Företag i fokus:

Annons

De hedrades på wall of fame: ”Hade aldrig varit där jag är i dag”

Foto: Nykvarns kommun.

Med på listan: Stanley Cup-vinnaren Mikael Samuelsson. Nu delar även det före detta hockeyproffset vägg med veteranen Thorsten Björnberg och eldsjälen Linda Thunell efter att duons insatser i kommunen.

På grund av pandemin sköts prisutdelningen för årets hedersmedborgare 2019 i Nykvarn upp. Under veckan fick äntligen Thorsten Björnberg ta emot priset. Thorsten har under sina 83 år i kommunen satt stora avtryck; däribland som företagare och ideell eldsjäl.

Kommunens kommunikationsmedarbetare var snabbt framme hos Thorsten och ställde honom mot väggen; ”En klassisk sportfråga. Hur känns det?”.

– Utsliten… Värk i kroppen, överallt.

”Men ändå lite hedrad?”.

– Det är klart. Jag har aldrig varit ledsen för då hade jag aldrig kunnat vara där jag är i dag.

Årets hedersmedborgare 2020 Linda Thunell tog också emot utmärkelsen. Linda premierades för att hon med energi, envishet och glädje engagerar ungdomar i Nykvarn i livsfrågor och i projektet Motorer och käk.

– Det känns jättebra! Jättekul att jag har blivit uppmärksammad på det här sättet, med det här stora projektet som kickade igång för snart tre år sedan då det började komma på tal. Och så många som har varit inblandade längs hela vägen. Och att det blivit så stort som det har blivit, säger Linda Thunell.

Nykvarns kommun har sedan 2003 hedrat personer som har en anknytning till kommunen och som satt avtryck. Individerna förevigas på en Wall of Fame i Qulturum Sländan där bland annat tidigare hockeyproffset Mikael Samuelsson återfinns.

Text:

Wilhelm Nilsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 18 november 2021 00:00

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:15
Senast uppdaterad: 27 november 2022 22:25

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 04:43
Senast uppdaterad: 27 november 2022 21:44

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)