen. Arbetslösheten har därmed minskat, då det i fjol vid samma tidpunkt var 13,7 procent som uppgavs som arbetslösa.

Även om Södertälje kommun visar upp en positiv trend, speglar statistiken något mindre att önska. Södertälje är nämligen den kommun som har den högsta arbetslösheten i Stockholms län. Strax före på listan återfinns Botkyrka kommun som meddelar att 12,1 procent av deras invånare står utan jobb.

Om man är på jakt efter ett jobb i Södertälje är det just nu ”enklast” att få jobb som sjuksköterska (grundutbildning) och mjukvaru- och systemutvecklare, menar Arbetsförmedlingen.

Text:

Wilhelm Nilsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 november 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)