Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

De hedrades på wall of fame: ”Hade aldrig varit där jag är i dag”

Foto: Nykvarns kommun.

Med på listan: Stanley Cup-vinnaren Mikael Samuelsson. Nu delar även det före detta hockeyproffset vägg med veteranen Thorsten Björnberg och eldsjälen Linda Thunell efter att duons insatser i kommunen.

På grund av pandemin sköts prisutdelningen för årets hedersmedborgare 2019 i Nykvarn upp. Under veckan fick äntligen Thorsten Björnberg ta emot priset. Thorsten har under sina 83 år i kommunen satt stora avtryck; däribland som företagare och ideell eldsjäl.

Kommunens kommunikationsmedarbetare var snabbt framme hos Thorsten och ställde honom mot väggen; ”En klassisk sportfråga. Hur känns det?”.

– Utsliten… Värk i kroppen, överallt.

”Men ändå lite hedrad?”.

– Det är klart. Jag har aldrig varit ledsen för då hade jag aldrig kunnat vara där jag är i dag.

Årets hedersmedborgare 2020 Linda Thunell tog också emot utmärkelsen. Linda premierades för att hon med energi, envishet och glädje engagerar ungdomar i Nykvarn i livsfrågor och i projektet Motorer och käk.

– Det känns jättebra! Jättekul att jag har blivit uppmärksammad på det här sättet, med det här stora projektet som kickade igång för snart tre år sedan då det började komma på tal. Och så många som har varit inblandade längs hela vägen. Och att det blivit så stort som det har blivit, säger Linda Thunell.

Nykvarns kommun har sedan 2003 hedrat personer som har en anknytning till kommunen och som satt avtryck. Individerna förevigas på en Wall of Fame i Qulturum Sländan där bland annat tidigare hockeyproffset Mikael Samuelsson återfinns.

Text:

Wilhelm Nilsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 18 november 2021 00:00

Ledaren döms till fängelse efter den grova utpressningen

IMG_9516

FOTO: Ur polisens förundersökning.

Den person som pekas ut av polisen som ledare för ett kriminellt nätverk i Södertälje döms till fängelse.

Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, från ett kriminellt nätverk greps och åtalades för grov utpressning av en företagare i Södertälje. En av personerna, en 28-årig man, bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje.

Det var under perioden oktober till november som 28-åringen, tillsammans med två andra män, 20 och 21 år gamla som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning, utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem.”, ska 28-åringen ha sagt till företagaren.

Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom och dennes familj. Företagaren beslutade slutligen att kontakta polis och upprättade en anmälan, men valde även att flytta från landet efter oro om sin egen säkerhet.

Rättegången mot männen inleddes den 13 mars och nu meddelar domstolen sitt beslut i ärendet.

De två unga männen som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning frias, men 28-åringen döms i tingsrätten. Mannen som polisen pekar ut som ledare för ett kriminellt nätverk och tillhör falangen i Saltskog dömds till ett års fängelse.

Läs även: – Utpressad familj lämnar Sverige – ”Ohållbart att bo här”

Misstänkta utpressarna och den utsatta företagaren. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 17:16
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 17:17

Utsattes för knivattack och rånförsök – Lurades av vän

2022_01_polis

Arkivbild.

En Södertälje utsattes för knivhugg under ett rånförsök. Två män, varav en medborgare i Afghanistan, dömdes för försök till rån. Men nu ska en av männen prövas av Högsta domstolen för sin roll i ärendet.

Rånförsöket ägde rum i Södertälje den 11 augusti 2021. Offret hade körts till en plats av sin kompis där en annan väntade. Väl på plats slets offrets bildörr upp och under vapenhot tvingades att lämna över en värdefull guldkedja, men när offret gjorde motstånd höggs han med en kniv. Den andra gärningsmannen satt och väntade i bilen och hävdar att han inte kände till någon brottsplan. Inte heller ska han ha märkt det pågående rånförsöket medan han väntade i bilen och yrkar på att bli friad från brottsanklagelserna.

I hovrätten dömdes den ena mannen, född 2000, till tre år och sex månaders fängelse för försök till grovt rån samt misshandel och narkotikabrott vid ett tidigare tillfälle. Den andra mannen född 2001, som skjutsade offret till platsen, dömdes till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

Två hovrättsråd var dock skiljaktiga och ansåg att mannen, född 2001, skulle dömas för medhjälp. Nu återstår det att se vad Högsta domstolen beslutar, men Riksåklagaren motsätter sig en ändring av domen och anser att mannen agerade tillsammans med sin kompis och var en del av en gemensam brottsplan.

”Han måste ha insett att det fanns en risk. Han har också genom sitt agerande visat att han varit likgiltig inför den omständigheten att ett rån kunde komma att begås. Mot denna bakgrund ska han dömas för att ha främjat rånförsöket på det sätt som åklagaren har påstått”, skriver hovrätten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 15:23
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 15:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors