Företag i fokus:

NY RAPPORT: Läkare med utländskt utbildning anmäls oftare som patientfara

Bild/Foto: Pixnio.

I en ny och stor granskning, utförd av Nyhetsbyrån Siren, visar att mer än hälften av alla läkare som anmälts till IVO de senaste fem åren är utbildade utomlands. Statistik från Socialstyrelsen visar att mellan åren 2016–2020 har 52 procent av anmälningarna varit mot läkare med utländsk utbildning.

Granskningen visar även att en lägre andel av alla anmälningar mot utlandsutbildade läkare leder till kritik eller en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), jämfört med anmälningar mot läkare som har svensk examen.

Varför utlandsutbildade läkare så ofta blir föremål för vårdgivarnas larm om misstänkta patientfaror är inget involverade myndigheter kan svara på.

– Det är något man kan konstatera men vi har inte analyserat det närmare, säger inspektör Petra Carlbaum på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Siren avböjer de myndigheter och organisationer som har insyn i vården och läkarnas arbetssituation att kommentera uppgifterna och menar att de bland annat saknar underlag. I flera fall hänvisar de till varandra.

IVO, den myndighet vars uppgift är att utreda patientfarlig vårdpersonal, har inte gjort någon analys av anmälda läkares utbildningsbakgrund.

– Jag tänker att det skulle man behöva titta närmare på och analysera om man ska uttala sig och det har vi inte gjort. Så jag vill inte spekulera, säger Petra Carlbaum, inspektör och jurist på IVO till Siren.

Enligt statistiken som Nyhetsbyrån Siren tagit fram sticker EU-länderna mest ut, men brister i vissa länders läkarutbildningar har Socialstyrelsen inte sett. Ett land som sticker ut är Rumänien, där har var femte anmäld läkare fått sitt svenska legg med examensbevis.

Av de fem utbildningsländer som förekommer oftast är ytterligare tre – Polen, Danmark och Ungern, skriver Siren.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors